Letošní koncerty Moravanky jsou opravdu poslední, říká kapelník Jan Slabák

19. prosince 2021, kultura, přečteno: 2360×

Zřejmě jednu z posledních příležitostí slyšet naživo Moravanku Jana Slabáka budou mít 21. prosince návštěvníci Dělnického domu v Blansku. Proslulá kapela, která se stala synonymem pro moravskou dechovku, v prosinci odehraje poslední koncerty. Vánoční turné má udělat pomyslnou tečku za padesátiletou historií Moravanky. Kapelník Jan Slabák zároveň oslaví osmdesáté narozeniny.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Letošní vánoční koncerty jsou opravdu posledními koncerty Moravanky Jana Slabáka a snad i důstojnou tečkou za padesáti lety jejího trvání. Je to takové moje dítě, které jsem měl moc rád, a jak už to za tak dlouhou dobu bývá, prožili jsme nejen léta velké slávy, ale i problémů a zklamání,“ říká Jan Slabák.

Kapelník Moravanky Jan Slabák. FOTO: Jef Kratochvil

V poslední době často dostává otázky, jestli Moravanka opravdu končí a proč vlastně již nebude hrát? „Padesát let cestování, tisíce koncertů u nás i v zahraničí, to dá člověku pořádně zabrat a ani moje zdraví už není jako za mlada. Říká se, že v nejlepším se má přestat, a ten okamžik právě nastal. I pro mě to bylo těžké rozhodnutí a nejvíc mě mrzí, že náš „odchod z hudební scény“ připadl právě na tuto covidovou dobu zákazů a omezení, která samozřejmě akceptuji a chápu,“ vysvětluje kapelník.

Vánoční koncert se koná v úterý 21. prosince od 17:00 hodin v hlavním sále Dělnického domu. Nese podtitul: Ten vánoční čas dočkali jsme zas. Posluchači se tak mohou těšit nejen na skladby klasického repertoáru Moravanky, ale i písničky, které se zpívají na hodech a samozřejmě koledy a vánoční písně. Zpívat budou Daniela Magálová, Ivana Slabáková, Anička Zlomková a Břeťa Osička.

„V Blansku jsme samozřejmě v minulosti již několikrát hráli, i když si už přesně nevzpomínám ve kterých letech. A protože tam máme i spoustu přátel, vždycky jsme se na koncerty i setkání s nimi těšili. Tak doufám, že to bylo oboustranné! Jeden z našich muzikantů – Josef Kolář – v Blansku dokonce už dlouhá léta žije. Jsem také moc rád, že jeden z našich posledních koncertů odehrajeme právě v Blansku. Chtěl bych všem našim posluchačům a fanouškům poděkovat za přízeň, kterou nám celá ta léta prokazovali, za všechna krásná slova uznání a za jejich podporu. Věřte, že si toho moc vážíme,“ vzkazuje Jan Slabák.

„Moravanka natočila za těch padesát let spoustu desek, kazet, CD i DVD nosičů, tak doufám, že i jejich prostřednictvím si nás uchováte ve svých srdcích a vzpomínkách. Velké poděkování patří i mým milým kolegům a kamarádům muzikantům a samozřejmě i zpěvákům, že svými výkony dokázali udržet tu pomyslnou hudební laťku i po tolika letech na vysoké profesionální úrovni,“ dodává.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení