Vánoční strom má už i kostel sv. Martina. Symbolizuje strom poznání

23. prosince 2021, zprávy z MěÚ, přečteno: 1214×

Právě přivezená jedlička už provoněla také blanenský kostel sv. Martina. Do Blanska doputovala z Dolní Lhoty. Na ozdobený stromeček se věřící mohou těšit vždy až těsně před Štědrým dnem. Ve kostelích ale nazdobené jehličnany nestojí kvůli dárkům, symbolizují rajský strom.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Vánoční stromy se v katolických kostelích nerozsvěcují se začátkem adventu, jako ty na náměstích, ale až těsně před půlnoční mší. Zato tam vydrží až do neděle po Třech králích,“ vysvětluje blanenský farář Otec Jiří Kaňa.

Strom v kostele sv. Martina. FOTO: Vendula Zachovalová

Strom v blanenském kostele tak pravidelně zdobí děti až 23. prosince. „Vánoční stromeček má biblickou symboliku, je symbolem stromu poznání dobra a zla, ze kterého podle Bible ochutnali jablko Adam a Eva a byli proto vyhnáni z ráje. Kulaté vánoční ozdoby symbolizují právě jablka, vánoční řetěz zase hada, který se kolem stromu vine. Nic dalšího by až do Štědrého dne na stromečku být nemělo,“ popisuje Jiří Kaňa.

Vánoční hvězda symbolizující vítězství dobra nad zlem by se na vánočním stromečku měla objevit až na večer 24. prosince, v době, kdy se v Betlémě v chlévě narodil malý Ježíš. Hvězda na stromečku představuje totiž podle věřících právě betlémskou hvězdu zvěstující narození Ježíše Krista.

Děti nazdobily strom v kostele sv. Martina. FOTO: Vendula Zachovalová

Tip na jedličku z Dolní Lhoty dali farnosti sami pamětníci, kteří byli před lety u jejího sázení. Jedličku do kostela svatého Martina pak věřícím věnovalo město.

„Strom stojící na pozemcích města měl narušený mízní systém a hrozilo, že uschne a bude ohrožovat své okolí. Jsme rádi, že díky převozu do kostela může jedlička během vánoční doby ještě potěšit nejen věřící, ale všechny návštěvníky blanenského kostela a že i po skácení našel strom využití,“ uvedla vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková.

Stromeček si mohou prohlédnout nejen účastníci půlnoční mše, ale i ti, kteří si na Štědrý den přijdou do kostela sv. Martina pro betlémské světlo, rozdává se od 10:00 a 12:00 hodin. Vyřezávaný kostelní betlém s už narozeným Ježíškem pak bude v boční kapli k vidění 25. a 26. prosince vždy od 10:00 do 14:00 hodin. V sobotu 25. prosince bude u kostela v chýši vystavena Svatá rodina a na Štěpána pak od 15:00 do 16:00 hodin v kostele zazní také koledy v podání smíšeného pěveckého sboru Rastislav.

Podrobnosti najdete v kalendáři akcí na webu města.

   

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení