Závodníci poměřili síly v prvním ročníku Sranda biatlonu

25. ledna 2022, sport, přečteno: 1509×

Namísto lyží dřevěná prkýnka z palet přivázaná na nohy provázky, místo vysněžené závodní dráhy trať na zahradě s popraškem čerstvě napadaného sněhu. K tomu střelnice i stanoviště s flusačkami. Dům dětí a mládeže Blansko připravil ve spolupráci s Klubem biatlonu Blansko novinku, první ročník Sranda biatlonu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Rozhodli jsme se uspořádat závod podobný biatlonu, určený zejména pro děti, zúčastnit se ale mohli i dospělí. Běhá se na speciálně dřevěných lyžích, prknech, která se přivazují na boty. Je to prototyp, který kolega vyrobil speciálně pro tuto akci z palet. Celá trasa závodu vede po zahradě Domu dětí a mládeže,“ přiblížil organizátor závodu  Jakub Kostka.

„Je to takový sranda závod, střílí se při něm na terč z flusacích zbraní, závodníci střílí ale i vleže ze vzduchovek na sklápěcí terče, které nám půjčili biatlonisté. A když někdo mine, máme trestné kolečko, podobně jako při klasických biatlonových závodech,“ vysvětlil.

Původně měli závodníci při sobotní premiéře nového závodu poměřit své síly na trávě, nakonec všechny včetně organizátorů v sobotu dopoledne překvapila nečekaná sněhová vánice, která dějiště závodu přiblížila reálným podmínkám tohoto zimního sportu.

FOTOGALERIE
Závodníci poměřili síly v prvním ročníku Sranda biatlonu

Sklápěcí terče pokořilo jen několik málo závodníků, většinu čekalo trestné kolečko. FOTO: Pavla Komárková

Celkem fotografií:  19

„Atmosféra je díky napadanému sněhu lepší, pro závodníky je to ale spíš komplikace, sníh se jim lepí na lyže. Asi jsme špatně namazali. Je ale fakt, že závod je o to srandovnější,“ doplnil se smíchem Jakub Kostka, vedoucí pedagog Domu dětí a mládeže Blansko.

Do prvního ročníku Sranda biatlonu se ve třech kategoriích – děti, dospělí a štafeta dvojic – nakonec zapojily necelé tři desítky závodníků. Vítězové si pak domů odnesli medaile vyrobené speciálně pro tuto akci, diplomy, pamětní listy i drobné odměny.

„Závod jsme si opravdu užili, děti i dospělí. Oslovil nás už nápad samotný, do podobných akcí se rádi pouštíme. Vyšlo počasí, všechny to bavilo, děti hlavně střelba. Byla to legrace, včetně pádů. A ještě větší radost měli oba synové z výhry,“ zhodnotila Kateřina Zouharová, maminka vítěze soutěže jednotlivců, která ve štafetě dvojic získala s druhým synem bronz. 

Všichni příchozí si v průběhu akce mohli vyzkoušet frisbee golf nebo laserovou střelnici, kterou zapůjčil Klub biatlonu Blansko. Dům dětí a mládeže už plánuje další podobné závody. Prototyp lyží si podle organizátorů budou moci zájemci vyzkoušet i na dalších akcích. 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení