Město znovu hledá firmu, která opraví budovu Zámek 3

14. února 2022, tiskové zprávy, přečteno: 1407×

Chátrající objekt budovy Zámek 3 nacházející se v samém centru Blanska má projít komplexní rekonstrukcí za dvě desítky milionů korun. Město nyní opět hledá firmu, která by opravy zajistila. Do výběrového řízení na zhotovitele obnovy blanenského podzámčí zasáhla covidová omezení, skokové zdražení stavebních materiálů i nedostatek pracovních sil ve stavebnictví. Blansko zájemce hledá už počtvrté. Firmy se mohou hlásit do 2. března 2022.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Kompletní revitalizace předzámčí, které sousedí se samotným středem města, je jednou z našich priorit. S obnovou podzámčí znovu počítáme mezi investičními akcemi i ve schváleném rozpočtu. Letos je na ni vyčleněno 21 milionů korun,“ vysvětlil starosta Blanska Jiří Crha.

Objekt Zámku 3 je zakonzervovaný. Čeká na pokračování rekonstrukce. FOTO: Michal Záboj

Původně hospodářské objekty náležející k blanenskému zámku byly dlouhá desetiletí zanedbávány. Město je postupně opravuje. Po dokončení rekonstrukce se mají do části objektu Zámek 3 nastěhovat pracovníci Muzea Blanenska, další část bude využívat Základní umělecká škola Blansko.

Na zázemí pro organizace zřizované krajem má přispět i Jihomoravský kraj, ten slíbil uvolnit na obnovu podzámčí třímilionovou dotaci.

 „Věřím, že tentokrát už se zájemce, který obnovu dokončí, podaří nalézt. Rádi bychom udrželi termín stavebního dokončení do konce roku 2022 tak, aby provoz mohl být zahájen v průběhu jara či léta 2023,“ doplnil Jiří Crha.

FOTOGALERIE
Město opět hledá firmu, která opraví budovu Zámek 3

Budovu Zámek 3 čeká rekonstrukce. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  16

Původně byl termín dokončení ještě optimističtější. Firmu, která rekonstrukci zajistí, totiž Blansko vybralo už před rokem. Ve výběrovém řízení vypsaném v listopadu 2020 vyhrála společnost Kaiserbau. Práce tehdy nacenila na zhruba 12,5 milionu korun, částku o téměř čtyři miliony nižší, než město předpokládalo. Loni v únoru s ní po ujištění, že firma za danou cenu opravy zajistí, Blansko podepsalo smlouvu. Dokončit se ale podařilo jen demolici, vlastní obnovu Zámku 3 už společnost nezahájila. Nejprve se potýkala s nedostatkem pracovníků kvůli covidovým omezením, poté zhotovitele zaskočil růst cen ve stavebnictví.

„S původním zhotovitelem byla loni po několika měsících ukončena smlouva kvůli nedodržování dílčích termínů stanovených harmonogramem prací a také z cenových důvodů. Stavba byla zakonzervována a město se od té doby zatím marně pokouší vybrat nového zhotovitele,“ popsala vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková.

Loni na podzim Blansko vypsalo druhé výběrové řízení. Vybraný výherce ovšem nakonec těsně před popisem smlouvy v prosinci 2021 odstoupil. Jako důvod uvedl další zvyšování cen stavebních materiálů i jejich nedostupnost na trhu. Zadávací řízení proto muselo být zrušeno.

„Hned 1. ledna jsme ovšem vypsali v pořadí už třetí výběrové řízení. Do něj se přihlásil jediný uchazeč, ten ale musel být nakonec vyřazen, protože nesplnil podmínky zadávacího řízení,“ vysvětlil Petr Mráček z investičního oddělení s tím, že i toto výběrové řízení muselo být zrušeno.

Z původní budovy Zámku 3 zůstalo jen obvodové zdivo, firma Kaiserbau už odstranila střešní krytinu a krovy a zajistila také bourání ve vnitřních prostorách. Nově má objekt výškově dorovnat sousední budovy, s nimiž ho nově propojí přímé vchody. Součástí rekonstrukce bude úprava vnitřních dispozic objektu a výstavba nových podkrovních místností. Fasáda pak bude ladit s již opravenými stavbami předzámčí i s budovou zámku.

Základní umělecká škola Blansko chce část budovy využívat jako keramické dílny a výtvarné ateliéry, Muzeum Blanenska zde plánuje nové depozitáře i přesun části administrativního zázemí. Podobně jako v sousední budově Zámek 2, kam se loni po dokončení kompletní rekonstrukce objektu přestěhovaly konzervátorské a restaurátorské dílny a depozitáře.

„Snažíme se zpřístupnit co největší část blanenského zámku, který je významnou kulturní památkou. Proto chceme zázemí pro odborné pracovníky a kanceláře přesunout do předzámčí. Po dokončení stěhování a úpravě zázemí na zámku se veřejnost bude moci podívat i do zatím nepřístupných prostor v nejvyšším patře. Uvolněné místnosti v budoucnu využijeme k vybudování stálé expozice zaměřené na historii výroby měřící techniky, která má v Blansku dlouholetou tradici,“ doplnila ředitelka Muzea Blanenska Pavlína Komínková.

Zájemci o opravu podzámčí se mohou hlásit do 2. března 2022. Podrobnější podmínky jsou zveřejněny na profilu zadavatele.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení