Stavba podchodu u zastávky Blansko-město začala, přejezd bude průjezdný jedním pruhem

21. února 2022, ostatní, přečteno: 3816×

U vlakové zastávky Blansko-město se rozběhla stavba nového podchodu pod železniční tratí. Vybudování spojnice pro pěší, jejíž součástí budou i velkokapacitní výtahy, vyjde na více než 183 milionů korun. Stavba potrvá do konce letošního roku. Nový podchod souvisí se stavbou přemostění na Staré Blansko, na němž se pracuje ve Svitavské ulici. Po jeho dokončení bude železniční přejezd v Rožmitálově ulici úplně zrušený.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Stavba nového podchodu si vyžádá omezení. Od pátku 25. února do čtvrtku 17. března budou chodci smět přecházet pouze po jedné straně přejezdu ve směru na Českou Třebovou.

Omezení se dotknou také vlakové dopravy. Od pátku 25. února od 20:00 hodin do pondělí 28. února do 4:00 hodin bude v úseku vyloučena vlaková doprava. Autobusy náhradní linky xS2B a linky xS2K budou jezdit až do Rájce-Jestřebí.

Průjezd přes přejezd zůstane pro autobusovou i individuální dopravu a také pro vozidla IZS zachovaný.

U vlakové zastávky Blansko-město začala stavba nového podchodu. FOTO: Michal Záboj

Další změna v dopravě pak nastane od pátku 18. března. Přes železniční přejezd na Staré Blansko se začne jezdit pouze jedním pruhem.

„Od tohoto víkendu bude zúžen průjezd na jeden jízdní pruh. V tu dobu budou v místě probíhat rozsáhlé práce a lidé by se měli přejezdu, pokud možno, vyhnout. Světelná signalizace bude zprovozněna v pondělí 21. března. Průjezd přes přejezd bude pak umožněn kyvadlově,“ popsal manažer projektu Tomáš Žák z firmy FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby a.s..

FOTOGALERIE
Stavba podchodu u zastávky Blansko-město začala, přejezd bude průjezdný jedním pruhem

Budoucí podoba okolí zastávky Blansko-město. Vizualizace: SUDOP

Celkem fotografií:  18

„Po většinu doby výstavby bude silniční provoz v blízkosti zastávky převeden do jednoho pruhu blíže k nástupištím. Obousměrný provoz bude řízen kyvadlově světelnou signalizací provázanou s přejezdovým zabezpečovacím zařízením. Stávající výstražníky budou přeneseny do nové polohy,“ dodala Nela Friebová, mluvčí Správy železnic, která je investorem stavby.

Tento systém dopravy bude v místě trvat až do konce listopadu. Po otevření nového přemostění na Staré Blansko bude přejezd u zastávky Blansko-město zrušen úplně.

Přehled omezení od 25. února do 17. března najdete zde. 

Tubus nového podchodu bude mít šířku 4 metry a výšku 2,6 metru. Jeho konstrukci bude tvořit monolitický železobetonový rám i dvojice výtahů pro 15 osob s nosností 1 150 kilogramů. Celková délka podchodu bude 38 metrů.

„Zrušením přejezdu se změní celé okolí železniční zastávky Blansko město. Součástí stavby je úprava přístupů na stávající nástupiště a jejich konců tak, aby byl na ně zajištěn bezbariérový přístup z komunikací pro pěší. Současně dojde k odstranění objektu čekárny. V blízkosti podchodu, pod jednou konstrukcí zastřešení, se vybudují toalety a nový technologický domek. Vlastní nástupiště nebudou touto stavbou dotčena,“ popsala mluvčí Správy železnic Nela Friebová

V souvislosti s novým podchodem dojde také k úpravě místních komunikací a napojení Komenského a Rožmitálovy ulice. Oblouky nové komunikace ve směru na Sportovní ostrov a k sídlu Technických služeb Blansko se ale rozšíří tak, aby byla průjezdná pro nákladní automobily i s návěsem. Součástí úprav bude také nová zastávka MHD na Komenského ulici.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení