Město chce uvolnit tři miliony na pomoc Ukrajině. Blansko připravuje ubytování pro uprchlíky i nákup zdravotnického materiálu

3. března 2022, tiskové zprávy, přečteno: 2019×

Peníze na zajištění bezprostřední pomoci lidem z válkou zmítané Ukrajiny plánuje ze svého rozpočtu uvolnit město Blansko. Radní na svém jednání 1. března navrhli na okamžitou pomoc pro občany Ukrajiny vyčlenit celkem tři miliony korun.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

„Plánujeme, že tyto finanční prostředky budou použity například na zajištění nouzového ubytování pro uprchlíky, na náklady spojené s pobytem obyvatel Ukrajiny v Blansku, nebo jako rezerva určená pro řešení aktuálních potřeb v souvislosti s krizovou situací. Reagovat chceme zejména na konkrétní požadavky přímo z Ukrajiny. Například na dodávky zdravotnického materiálu pro konkrétní nemocnice či ukrajinský červený kříž, ve spolupráci s Nemocnicí Blansko se chystají zdravotnické balíčky a podobně,“ popsal starosta Blanska Jiří Crha.

Třímilionovou částku ještě musejí schválit zastupitelé, hlasovat by o ní měli 15. března.

Město už také zřídilo speciální telefonní linku 725 112 566, na kterou se mohou nonstop obrátit lidé prchající z Ukrajiny, kteří hledají akutní pomoc, pro dotazy zejména na možnosti ubytování přímo v Blansku funguje také e-mail pomocukrajine@blansko.cz.

Blanenská radnice vyjádřila podporu Ukrajině 22. února vyvěšením ukrajinské vlajky. FOTO: Michal Záboj

Lidé prchající před válečným konfliktem by měli směřovat do Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU), které od středy 2. března 2022 funguje v pavilonu B2 brněnského výstaviště. Do obsluhy centra jsou zapojeni zdravotníci, hasiči, policisté včetně cizinecké policie ale také pojišťovny, pracovníci krajského úřadu nebo neziskových organizací. Ti příchozím 24 hodin denně, 7 dní v týdnu pomáhají s vyřízením potřebných dokladů, víz, zdravotního pojištění i ošetření. Centrum zajišťuje také ubytování po celé jižní Moravě, v této fázi zejména v hotelích a penzionech a na dalších k tomu primárně určených místech v celém kraji.

Město Blansko ale pomoc uprchlíkům nabízí také. „V ubytovně na zimním stadionu máme už od pondělí 28. února vyčleněné prostory, pokud vznikne akutní potřeba nouzového ubytování obyvatel Ukrajiny, kteří se u nás ocitnou třeba o víkendu bez zajištěného přístřeší. Následně jim pomůžeme s dopravou do krajského asistenčního centra v Brně,“ popsal vedoucí oddělení krizového řízení David Vavřín.

„Současně ale připravujeme zázemí pro dlouhodobější pobyt těch, kteří mají nějakou vazbu přímo na Blansko, například když přijedou příbuzní zaměstnanců firem z regionu. Od 11. března bude k dispozici zhruba 40 až 50 míst v bývalém azylovém domě pro matky s dětmi ve Sladkovského ulici. Zařízení nyní připravujeme k využití pro ty, kteří hledají zázemí právě v Blansku a mají nějaký vztah k regionu. Město pořídí postele, matrace i lůžkoviny a další vybavení,“ upřesnil starosta Jiří Crha.

Město je připraveno příchozím poskytnout sociální služby, poradenství, psychologickou pomoc a podobně. V případě potřeby se bude město podílet také na zajištění stravování nebo ve spolupráci s Oblastní charitou Blansko také na poskytnutí potravinové pomoci. 

Město kvůli uvolnění prostor v bývalém azylovém domě zrušilo plány na rekonstrukci objektu, která byla naplánovaná na letošní rok. „Ozbrojený konflikt na Ukrajině má za následek masovou migraci uprchlíků z tohoto území. Město se rozhodlo jim pomoci a poskytnout jim prostory azylového domu pro ubytování. Nástavba a rekonstrukce azylového domu by nebyla optimálně slučitelná s poskytnutím přístřeší těmto rodinám, vysvětlil starosta Blanska s tím, že  rekonstrukce byla odložena zatím na neurčito.

„Díky tomu, že bylo výběrové řízení zrušeno, můžeme operativně zajistit generální úklid i vymalování prostor. Současně už pořizujeme také nové vybavení tak, abychom v pátek 11. března mohli přijmout první obyvatele,“ popsala vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková.

Další materiální vybavení pro ukrajinské rodiny poskytnou zaměstnanci města, mezi kterými radnice vyhlásila sbírku. Materiální pomoc bude město vybírat i od veřejnosti, hygienické potřeby, potřeby pro děti, elektroniku či potřeby pro domácnost budou zaměstnanci města přijímat v úterý 8. března od 8:00 do 18:00 hodin v Dělnickém domě. Podrobnosti najdete zde.

kasicka-upr-75881-7772_800.jpg

Koncert a prodej uměleckých děl vynesl 125 tisíc korun. FOTO: Martin Fořtík

Do konkrétní pomoci už se zapojili i další. Oblastní charita Blansko fungovala jako jedna z prvních pro pomoc lidem z Ukrajiny a v prvních dnech po vypuknutí konfliktu pomohla ubytovat desítky ukrajinských rodin.

Kulturní středisko města Blanska ve spolupráci s Charitou a blanenskou galerií také na úterý 1. března připravilo charitativní koncert pro Ukrajinu spojený s prodejem uměleckých děl. Ten vynesl přes 125 tisíc korun.

Na koncertě vystoupily a svá díla prodaly tři desítky autorů. FOTO: Martin Fořtík

„Jsme připraveni reagovat také na akutní potřebu nouzového ubytování uprchlíků, bude-li to třeba. I nadále ale samozřejmě budeme pomáhat také obyvatelům Blanska, kteří se ocitnou v nouzi a čekají na byty přidělované podle pořadníku, tento systém podle schválených pravidel bude fungovat i nadále,“ ujistil Jiří Crha.

Podrobnosti včetně důležitých kontaktů najdete na webových stránkách města.  

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení