Park u sochy Zborováka ožije Slavnostmi jara

20. března 2022, kultura, přečteno: 1955×

Ukázky tradičních řemesel a dávných zvyků nebo lampionový průvod. To a mnoho dalšího nabídnou Slavnosti jara, které se v sobotu 26. března uskuteční v parku na nábřeží Svitavy v ulici Svatopluka Čecha. Akci pořádá Kulturní středisko města Blanska. Na programu se bude podílet řada spolků a institucí působících ve městě.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Slavnosti jara mají za úkol představit dětem i dospělým zvyky a tradice, které naši předci udržovali při oslavách jarní rovnodennosti. Tyto slavnosti bývaly zasvěceny ohni, novému životu i obecné zábavě. Proto se na naší akci návštěvníci setkají nejen s řemesly pracujícími s ohněm, ale také s ukázkami tehdy tradičních činností, jako je pečení placek, setí semen a podobně,“ uvedl ředitel kulturního střediska Vít Šujan.

„Jedná se o první ročník nové akce, která si dává za cíl ukázat, jak naši předci slavili jarní rovnodennost, čím se při takových oslavách bavili a také jaké dnes již téměř zapomenuté dovednosti s přehledem zvládali,” podotkl iniciátor akce Libor Čermák.

Pořadatelé podle něj chtějí vytvořit netradiční odpoledne pro všechny návštěvníky a ukázat, že park je možné využít i pro setkávání lidí a společenské a kulturní vyžití. „Spousta lidí má tento park za vyloučenou zónu města, ale tím spíš je pro nás výzvou dokázat opak,” dodal Čermák.

Program Slavností jara zahájí v 12:45 hodin průvod Jara, který vyjde od budovy základní umělecké školy v centru města. Děti i dospělí, kteří se zúčastní, by pak měli do parku dorazit zhruba v 13:00 hodin. Program pro návštěvníky bude na místě přichystaný do 18:00 hodin.

„Budou si moci vyzkoušet množství aktivit – od setí semínek, přes rukodělné techniky až po pečení šneků a placek na ohni a mnoho dalšího. Pokud někomu bude zima, jistě ocení možnost zahřát se teplým nápojem nebo s mečem v ruce na jednom ze soutěžních stanovišť. Během akce bude také možné zahrát si na nástroje se zkušeným hudebníkem a tím dokreslit a podpořit veselou náladu,“ upřesnil Libor Čermák.

V parku a na nábřeží se mohou návštěvníci těšit na tyto atrakce: umělecký kovář, žernov a pečení placek, ukázka zpracování vlny, vyšívání a paličkování, živá zvířata, pranostiky a kreativní tvoření, výstava kraslic a jejich zpracování, setí semínek, lukostřelba, hod na přesnost a zápasy s meči, strom přání a básní, hudební program (13:00 – 17:00 hodin), občerstvení a pečení na ohni.

Po setmění přibližně v 18:00 hodin mohou děti i dospělí vyrazit do lampionového průvodu, který Slavnosti jara zakončí. „K vidění také bude pravděpodobně nejznámější jarní tradice, a sice vynášení Zimy. Účastníci ji pak společně vhodí do řeky a nechají ji i s končícím mrazivým obdobím odplout zpět do podsvětí,“ dodal Čermák.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení