Dorostenci Atlasu Blansko obsadili v lize druhé místo

3. května 2022, sport, přečteno: 1365×

Poslední dubnový den znamenal pro dorostenecký tým Florbalového klubu Atlas Blansko vyvrcholení sezóny v podobě Final Four. Turnaj, jenž se odehrál v brněnských Tuřanech, svedl dohromady čtyři nejlepší celky základní části 2. ligy dorostenců.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V prvním semifinále na sebe narazil nejlepší tým po základní části, domácí Troopers a tým na čtvrtém místě – Gepardi Brno. Zápas zvládl favorit v poměru 3:1. Po tomto zápase již nastoupili hráči Atlasu Blansko proti Bulldogs Brno U15.

Dorostenci blanenského Atlasu. FOTO: archiv klubu

Zápas se od začátku hrál opatrně. Ve 3. minutě však hráč Bulldogs zahrál rukou a nabídl Blansku přesilovou hru. Atlas ji však nevyužil. V 8. minutě otevřel skóre brněnský Veselý, který prostřelil Opletala.  Když se v úvodu druhé části prosadil Továrek, prohrával Atlas již o dvě branky. Hráči Blanska však věděli, že zápas není ani v polovině a zachovali chladnou hlavu. Po krásné individuální akci Kovaříka, který naservíroval míček Navrátilovi, se Atlas dostal na dostřel jednoho gólu.

Bohužel brzy po snížení přišlo vyloučení blanenského Pernici, které tým Bulldogs sice nevyužil, ale vlil mu čerstvou krev do žil. Ve 29. minutě zvýšil umístěnou střelou na 3:1 brněnský Buraj. Atlas však dokázal zásluhou Vojtěcha Polácha, který se nejlépe zorientoval v brankovišti, snížit opět na rozdíl jediné branky.

Do třetí třetiny vlétl Atlas báječně. Nejdříve si dali brněnští vlastní gól, aby hned v dalším střídání Pernica krásnou střelou do šibenice překlopil stav na stranu Blanska. V tu chvíli byl tým Bulldogs neutralizován a nevypadalo to, že by mělo dojít ke zvratu v utkání. Bohužel z ojedinělé střely dokázal Macháček vyrovnat a nasměřoval tak zápas do prodloužení.

V prodloužení se hrál opatrný florbal a gól nepadl, na řadu přišly nájezdy. Za Atlas proměnil Jeřábek, Langr a Navrátil, kdežto tři střelce Bulldogs ze čtyř vychytal fantastický Opletal a poslal tak Atlas do finále.

FBK Atlas Blansko Bulldogs Brno U15 5:4pn (0:1, 2:2, 2:1). Branky: Navrátil O., Pernica, Polách, vlastní, rozhod. n. Langr.

Finálový zápas proti domácím Troopers byl ve skvělé atmosféře přihlížejících diváků. Na začátku utkání se hrál opatrný, obranný florbal. Občas Troopers napadali obranu Blanska, jenže ta si věděla tady, tudíž těchto pokusů ubývalo. Když už dokázal jeden z týmů projít přes soupeřovu obranu a dostat se ke střele, tak v otevření skóre zabránili brankáři, na domácí straně Dvořák, na blanenské Opletal.

Skóre otevřel ve 21. minutě domácí Ráček střelou pod horní tyč, když Opletal vůbec neviděl střelu ze střední vzdálenosti. Vzápětí však mohlo být srovnáno, bohužel samostatný únik jednoho z blanenských pokryl Dvořák. Při vyloučení hrdiny ze semifinále, Langra sice Troopers dostali Atlas pod tlak, ale skóre nenavýšili.

Troopers ve třetí třetině hlídali hubený náskok a měli míček spíše na svých holích, ovšem nebezpečné šance měl i Atlas. Změna skóre nastala ve 39. minutě, kdy se trefil domácí tým. V tu chvíli již blanenským nezbývalo nic jiného, než otevřít hru a snažit se zvrátit stav zápasu. Bohužel však domácí navýšili na 3:0. Vykřesání naděje pro Atlas zařídil Pernica v poslední minutě. Blanenským nepomohla ani hra bez brankáře a bohužel tak nedokázali zlepšit své umístění ze základní části.

Troopers FBK Atlas Blansko 3:1 (0:0, 1:0, 2:1). Branka: Pernica

Hodnocení trenéra Janíka: „V prvním zápase ukázal tým obrovskou sílu, když dokázal otočit ze stavu 1:3 na 4:3 a nepoložilo ho ani vyrovnání. V nájezdech byli naši střelci stoprocentní a soupeře vychytal skvělý Honza Opletal. Ve finále jsem čekal, že na nás Troopers vletí, což se úplně nestalo, a tak byl zápas otevřený až do konce. Bohužel jsme gól dali až v poslední minutě a s tím se moc zápasů vyhrát nedá. Sezóna byla dlouhá a až na mírné zaváhání v lednu se nám vydařila nejen bodově, ale i výkony. Troufám si říct, že v drtivé většině zápasů byl Atlas vždy lepším týmem.“

Martin Pivoda, FBK Atlas Blansko

 

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení