Na participativní rozpočet se letos chystá 700 tisíc korun

30. května 2022, tiskové zprávy, přečteno: 1260×

O sto tisíc korun více než v předchozích třech ročnících by mohlo město zaplatit za vítězný projekt letošního ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko. Celkem 700 tisíc korun chtějí na nejúspěšnější námět věnovat blanenští radní, částku by v červnu měli ještě schválit zastupitelé.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Projekt se osvědčil, je o něj zájem. Těší nás, že do participativního rozpočtu veřejnost navrhuje dobré podněty. Hlavně díky tomu se vždy snažíme realizovat nejen vítězný návrh, ale i další projekty, které v daném ročníku nevyhrály. A pokud to jsou nákladnější investice, snažíme se je zařazovat přímo do rozpočtu města na další rok,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha.

Jedno z takzvaných hnízd k posezení je také v Rožmitálově ulici. FOTO: Jana Vintrová

Díky participativnímu rozpočtu tak už například na Těchově získali místní nové zastřešení postranní části sportovního areálu za kulturním domem, ulice centrálního Blanska i místních částí doplnily vyvýšené lavičky i takzvaná hnízda pro posezení, na Klepačově právě připravují stavbu zastřešeného posezení na tamním hřišti.

klepacov-99194-9417_800.jpg

Vizualizace vítězného projektu zastřešeného posezení na Klepačově. Zdroj: Tomáš Berka Ateliér Habina

Kromě vítězných návrhů ale už město částečně či plně realizovalo také další podněty ze Společně PRO Blansko. Rozšířilo se například dětské hřiště u kruhového objezdu v Bezručově ulici, sportovci mohou využívat venkovní skříňky na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka, ve spolupráci s navrhovateli stejnojmenného projektu došlo k doplnění městské zeleně ve městě, vybudované už je také kryté úložiště odpadů v Jasanově ulici nebo altánek u Domu s pečovatelskou službou na ulici 9. května.

„Ještě v letošním roce připravujeme také opravu části příjezdové komunikace k zahrádkářské kolonii U Bílé skály, opravu chodníku v Dvorské ulici nebo doplnění herních prvků na nábřeží řeky Svitavy za parkem u Zborováka,“ doplňuje vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková.

Navýšenou částku 700 tisíc korun musejí ještě v červnu schválit zastupitelé, poté se stane součástí rozpočtu na rok 2023, v němž se bude letošní vítěz Společně PRO Blansko realizovat.

Lidé, kteří mají nápad, jak vylepšit veřejné prostranství ve městě, ale už nyní mohou své podněty konzultovat s pracovníky městského úřadu. Zvýší si tak šance, že jejich námět bude realizovatelný a postoupí do podzimního hlasování veřejnosti.

„Pro navrhované projekty platí určitá pravidla. Projekt musí mít lokální charakter, musí se týkat úprav veřejného prostranství či budov v majetku města a pozemků ve vlastnictví města. Letošní novinkou pak je, že nelze navrhovat stavbu ve smyslu stavebního zákona, na kterou je potřeba stavební povolení. Smyslem tohoto doplnění pravidel je snaha zajistit finanční a časovou realizovatelnost projektů,“ upozornila vedoucí finančního odboru Alena Skoupá.

Konzultovat vlastní nápady lze s pracovníky oddělení investic (Ing. Jiří Svoboda, svoboda@blansko.cz, tel.: 516 775 157) a oddělení komunální údržby a pozemků (Ing. Milan Vítek, vitek@blansko.cz, tel.: 516 775 196).

Podrobnější pravidla jsou na webových stránkách města v sekci Samospráva. Inspirovat se tam můžete také dalšími náměty z předchozích ročníků.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení