Na radnici se sešla čtveřice mistrů republiky

28. června 2022, sport, přečteno: 1396×

Hned čtyřem blanenským sportovcům se v uplynulých týdnech podařilo získat mistrovský titul. Juniorskou mistryní ČR v běhu na 800 metrů se stala odchovankyně blanenského ASK Pavla Štoudková, titul mistra ČR v běhu do vrchu pak získali blanenští atleti Michal Dobrovský (v kategorii U20) a Marek Effenberger (v kategorii U23). Biketrialovým mistrem ČR je opět Vašek Kolář. Poděkování a drobné dárky jim při společném setkání na radnici za vedení města předal starosta Blanska Jiří Crha spolu s místostarostou Františkem Hasoněm a radním Radkem Šinkorou.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Je skvělé, jakých úspěchů se vám v těžké konkurenci podařilo dosáhnout. Velice oceňuji vaši píli a nasazení, moc vám všem k mistrovským titulům gratulujeme. Je to mimo jiné také výborná prezentace města Blanska, za kterou vám děkujeme. Jsme na vás opravdu pyšní,“ uvítal šampiony na společném setkání starosta Blanska Jiří Crha.

Hned čtyři čerství držitelé titulu mistr ČR zavítali na blanenskou radnici. FOTO: Pavla Komárková

Se sportovci pak spolu s místostarostou a také biatlonovým trenérem a radním Radkem Šinkorou probírali dosažené úspěchy i tréninkové podmínky.

„Byl to hodně těžký závod, první křeče jsem měl zhruba na 17. kilometru, po posledním dlouhém výběhu pod lanovkou pak už co chvíli. V jeden okamžik jsem si na trati musel i lehnout, abych se zkusil protáhnout,“ líčil zážitky z mistrovství republiky v Harrachov Skyrace nejmladší z oceněných sportovců, sedmnáctiletý student blanenského gymnázia Michal Dobrovský z ASK Blansko. Pro titul mistra ČR v kategorii dorostenců si doběhl v parném předposledním červnovém víkendu, když 21 kilometrů dlouhou trať s převýšením 1400 metrů zdolal za dvě hodiny a 14 minut. 

Mladý sportovec, který se kromě závodů do vrchu věnuje také biatlonu a v rámci tréninků kombinuje také plavání a jízdu na kole a kolečkových lyžích, si vítězstvím zajistil postup na mistrovství světa, které bude v červenci hostit španělská Andora.

Tam se nominoval také další odchovanec blanenského ASK, dvacetiletý Marek Effenberger, který aktuálně startuje za VSK Univerzita Brno. Ve stejném závodě triumfoval v kategorii juniorů a spolu s Michalem Dobrovským si v červenci ve Španělsku zkusí start na MS v běhu do vrchu na trati dlouhé 21 kilometrů, ale také v takzvaném vertikálním kilometru, závodě, při němž musí běžci zdolat kilometrové převýšení na trati dlouhé maximálně pět kilometrů. 

„U nás se nic podobného neběhá, nemáme na to dost vysoké a strmé kopce. V porovnání s takovými tratěmi je kopec na Hořice něco jako trochu vyvýšené hřiště,“ vysvětloval při setkání na radnici Marek Effenberger. Odpočinek po závodě ale moc neplánuje, na programu je nyní příprava na MS. „Trénuji dvoufázově, v průměru 10krát týdně, během přípravy naběhám tak 140 kilometrů za týden. To je daleko příjemnější běhat v hezké přírodě, když máte běžet 10 kilometrů na dráze, tak to znamená 25 koleček, to je pro mě něco šíleného,“ vysvětloval, jak se k netradiční atletické disciplíně dostal.

FOTOGALERIE
Na radnici se sešla čtveřice mistrů republiky

Juniorskou mistryní ČR v běhu na 800 metrů je osmnáctiletá Pavla Štoudková. FOTO: Pavla Komárková

Celkem fotografií:  7

Na prázdninové ležení u vody se nechystá ani čerstvá juniorská mistryně ČR Pavla Štoudková. „Spíš je fajn, že teď bude konečně víc času na tréninky. Ležet u vody a opalovat se by mě vážně nebavilo,“ ujišťovala osmnáctiletá studentka gymnázia v Rájci-Jestřebí, která 800 metrů dlouhou trať v Ostravě zdolala v čase 2,07.46 minut. Z mistrovství v Ostravě si s kolegyněmi z AK Olymp Brno odvezla také zlato ve štafetě na 4x400 metrů, s níž se jim podařilo zaběhnout rekord trati.

Plně tréninkový program má také čerstvý držitel mistrovského titulu v biketrialu. „Po covidové pauze už jsem se od zimy také vrátil k dvoufázovému tréninku, ke kolu přidávám také běh a kromě závodů mám také plno dalších aktivit,  jezdím na řadu exhibicí a podobně. Závodění je pro mě ale pořád nejvíc, ten pocit po závodě, ve kterém se vám všechno povedlo, nejde ničím nahradit,“ svěřil se Vašek Kolář, který se stal mistrem ČR v biketrialu v kategorii Elite a ve svých jednatřiceti letech si připsal v součtu v různých kategoriích celkem 35. titul mistra ČR.

„Mistroství světa bude v listopadu v hlavním městě Spojených arabských emirátů Abú Dhabí, tam se opravdu těším, závody mimo Evropu jsou vždycky úžasný zážitek samy o sobě bez ohledu na umístění,“ poodhalil Vašek Kolář jednu z motivací do tréninku.

„Je to neuvěřitelné, co jste dokázali. Přejeme vám, ať se vám daří i v dalších závodech a hlavně ať se vám vyhnou všechna zranění," popřál úspěšným mladým sportovcům místostarosta Blanska František Hasoň. 

Miluše a Jiří Roučkovi jsou dalšími sportovci uvedenými do síně slávy českého biatlonu. FOTO: Radek Šinkora

Unikátního úspěchu dosáhli v červnu také další blanenští sportovci. Mimo jiné matadoři blanenského biathlonu manželé Miluše a Jiří Roučkovi. Bývalí reprezentanti v letním biatlonu, dlouholetí trenéři a uznávaní mezinárodní rozhodčí, kteří v biatlonu působí už téměř šest desetiletí, byli v půlce června uvedeni do síně slávy českého biatlonu.

„Radost máme, byl to příjemný večer, ale už bylo toho chlubení dost," reagoval po skončení slavnostního galavečera Českého biatlonu, který v půli června hostil Národní dům na Vinohradech v Praze, skromně Jiří Roučka. Ocenění mohli v přímém přenosu sledovat také diváci kanálu ČT sport Česká televize.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení