Zažít Blansko jinak opět zaplní centrum města, na sousedskou slavnost se lze hlásit do konce června

26. června 2022, kultura, přečteno: 1165×

Všem, kteří mají rádi Blansko, je podle organizátorů, určena pouliční sousedská slavnost Zažít Blansko jinak. Ta by měla i letos opět na jeden den z centra města vysídlit dopravu. Ulice se tak v neděli v čase od 10:00 do 17:00 hodin promění na pěší zónu, promenády a místo pro koncerty i venkovní posezení přímo na komunikacích či parkovištích v samém středu Blanska.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Loni jsme museli formát poněkud omezit, protože přes centrum vedla jediná objízdná trasa. Letos se opět vracíme k tomu, že z náměstí Svobody i náměstí Republiky bude vyloučená doprava a ulice i přilehlá prostranství zaplní lidé,“ potvrzuje jeden ze členů koordinační skupiny Jan Mach, dramaturg Kulturního střediska města Blanska, které zajišťuje technické vybavení a podporu celé akce.

Hlavní pódium bude podobně jako loni, kdy akci navštívilo několik tisíc lidí, umístěno na Wanklově náměstí, na Poduklí u coco Coffee bude  k dispozici pianino, před zámkem se návštěvníci mohou těšit například na DJ´s workshop. Přilehlé ulice a prostranství pak budou sloužit jako zázemí pro stánky, divadla či workshopy, jako zahrádky místních prodejen nebo třeba improvizovaná hřiště.

„Vše je založeno na principu dobrovolnosti, akce je od lidí pro lidi, cílem není komerční výdělek. Zapojit se může kdokoli z Blanska – jednotlivec, parta přátel, organizace, spolek, firma ale i zájmová skupina. Přihlásila se nám už velká část těch, kteří na Zažítu byli loni – místní podnikatelé, umělci, sportovní kluby, neziskové organizace, prostor je ale samozřejmě také pro nováčky. Když na webu www.zazitblanskojinak.cz vyplní přihlášku do konce června, můžeme jim slíbit, že budou uvedeni v tištěném letáčku i v mapě Zažítu,“ vyjmenovává Jan Mach.

„Doplnit a rozšířit se letos určitě budeme snažit také gastronabídku, chceme přilákat nové druhy občerstvení a zachovat přitom to podstatné, že by mělo jít o podnikatele z Blanska nebo nejbližšího okolí,“ připomněla další z koordinátorů Pavlína Komínková, ředitelka Muzea Blanenska.

Ta s kolegy muzejníky připravuje už na sobotu 10. září od 18 hodin takzvanou zahřívací party – prohlídky muzea zdarma a také Bál na zámku a v podzámčí, na němž nebude chybět pohádkový ples ani cimbálová muzika. V neděli pak prohlídky doplní také minikoncerty pěveckého sboru Rastislav na nádvoří zámku. Otevřena bude ale i historická budova radnice, kde zájemci mohou navštívit komentované prohlídky, nebo dřevěný kostelík či kostel sv. Martina, které se zapojují do Zažítu a současně Evropských dnů historického dědictví.

„Na své si letos přijdou i milovníci šifrování. Připravujeme ochutnávku šifer v podobě šifrovací hry na téma oblíbené knihy Prašina, cesta povede právě ulicemi Blanska,“ láká další z koordinátorů Lukáš Dlapa, ředitel Městské knihovny Blansko.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení