Město dokončilo revitalizaci náměstí Republiky

22. srpna 2022, tiskové zprávy, přečteno: 2980×

Náměstí Republiky v centru Blanska se v pondělí 22. srpna po tříměsíční rekonstrukci otevřelo veřejnosti. Město během ní upravilo část náměstí, která byla v původním stavu. Nevyhovující asfaltový povrch nyní nahradila velkoformátová dlažba, přibyla zeleň i nový mobiliář, náměstí má novou bezbariérovou spojnici.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Část náměstí Republiky byla dosud v neutěšeném stavu, většinu plochy zaujímalo parkoviště, zbytek tvořil popraskaný asfalt. Snažili jsme se zde vytvořit pobytový prostor s novou dlažbou a se zelení a také spoustou laviček k posezení. Parkování bylo vytěsněno do prostoru k silnici a odděleno zdí, zaujímá daleko menší plochu, byť zůstal počet parkovacích míst stejný jako před úpravami,” popsal při slavnostním zpřístupnění náměstí starosta Blanska Jiří Crha.

Nově opravná část náměstí Republiky se od pondělí otevřela veřejnosti. FOTO: Michal Záboj

„Náměstí Republiky spojuje s ulicí Seifertovou nová bezbariérová rampa, přibylo také mlžítko sloužící pro osvěžení návštěvníků v horkých dnech. Myslím, že se z původního prostranství podařilo vybudovat důstojný prostor, který bude také funkční,” věří Crha.

Na náměstí a přilehlých stupňovitých terasách jsou nyní nově téměř tři desítky laviček i centrální prvky určené k posezení. „Lavičky jsou vyrobené z jatoby, brazilské třešně, jde o exotické dřevo, které jsme zvolili zejména kvůli jeho trvanlivosti. Terasy doplnily travní koberce, mimo ně plocha získala také téměř 300 metrů čtverečních zeleně,” popsal Jiří Svoboda z investičního oddělení, který měl rekonstrukci na starosti.

FOTOGALERIE
náměstí otevřeno

Upravené náměstí nabízí posezení. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  28

„Rekonstrukce náměstí pro nás byla velkou výzvou. I když nejde o objemově velkou stavbu, je architektonicky i technicky zajímavá. Velkým specifikem bylo například použití velkoformátových betonových dlažeb, jedna váží 275 kilogramů, takže manipulace nebyla jednoduchá. I když to pro naše pracovníky bylo složité, myslím, že je vše opravdu pěkně navrženo a efekt této velkoformátové dlažby velmi přispěl k celkovému vnímání nového prostoru,” uvedl za zhotovitele Pavel Vacek z firmy Firesta.

Podívejte se na časosběrné video z rekonstrukce náměstí Republiky

Výzvou pro zhotovitele byla také stavba dělící zídky mezi prostorem pro relax a posezení a částí, která bude využívaná jako parkoviště. Zídka sloužící současně jako čtyřicetimetrový vyvýšený záhon je totiž vyskládaná bez základů na řadě míst v několika vrstvách jako lego. 

Náměstí Republiky nyní nabízí desítky nových míst pro relax a odpočinek. FOTO: Michal Záboj

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení