Městská oslava Dne seniorů zaplnila sál Dělnického domu. Program v pondělí nabídne také nemocnice

30. září 2022, ostatní, přečteno: 1095×

Dělnický dům v pátek 30. září ožil městskou oslavou Dne seniorů. Do hlavního sálu si našly cestu bezmála dvě stovky návštěvníků. Hlavním bodem programu byl koncert zpěváka Jožky Šmukaře, kterého doprovodila cimbálová muzika.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Návštěvníky oslavy Dne seniorů přivítal za vedení města místostarosta František Hasoň. „Když se slaví, tak se sluší popřát a sluší se poděkovat. Chtěl bych každému z vás poděkovat za vaši celoživotní práci, ať už pro společnost, pro město, v zaměstnání nebo pro vaše blízké, za tu práci, která je vidět, i za tu práci skrytou, o které víte třeba jenom vy. Říká se, že k věku patří moudrost a zkušenost a já bych vám chtěl poděkovat za to, že tyto dvě věci předáváte mladší generaci.“

Městská oslava Dne seniorů v Dělnickém domě. FOTO: Michal Záboj

„Přeji vám, abyste měli zdraví, protože bez toho to nejde, a současně vám přeji, abyste měli kolem sebe vždycky hodně dobrých lidí, se kterými budete moci sdílet své radosti, starosti a třeba i těžké chvíle, a kteří budou s vámi, když to budete potřebovat,“ doplnil místostarosta František Hasoň.

Program při příležitosti Mezinárodního dne seniorů připravuje také Nemocnice Blansko. V pondělí 3. října zve na akci zaměřenou na péči o seniory (nejen) v blanenské nemocnici. Od 9:00 do 13:00 hodin bude ve vestibulu nemocnice v prostoru u lékárny přítomen personál z různých oborů a zájemcům poradí, jak zmírnit některé zdravotní obtíže související s vyšším věkem a jak se lépe starat o svoje blízké.

FOTOGALERIE
Městská oslava Dne seniorů zaplnila sál Dělnického domu

Hlavním bodem programu byl koncert zpěváka Jožky Šmukaře, kterého doprovodila cimbálová muzika. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  7

„Smyslem akce je ukázat, že starost o seniory vyžaduje spolupráci několika oborů a že na ni nemusí být lidé sami. Mezioborová spolupráce probíhá nejen na úrovni nemocniční péče během hospitalizace pacienta, ale také při přechodu na domácí péči,“ vysvětlila ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková.

Svou činnost prostřednictvím informačních stánků návštěvníkům představí například logopedky zabývající se správným podáváním stravy ležícím pacientům, kteří trpí poruchami polykání. Klinické psycholožky pak nabídnou ukázky kognitivního tréninku. Nebude chybět ani zdravotně sociální pracovnice. Informovat bude o možnostech pobytových služeb pro seniory propuštěné z nemocnice, kteří již nevyžadují akutní zdravotní péči, ale nejsou schopni se o sebe sami postarat.

Personál nemocniční lékárny zase předvede další zdravotnické pomůcky vhodné pro seniory a nabídne ochutnávku nutridrinků. Svoje stanoviště bude mít také Oblastní charita Blansko, která poskytne informace o svých službách v oblasti pomoci při péči o seniory v domácím prostředí.

„Akce je vhodná nejen pro seniory samotné, ale i pro širokou veřejnost, zejména pak pro ty, kdo mají ve svém okolí někoho blízkého, o něhož se starají. A nemusí jít přitom vždy přímo o seniora, ale třeba i o mladšího příbuzného, který kvůli svému onemocnění vyžaduje péči. Přijďte se informovat o možnostech, jak sami sobě nebo svým blízkým zkvalitnit život ve starším věku či v nemoci,“ dodala Vladimíra Danihelková.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení