Stavebníci po deseti dnech úspěšně dokončili výsuv mostu. Podívejte se na reportáž s časosběrným videem

2. září 2022, ostatní, přečteno: 2175×

Nové přemostění, které spojí dvě železnicí a řekou oddělené části Blanska, už překlenulo železniční trať i řeku. Téměř osmdesátimetrovou mostní konstrukci se deseti dnech prací podařilo vysunout z pravého břehu řeky Svitavy na levý. Dělníci použili unikátní metodu výsuvu s využitím stometrové výsuvné dráhy. Dokončili tak jednu z nejnáročnějších etap stavby nového přemostění, projektu za více než čtvrt miliardy korun. Přinášíme časosběrné video vlastního výsuvu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Tisícitunová mostní konstrukce nyní spojuje obě části města. Práce na výsuvu začaly v noci z pondělí 22. na úterý 23. srpna a skončily ve čtvrtek 1. září. „Nyní nás čeká spouštění mostu na úroveň kruhového objezdu, nasazování na stálá ložiska a napojení na betonová předpolí. Práce nabraly zpoždění, ale termín otevření mostu v prosinci letošního roku se snažíme držet," uvedl stavbyvedoucí firmy Metrostav DIZ Robert Škarecký.

most1-55936-9664_1600.jpg

Most nyní spojuje oba břehy řeky Svitavy. FOTO: Pavla Komárková

V následujících dnech také proběhne demontáž pomocné výsuvné dráhy a most se doplní ocelovými táhly, zábradlím a dalšími částmi. V závěru bude most napojen na kruhové objezdy, na které vyústí v obou směrech. Dělníci z obou stran vybudují čtyřicetimetrová betonová předpolí.

Okružní křižovatka ve Svitavské ulici je již dokončená, ta na Starém Blansku v ulici Brněnská se souběžně buduje.

Na průběh prací se můžete podívat v reportáži Televize Blansko, v posledních dvou minutách uvidíte také časosběrné video výsuvu mostu. Podívejte se také na záběry z dronu.

 

   vložil: Leona Voráčová, redaktorka / odbor vnějších vztahů