Nábřeží Svitavy oživí nový herní prostor pro děti

3. října 2022, zprávy z MěÚ, přečteno: 1448×

Na nábřeží Svitavy nedaleko parku u Zborováka město vybudovalo nový herní prostor pro děti. Na ploše poblíž cyklostezky mají nejmenší k dispozici sedm dřevěných herních prvků. Město se inspirovalo námětem z jednoho z předchozích ročníků participativního rozpočtu Společně PRO Blansko. Pro veřejnost se nové hřiště otevře ve čtvrtek 6. října.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Nové hřiště je umístěno na trávníku mezi stromy poblíž parku v ulici Svatopluka Čecha. V sousedství cyklostezky podél Svitavy upravené prostranství návštěvníkům nabízí dřevěné herní prvky jako je mikádo balanc, veget, samomost, balanc, křivoklacky nebo mravenec. Materiálem pro výrobu atrakcí bylo akátové dřevo. Určeny jsou pro děti od tří do čtrnácti let.

Nové hřiště u nábřeží Svitavy. FOTO: Michal Záboj

„Dětská hřiště z akátového dřeva jsou výjimečná díky svému vzhledu i vlastnostem akátu samotného. Nerovnosti rostlého akátového dřeva, jeho různá tloušťka i křivost dělají z každého typu unikát. Přirozená forma a struktura dřeva je neopakovatelná a dodává hřišti individuální charakter,“ popsal výrobce hřiště.

Vybudování herní plochy nábřeží Svitavy bylo jedním z projektů participativního rozpočtu v roce 2020. Námět ale nakonec nezískal dostatečný počet hlasů. Město pak hřiště financovalo z jiné kapitoly rozpočtu.

„V prvních třech ročnících participativního rozpočtu postoupilo do závěrečného hlasování dvacet projektů. Mnohdy šlo o smysluplné nápady na vylepšení veřejného prostranství. I když projekty nezvítězily v hlasování, město se zajímavé nápady snaží postupně realizovat, byť je financování třeba zajistit z jiných kapitol rozpočtu. To je také případ doplnění prostranství u cyklostezky poblíž parku u Zborováka,“ potvrdil starosta Jiří Crha.

FOTOGALERIE
Nábřeží Svitavy oživí nové dětské hřiště

Nové hřiště u nábřeží Svitavy. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  15

„Věříme, že nové hřiště nábřeží Svitavy ještě více oživí. Letos na jaře se v nedalekém parku a jeho nejbližším okolí poprvé konaly Slavnosti jara. I tato akce snad přispěla k pozitivnějšímu vnímání této lokality v těsné blízkosti centra," dodal starosta.

Město letos investovalo do dětských hřišť také na dalších místech. Nové herní prvky jsou například již v Palackého ulici nebo u bytových domů ve Dvorské ulici. Atrakce byly vyměněny a doplněny také na centrálním dětském hřišti na sídlišti Zborovce. Ještě letos by také měla začít první etapa regenerace vnitrobloku na Poříčí, kde se rovněž počítá s novým dětským hřištěm.

Kromě nového herního prostoru na nábřeží Svitavy se město nápady z participativního rozpočtu inspirovalo také jinde. „Podnět z participativního rozpočtu, byť nezvítězil, se podařilo realizovat například u doplnění dětského hřiště v Bezručově ulici, opravy příjezdových komunikací k zahrádkářským lokalitám, zastřešení kontejnerů na odpad na Písečné, při umístění odkládacích boxů na Sportovním ostrově nebo při vybudování chodníku mezi bytovými domy ve Dvorské ulici,“ doplnila Petra Skotáková, vedoucí odboru správy a rozvoje města.

Podněty do participativního rozpočtu mohli lidé podávat i letos do konce září. O vítězi budou rozhodovat v hlasování ještě na podzim.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení