Olympia Blansko hodnotí mládežnickou sezónu

12. října 2022, sport, přečteno: 779×

První školní měsíc se pro hráče a hráčky baseballového a softballového klubu nesl ve znamení vrcholu sezóny a kvalifikací na nejvýznamnější turnaje v roce, Mistrovství České republiky. Nejlépe si vedla kategorie U13, která se dlouhodobě těší výborným výsledkům a konstantně se pohybuje mezi prvními celky v republice.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Po úspěšné kvalifikaci na začátku září bojoval tým o co nejlepší umístění 16. – 18. září na MČR U13 v Hluboké nad Vltavou. Turnaje se účastnilo osm nejlepších týmů v zemi. Olympia Blansko pod vedením trenéra Máry Novotného s možná nejmladším kádrem dokázala vybojovat krásné, byť nevděčné, 4. místo, když podlehla odvěkému silnému rivalovi Drakům Brno, a kluci předvedli, že dokážou hrát vyrovnanou hru se silnými soupeři, patří mezi špičku a pro další sezónu jsou v kategorii U13 velkým příslibem.

V útoku se dařilo zejména Martinovi Fajmonovi, který měl na turnaji sedmý nejlepší pálkařský průměr, a také Matyášovi Klodnerovi, kterému se jako jedinému podařilo odpálit na turnaji dva homeruny. Oporou na nadhazovacím kopci byl blanenskému týmu David Sitar, který si proti Kotlářce Praha připsal Complete Game (odházel celý zápas) a vítězství, když umožnil pouze jediný doběh.

O druhém zářijovém víkendu se Olympia Blansko pořadatelsky ujala nevídaně bohatě obsazeného turnaje MČR v kategorii U9. Turnaje se účastnilo 18 týmů, které bojovaly na třech perfektně připravených hřištích o titul Mistra republiky. Pořadatelský klub měl v bojích taktéž své želízko v ohni, tým mladých Olympanů, kteří pod vedením hlavního trenéra Davida Suchého skončili na 8. místě. Olympia podlehla v krásném a napínavém čtvrtfinále Technice Brno. A v zápase o konečné umístění podlehla Hippos Brno jednobodovým rozdílem. Slzy a zklamání malých bojovníků mohly kompenzovat snad jen četné ohlasy na zdařile zorganizovaný turnaj na blanenském Strawberry field.

Na MČR se úspěšně kvalifikoval také blanenský baseballový tým U11, pod vedením hlavního trenéra Michala Klimeše. Přes výborný začátek turnaje rozhodlo lehké zaváhání v důležitém zápase a Olympia Blansko se nedostává mezi první čtverku. Na turnaji končí šikovní blanenští borci na 7. příčce.  Pálkařsky se blýskl homerunem Dominik Štěpánek. Na nadhozu se dařilo Adamovi Latnerovi a také mladičkému Matyášovi Klimešovi.

V kategorii U15 se blanenským baseballistům nepodařilo projít přes nastavený systém ani do kvalifikace MČR, když pro výsledky na ČBP nedostali šanci o účast bojovat. Chuť si pod vedením trenéra Ivo Kučery spravili blanenští kadeti na MČR U15 B. Tento turnaj odehráli na hřišti před domácím publikem a ve všech čtyřech zápasech si připsali výhru, když porazili Techniku Brno, Praotce Roudnici, Baseball Plzeň a Ježky Jihlava. Na nadhozu předvedl vynikající výkon David Lakota, který zaznamenal vítězství proti Technice Brno. Pálkařsky se dařilo nejvíce dvojici Bronislav Buš a David Czetmayer.

Na MČR se podařila kvalifikace také blanenskému softballovému týmu, který v coachballu v kategorii U11 obsadil pod vedením trenérů Oty Kostky a Kateřiny Dáňové na MČR v Chomutově taktéž 8. místo.

Radka Sitarová, Olympia Blansko

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení