Město vydalo nový kalendář na rok 2023, k dostání je v infocentru Blanka

27. listopadu 2022, kultura, přečteno: 976×

Netradičně pojatý stolní kalendář města na rok 2023 je nově k dostání v Blanenské informační kanceláři Blanka. Nenabízí ale záběry na ulice, umělecká díla či dominanty města, jak tomu bývalo v minulosti. Na více než pěti desítkách fotografií jsou zachyceni obyvatelé Blanska z říše zvířat. Jejich záběry v průběhu několika let zachytil fotograf Ivo Stejskal.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Všechny fotografie vznikly přímo v Blansku nebo jeho nejbližším okolí. V kalendáři jsou zachyceni zejména volně žijící ptáci, včetně poštolky, motáka, čápa černého nebo chráněného sokola stěhovaného, ale také například bobr evropský, vydra říční, užovka hladká nebo liška obecná. Velká část zvířat se na katastru města vyskytuje i během dne, zejména u řek, ne vždy je ale lidé mohou zpozorovat, zejména pokud se třeba chovají hlučněji nebo jdou se psy,“ potvrzuje fotograf a blanenský místostarosta Ivo Stejskal.

Nový kalendář je k dostání v informační kanceláři Blanka. FOTO: Soňa Krátká

I když je fauna v blízkosti Moravského krasu rozmanitá a blanenský region patří k nejzalesněnějším v zemi, přesto fotografie vznikaly několik let. „I přímo v centru Blanska, kousek od vlakové zastávky, se dá pozorovat třeba kachnička mandarínská nebo ledňáček. Fotit lze ale jen když jsou pro to vhodné podmínky, počasí, vše je vázáno také na roční období a pro každý druh je vhodná jiná lokalita. Dobrý záběr tak většinou znamená několik hodin čekání, záběr do kalendáře se povede třeba v jednom z dvaceti focení, slušný záběr na ledňáčka, kdy se vydaří i světlo a on hezky dosedne, se zadaří pořídit třeba jednou za sezónu,“ popisuje autor fotografií.

Část snímků vznikla i díky krmítkům, na kterých i dvakrát denně doplňuje krmení, aby nalákal ty správné druhy. Do přírody za volně žijícími druhy Ivo Stejskal vyrážel téměř denně v průběhu celého roku vybavený speciální technikou včetně dlouhých a světelných objektivů a maskování – s kuklou, rukavicemi, v maskáčovém oblečení případně s maskovacím křeslem. Focení předcházelo také studium zvířat, jejich druhů a výskytu i konzultace s ornitology a dalšími znalci přírody.

„Před třemi lety se mi poprvé podařilo vyfotit na Jakubově jezeře bobra evropského, v té době jeho výskyt neměli ještě zachycený ani ochranáři. Až letos poprvé jsem vyfotil i jeho mládě,“ vysvětluje místostarosta Ivo Stejskal, který fotografie pro kalendář města poskytl bez nároku na honorář.

Stolní kalendář lze zakoupit v otevírací době informační kanceláři Blanka na Rožmitálově ulici za 130 Kč. Na leden pak fotograf pro zájemce chystá přednášku Jak pozorovat a fotit ptáky v zimě ve městě.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení