Na výstavě v muzeu uvidíte, jak se lidé bavili ve středověku

8. listopadu 2022, kultura, přečteno: 813×

Nechte se přivítat ve světě středověkých her a zábavy. Výstava Svět středověkých her, která v Muzeu Blanenska začíná ve čtvrtek 10. listopadu, přibližuje, jak se před staletími bavili naši předkové.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Výstava nabízí plně funkční repliky středověkých hraček a her. Vše, co je vystaveno, je možné vzít do vlastních rukou a vyzkoušet na vlastní kůži. U všech stanovišť jsou vysvětlující texty s pravidly dané hry.

Výstava je doplněna o originální archeologické nálezy středověkých hraček a her z území Moravy. K nim náleží také informační panely, kde se návštěvníci dozví mnohé o tehdejších hrách a způsobech trávení volného času. Texty jsou doplněny o dobové knižní iluminace či nástěnné fresky vztahující se k hrám z celé Evropy. Autorská výstava Aleše Hocha z Muzea Vysočiny v Jihlavě s názvem Svět středověkých her získala v roce 2020 ocenění za popularizaci archeologie v soutěži Zlatý Mamut.

V Muzeu Blanenska na blanenském zámku bude k vidění od 10. listopadu do 11. února 2023. Na vernisáži výstavy, která proběhne 10. listopadu od 18:00 hodin vystoupí středověcí kejklíři. Po vernisáži srdečně zveme na svatomartinský koncert, který zahájí čtyřdenní oslavy v 19:00 hodin. V pátek dopoledne pak slavnostně pan farář Jaroslav Čupr požehná na nádvoří zámku mladé víno a v sobotu i v nedělním programu se můžete na zámku těšit na komentované prohlídky expozic, kam se třeba přijde podívat i Jindřich Wankel.

Pavlína Komínková, ředitelka Muzea Blanenska

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení