V Nemocnici Blansko se bude bojovat za zdravou prostatu

6. listopadu 2022, ostatní, přečteno: 1098×

Nejúčinnějším bojem proti mnoha nemocem je prevence. V týdnu od 7. do 11. listopadu 2022 proto chtějí zdravotníci Nemocnice Blansko pomoci mužům bojovat proti rakovině prostaty. Stačí, když se zájemci dostaví v uvedených dnech od 9 do 11 hodin na oddělení klinických laboratoří blanenské nemocnice a nahlásí zájem o bezplatné preventivní vyšetření prostatického specifického antigenu (PSA) v krvi.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Tato preventivní akce vznikla před několika lety v rámci Mezinárodního dne mužů, který se připomíná 19. listopadu, abychom upozornili na důležitost prevence karcinomu prostaty. Ten je totiž v České republice nejčastějším onkologickým onemocněním u mužů,“ uvádí ředitelka blanenské nemocnice Vladimíra Danihelková.

Vyšetření je určeno pro všechny muže ve věku od 50 let; není zatěžující, jediným požadavkem je přijít nalačno. Není třeba se objednávat. Zájemcům o vyšetření zdravotníci odeberou jednu zkumavku krve. Výsledek vyšetření bude znám ještě týž den, pacient si na něj může počkat, nebo zatelefonovat – dle individuální domluvy. V případě pozitivního nálezu bude automaticky kontaktován a nasměrován k dalšímu řešení se specialistou – urologem.

U mužů před čtyřicátým rokem se nádory prostaty téměř nevyskytují. Mezi 65. a 75. rokem je výskyt tohoto onemocnění nejčastější. „Preventivní vyšetření se doporučují od padesáti let věku jednou za jeden až dva roky (dle výsledků odběrů). V případě, že u rodinných příslušníků daného muže byl zjištěn karcinom prostaty, měl by chodit na prevenci od čtyřiceti let,“ upozorňuje urolog Nemocnice Blansko Martin Drábek. 

Pokud se objeví některé příznaky, jako je nucení na močení a buzení ze spánku kvůli tomu, obtížné a časté močení, pocit nevyprázdnění, močení v malých dávkách či slabý proud moči, je nejlepší obrátit se na svého praktického lékaře, případně rovnou na urologa. Tyto symptomy rozhodně nemusí signalizovat rakovinové onemocnění, ale je třeba nechat se vyšetřit.

Karcinomem prostaty u nás onemocní téměř osm tisíc mužů ročně a výskyt neustále roste. Většina rakovin prostaty se rozvíjí, aniž by si pacient povšimnul jakýchkoli příznaků v raném stádiu. Proto je vyšetření PSA ideální prevencí, jelikož dokáže počátek zhoubné nemoci odhalit. A včasné odhalení jakéhokoliv druhu rakoviny je pro úspěšnost léčby nejdůležitější.

Marie Kalová, tisková mluvčí Nemocnice Blansko

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení