Skleník na náměstí i festival akcí. Galerie zhodnotí projekt SITU

13. prosince 2022, kultura, přečteno: 694×

Na jaře tohoto roku se uskutečnil projet SITU pod záštitou Galerie města Blanska. Nyní je čas na zhodnocení půlročního festivalu. Přijďte si poslechnout názory přizvaných odborníků/nic a diskutovat o svém městě. Panelová diskuze k projektu SITU se uskuteční ve středu 14. prosince od 18:00 hodin v blanenském kině.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Projektem SITU vystoupila Galerie do veřejného prostoru. Nejvíc na očích byla instalace skleníku uprostřed náměstí. Skleněná stavbička vydržela od jara do podzimu a lidé se naučili starat se o rostliny a zalévat je.

„Ohlasy, co se ke mně dostaly byly pozitivní, myslím, že hlavně rodiče s dětmi se opravdu záměrně chodili starat,“ říká vedoucí blanenské galerie Jolana Chalupová.

Projekt SITU a skleníku se dostal do celostátních médií a rozhodně nebudil jen nadšení, nicméně splnil svou hlavní roli – rozvířit debatu o funkci a možnostech veřejného prostoru města. „Jsem nadšený, i přes hlasy skeptiků lidé prošli zkouškou uměním a skleníku si všímali aktivně a ohleduplně. Není obvyklé, aby takhle křehká instalace vydržela ve veřejném prostoru bez poškození půl roku,“ raduje se spoluautor projektu Hynek Skoták.

Součástí SITU byla spousta doprovodných akcí u skleníku i v galerii, na náměstí se četlo, hrálo i improvizovalo, uvnitř vyrostl estragon jako součást unikátní hudební interpretace participativní partitury Čekání na Godota. Galerie při akci spoléhala na aktivní účast obyvatel města a spolupracovala s dalšími institucemi. Součástí Skleníku byla také pocitová mapa, kde mohl každý pomocí barevných špendlíků označit důležitá místa.

„Výsledky mapy jsou i hodně vtipné, jako nejlepší místo na organizování kulturních akcí se objevoval třeba hřbitov, jako místo, kde se lidé bojí, zase škola,“ odlehčuje seriózní uměleckou sondu do veřejného mínění spoluautorka projektu a kurátorka blanenské galerie Júlia Chodúrová.

Program diskuzního panelu SITU

Představení projektu a hostů/tek

Film Skleník (studio Audiovisual)

Panelová diskuze na téma Blansko: umění a lidé ve veřejném prostoru

Občerstvení, diskuze

Účastníci/ce

⊙ Silvie Šeborová
Kurátorka, teoretička a kritička, která aktuálně stojí za mnohým kulturním děním v Brně. Hlavním zájmem Silvie Šeborové jsou možnosti zprostředkování a přiblížení současného umění širší veřejnosti. Podílí se na organizaci Brno Art Week, publikovala knihy o umění pro děti a přednáší o provozu umění.

⊙ Martina Růžičková
Umělkyně a členka platformy RUVK. Ve výzkumu si klade otázky designu na vytyčeném území – konkrétně slovenského města Velký Krtíš. O politice bydlení a urbanismu přednáší na FaVU VUT.   

⊙ Monika Karlíková
obyvatelka Blanska, absolventka oboru Teorie umění a Management v kultuře, snaží o vytvoření platformy, která by se zabývala veřejným prostorem a zejména regulací vizuálního smogu.

⊙ Tým SITU
Hynek Skoták, Júlia Chodúrová a Jolana Chalupová

Judita Levitnerová, Galerie města Blanska

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení