Podívejte se, na co šly miliony z rozpočtu. Přinášíme přehled investičních akcí města v roce 2022

2. ledna 2023, tiskové zprávy, přečteno: 1441×

Zhruba třetinu rozpočtu věnovalo Blansko v roce 2022, podobně jako v předchozích letech, na investiční akce. Loňský rozpočet počítal s výdaji na investiční akce s částkou bezmála 183 milionů korun. Dokončit či zahájit se díky tomu podařilo zásadní projekty za desítky milionů korun ale také celou řadu drobnějších akcí. Podívejte se na přehled těch nejzásadnějších.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Vůbec největší investiční akcí hrazenou výlučně z rozpočtu města bylo dokončení dvouleté rekonstrukce ZŠ TGM. Škola se zbavila nevyhovující jídelny, jejíž obložení obsahovalo azbest, žáci i učitelé získali novou jídelnu s kuchyní ale také šatny, vestibul, prostranství před budovou i nový spojovací krček. I do dalších budov základních a mateřských škol se loni investovaly desítky milionů korun,“ uvedl starosta Jiří Crha.    

 „V prosinci se pak podařilo pro řidiče zprovoznit také dlouho připravovanou stavbu přemostění na Staré Blansko. To je naprosto unikátní dopravní stavba, která konečně spojila centrální část města a Staré Blansko nezávisle na omezeních spojených s navyšujícím se provozem na železnici. I na této akci se město finančně podílelo, byť naprosto zásadní bylo, že se podařilo získat financování z Jihomoravského kraje a zejména Státního fondu pro dopravní infrastrukturu,“ doplnil starosta.    

Podívejte se na přehled nejvýznamnějších investic města v roce 2022.

Město se zaměřilo na další část modernizace a doplnění Sportovního ostrova Ludvíka Daňka v podobě vybudování okruhu pro nejmenší, rekonstrukce zázemí aquaparku, nového mlatového chodníčku, doplnění skříněk pro sportovce i cykloboxů, centrum města zase oživila revitalizaci náměstí Republiky.  Součástí rozpočtu bylo v roce 2022 také doplnění dětských hřišť a sportovišť nebo výsadba zeleně a květinových záhonů a další úpravy veřejných prostranství včetně zahájení revitalizace rekreační oblasti Palava. Oprava zmodernizovala také budovu kina, do které zatékalo.

Navýšit se podařilo počet parkovacích míst v centru města, oprav se dočkaly kilometry chodníků i komunikací. Pokračování v podobě rekonstrukce budovy Zámek 3 se dočkala revitalizace předzámčí, projekt regenerace sídliště Zborovce, před dokončením je také rekonstrukce Horní Palavy či další etapa rekonstrukce Verandy na Obůrce.

Letos je v rozpočtu města na investiční akce vyčleněna částka přes 121 milionů korun. Město počítá například s dokončením budovy Zámek 3 v podzámčí, zastropování Palavského potoka, rekonstrukcí atletického oválu na stadionu ASK, úpravou parkování v Údolní ulici nebo pokračováním regenerace vnitrobloku v ulici Poříčí.

„Daleko více peněz bude letos třeba věnovat na provozní výdaje. Na druhou stranu řada investic je navázána na možnost získání dotace, věřím, že nakonec se poměr investic podaří v průběhu roku ještě navýšit,“ doplnil starosta Jiří Crha.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení