Originální nejkulaťoulinkatější obrazy žáků speciální školy vystavuje knihovna

19. dubna 2023, kultura, přečteno: 855×

„Vytrženi z běžného žití na roztáčejícím se plátně zběsile zaznamenáváme prchající okamžik. Okouzleni krásou se vracíme zpět.“ To je motto výstavy obrazů žáků ze Základní školy speciální Blansko, kterou můžete do 2. června navštívit v městské knihovně.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Výstavní síň zaplnila ve čtvrtek 13. dubna kulatá i čtvercová plátna s barevnými malbami na téma kruh. Výstavu nazvanou Nejkulaťoulinkatější zahájili na odpolední vernisáži ředitel školy Martin Koupý společně s arteterapeutkou Marikou Zouharovou. Právě ta přišla s návrhem výtvarné techniky malby pomocí hrnčířského kruhu.

specka-29251-1477_800.jpg

Vernisáž uvedl ředitel školy Martin Koupý. FOTO: Leona Voráčová

 „V naší škole se děti snažíme vést k estetice a zařazujeme do výuky výtvarné předměty. Na společné výstavě jsme se sešli s cílem ukázat, co se dá vytvořit a co může být mnohdy pěkně uchopeno dětskou rukou. Jsme rádi, když můžeme společně s dětmi přinést něco nového a objevného a tady se nám to, myslím, podařilo,“ řekl na úvod ředitel školy.

Obrazy vznikaly netradiční technikou, kdy se plátno umístí na hrnčířský kruh a ten se roztočí. Autor poté štětcem nanáší zvolenou barvu na plátno a díky rotaci kruhu vzniká barevná kruhová stopa, tu je poté možné dále dotvořit.

„Myšlenka na uspořádání výstavy se zrodila už o prázdninách a poté jsme ji uváděli do života. Všechna díla vznikla s pomocí hrnčířského kruhu, s výjimkou dvou obrazů malovaných na stole. Způsob práce byl přístupný všem dětem, které tvořily s nadšením. Když se kruh roztočí, každého člověka až magicky vtáhne,“ říká arteterapeutka Marika Zouharová.

FOTOGALERIE
Originální nejkulaťoulinkatější obrazy žáků speciální školy vystavuje knihovna

Obrazy vznikaly technikou malby na plátno upevněné k hrnčířskému kruhu. FOTO: archiv školy

Celkem fotografií:  18

Na výstavě jsou tak k vidění díla rozličných barev. „Používali jsme temperové a akrylové barvy, některé věci jsme dělali suchou temperou, která vytváří krásnou barevnou stopu. Někdy v kombinaci na víc etap, kdy si děti nejdříve udělaly podmalbu, nechaly ji uschnout a potom obraz dotvořily suchou temperou,“ dodala výtvarnice při vernisáži, na které se o hudební doprovod postaral Vít Šujan..

Jako doprovodný program k výstavě mohou všichni zájemci starší šestnácti let navštívit v sobotu 6. května od 15:00 hodin v Městské knihovně Blansko Nejkulaťoulinkatější workshop aneb Kruhy v nás i kolem nás. Tvořit se bude v kruhu i „nekruhu“ pod vedením Mariky Zouharové a Hany Hebelkové.

 

   vložil: Leona Voráčová, redaktorka / odbor vnějších vztahů