Do oprav chodníků město investuje jen letos přes pět milionů korun

5. června 2023, zprávy z MěÚ, přečteno: 1226×

Zhruba stometrový šlapákový chodník spojující ulici Zboroveckou a Krajní ulici, dokončili v uplynulých dnech dělníci na sídlišti Zborovce. Město chodník vybudovalo v místech, kudy si obyvatelé sídliště roky zkracovali cestu. Práce už začaly také na dalších místech v Blansku. Jen opravy a vysprávky původních chodníků přijdou letos a příští rok v součtu na deset milionů korun. Za další peníze vzniknou nové úseky chodníků, které jsou součástí větších projektů.

„Podařilo se nám vysoutěžit rámcovou smlouvu, podle které vybraná firma v následujících dvou letech zajistí výměnu povrchů stávajících chodníků v hodnotě 10 milionů korun, zhruba polovina se má realizovat už letos,” potvrdil starosta Blanska Jiří Crha.

Práce už běží například v Žižkově ulici, kde se opravuje úsek od křižovatky s ulicí Sadovou po ulici Havlíčkovu. V plánu jsou ale také další úseky po celém městě. Na většině úseků bude původní betonová dlažba 30x30 cm nahrazena novou zámkovou dlažbou.

Staré betonové dlaždice už nahrazuje zámková dlažba například v Žižkově ulici. FOTO: Michal Záboj

„Opravovat stávající chodníky letos budeme také v ulici Leoše Janáčka v úseku od Sadové ulice až po 9. května, na Pekařské ulici u bytových domů č. 3 a 5, kde je dlažba rozlámaná a mnohde chybí, vyspravit by se mělo také několik chodníků na sídlišti Sever v okolí Dvorské ulice, například úsek od okružní křižovatky s ulicí Bezručovou nahoru směrem k bowlingu, v blízkosti bytového domu č. 18, podél parkoviště u hřbitova nahoru směrem k přehradě, u bytového domu v Okružní ulici a další,” vyjmenovala Petra Drašarová z oddělení komunální údržby odboru správy a rozvoje města.

Řada dalších oprav chodníků je naplánovaná mimo rámcovou smlouvu na vysprávky, město je totiž připravuje jako samostatné investiční akce s vlastním rozpočtem nebo jako součást větších projektů. Sem spadá i výše uvedený šlapákový chodník na sídlišti Zborovce, který přišel na 285 tisíc Kč. Samostatný projekt se připravuje také v Údolní ulici, kde je v plánu velká rekonstrukce horní části od ulice 9. května včetně výměny inženýrských sítí.

FOTOGALERIE
Do oprav chodníků město investuje přes pět milionů korun

Nový chodník dostane část Žižkovy ulice. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  8

Nové chodníky v Blansku přibyly i loni, samostatné projekty město připravilo například na Sportovním ostrově podél řeky Svitavy nebo na sídlišti Zbrorovce. Výměny povrchů v součtu také za zhruba pět milionů korun se dočkaly staré chodníky například v ulicích Chelčického, Stařeckého, Dvorská, Křížkovského, Poříčí či Kamnářská nebo na Podlesí. 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení