Nemocnice Blansko zkvalitňuje nutriční péči u hospitalizovaných pacientů
11. ledna 2025, ostatní, přečteno: 704×
Nutriční péče je nedílnou součástí léčby hospitalizovaných pacientů, zejména pokud u nich hrozí riziko podvýživy. Díky přijetí nového člena do týmu nutričních terapeutek vyčleněných pro klinický úsek může Nemocnice Blansko zkvalitňovat tento druh péče na lůžkových odděleních.
„Zaměřujeme se zejména na pacienty v riziku podvýživy, které pravidelně a komplexně sledujeme po nutriční stránce, a snažíme se tak rozvoji malnutrice zabránit nebo ji zvrátit. V této práci nám velmi pomáhají sestřičky, které zadávají potřebné informace do tzv. nutričního screeningu a díky nim se o takto rizikových pacientech dozvíme. Indikovaným pacientům s individuálními stravovacími potřebami sestavujeme na míru jídelní plány. Při vzniku nového dietního omezení za hospitalizace pomáháme pacientovi a rodinným příslušníkům zorientovat se v zásadách vyvážené stravy a poradit jim s vhodnou úpravou pokrmů,“ říká vedoucí nutriční terapeutka blanenské nemocnice Zuzana Krabáčová.
ILUSTRAČNÍ FOTO: Marie Kalová
U pacientů může chybět chuť k jídlu z mnoha důvodů: nemoc, užívání léků, méně pohybu, změna prostředí, odloučení od rodiny, vyšší věk, problémy s chrupem, poruchy polykání… Adekvátní výživa je však velice důležitá.
Na zkvalitňování nutriční péče se v blanenské nemocnici pracuje již delší dobu. Před časem se například podařilo vytvořit speciální diety určené pro pacienty s poruchami polykání, u nichž hrozí nejen zmíněné riziko podvýživy, ale také například výskyt častých pneumonií z důvodu možnosti vdechnutí zbytků jídla, které zůstanou v ústech.
Cílem týmu nutričních terapeutek bylo tedy podávat lidem s poruchami polykání stravu upravenou do podoby hladkého pyré tak, aby byla nejen bezpečná z hlediska rizika aspirace, ale zároveň esteticky zajímavá, chutná a voňavá.
Má-li jídlo pacienty zaujmout, servíruje se na dělené talíře, aby se zajistila barevná a chuťová odlišnost jeho jednotlivých složek. To, že jíme i očima, je nezpochybnitelný fakt a pacienti díky této úpravě zkonzumují větší množství jídla.
U lidí s poruchami polykání se do procesu komplexní péče zapojují také klinické logopedky, které na základě vyšetření doporučí nejen vhodnou stravu a konzistenci, ale také například ideální polohu pacienta při podávání jídla.
Marie Kalová, tisková mluvčí Nemocnice Blansko
vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení
Další články v kategorii „ostatní“
10. června 2025
Děti si vyzkoušely, jaké je to být paleontologem
9. června 2025
OBRAZEM: Národopisné odpoledne, Blanenský plecháč a závody RC aut
6. června 2025
Na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka soutěžili mladí zdravotníci
2. června 2025
OBRAZEM: Den dětí, výstava na půdě, trabanty a fotbal
30. května 2025
Plechovky pomohou hladovějícím dětem
30. května 2025
Zubní pohotovost v červnu
29. května 2025
Požár i evakuace pomocí výsuvného žebříku. Hasiči cvičili zásah v domě s pečovatelskou službou
27. května 2025
Středisko volného času projde rekonstrukcí, aktivity se přesouvají do ZŠ Nad Čertovkou
26. května 2025
OBRAZEM: Kouzla na zámku, pivní festival a koncert komorního orchestru
25. května 2025
MŠ Dvorská 96 se věnuje i polytechnickému vzdělávání dětí