Nemocnice Blansko zkvalitňuje nutriční péči u hospitalizovaných pacientů

11. ledna 2025, ostatní, přečteno: 400×

Nutriční péče je nedílnou součástí léčby hospitalizovaných pacientů, zejména pokud u nich hrozí riziko podvýživy. Díky přijetí nového člena do týmu nutričních terapeutek vyčleněných pro klinický úsek může Nemocnice Blansko zkvalitňovat tento druh péče na lůžkových odděleních.

„Zaměřujeme se zejména na pacienty v riziku podvýživy, které pravidelně a komplexně sledujeme po nutriční stránce, a snažíme se tak rozvoji malnutrice zabránit nebo ji zvrátit. V této práci nám velmi pomáhají sestřičky, které zadávají potřebné informace do tzv. nutričního screeningu a díky nim se o takto rizikových pacientech dozvíme. Indikovaným pacientům s individuálními stravovacími potřebami sestavujeme na míru jídelní plány. Při vzniku nového dietního omezení za hospitalizace pomáháme pacientovi a rodinným příslušníkům zorientovat se v zásadách vyvážené stravy a poradit jim s vhodnou úpravou pokrmů,“ říká vedoucí nutriční terapeutka blanenské nemocnice Zuzana Krabáčová.

ILUSTRAČNÍ FOTO: Marie Kalová

U pacientů může chybět chuť k jídlu z mnoha důvodů: nemoc, užívání léků, méně pohybu, změna prostředí, odloučení od rodiny, vyšší věk, problémy s chrupem, poruchy polykání… Adekvátní výživa je však velice důležitá. 

Na zkvalitňování nutriční péče se v blanenské nemocnici pracuje již delší dobu. Před časem se například podařilo vytvořit speciální diety určené pro pacienty s poruchami polykání, u nichž hrozí nejen zmíněné riziko podvýživy, ale také například výskyt častých pneumonií z důvodu možnosti vdechnutí zbytků jídla, které zůstanou v ústech.

Cílem týmu nutričních terapeutek bylo tedy podávat lidem s poruchami polykání stravu upravenou do podoby hladkého pyré tak, aby byla nejen bezpečná z hlediska rizika aspirace, ale zároveň esteticky zajímavá, chutná a voňavá.

Má-li jídlo pacienty zaujmout, servíruje se na dělené talíře, aby se zajistila barevná a chuťová odlišnost jeho jednotlivých složek. To, že jíme i očima, je nezpochybnitelný fakt a pacienti díky této úpravě zkonzumují větší množství jídla.

U lidí s poruchami polykání se do procesu komplexní péče zapojují také klinické logopedky, které na základě vyšetření doporučí nejen vhodnou stravu a konzistenci, ale také například ideální polohu pacienta při podávání jídla.

Marie Kalová, tisková mluvčí Nemocnice Blansko

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení