Archiv článků
   za měsíc říjen 2004

Kategorie: ostatní  

 


Houby stále rostou

Ilustrační foto k článku: Houby stále rostou

Teplé a deštivé počasí posledních dnů přilákalo do lesů vyznavače houbaření. Byl mezi nimi i Mgr. Král, který se nám pochlubil se svým nálezem — bedlou o průměru 38 cm.



Winter! Sport! Museum!

Ilustrační foto k článku: Winter! Sport! Museum!

Na pozvání starosty partnerského města Mürzzuschlagu jsme se zúčastnili otevření nového městského muzea nazvaného Winter! Sport! Museum! Jak sám název napovídá muzeum je věnováno zimě a především zimním sportům. Je to snad největší muzeum tohoto zaměření v Evropě.


Osm dnů pro zdraví

Ilustrační foto k článku: Osm dnů pro zdraví

Celkem do osmi dnů byly rozděleny akce k letošním již IV. Dnům zdraví v Blansku, pořádaných Komisí Rada zdravého města. Během těchto osmi dnů proběhlo na dvacet různých akcí, které měly jediný cíl, a to propagovat zdravý způsob života ve všech možných směrech. Zájemci se tak mohli zúčastnit propagačních sportovních akcí, přednášek, výstav nebo besed, které je nenásilnou a populární formou vedly k tomu nejdůležitějšímu — jak zdravě žít.


Dobročinná sbírka pro zrakově postižené

Sdružení SONS Blansko (Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých) pořádá v pondělí 18. října 2004 VEŘEJNOU FINANČNÍ SBÍRKU pro zrakově postižené blanenského regionu. Sbírka bude prováděna na vytipovaných místech v Blansku (poliklinika, supermarkety a další větší centra). Za projevenou podporu děkujeme.


Zámecký park se bude měnit podle projektu

Ilustrační foto k článku: Zámecký park se bude měnit podle projektu

Od 8. do 29. října se mohou občané Blanska v audiovizuální síni blanenského muzea seznámit s projektovou dokumentací na obnovu zámeckého parku v Blansku. O co se jedná a proč byla tato dokumentace vypracována?


VI. cestovatelský festival RAJBAS OUTDOOR KOTLÍK je přede dveřmi

Ilustrační foto k článku: VI. cestovatelský festival RAJBAS OUTDOOR KOTLÍK je přede dveřmi

V programu cestovatelsko-outdoorového festivalu nezůstává u pasivního sledovaní pestrého spektra projekcí, besed a výstav. I na vlastní kůži zde lze zažít dobrodružství. Například během noční výpravy do podzemí Moravského krasu nebo si máknout na dno sil při závodu v běhu (se zátěží soudku limonády) na hořický kopec. Zapojit se lze do řady dalších akcí jako jsou semináře o přežití v přírodě či o skialpinismu, společného hudebního úletu na Etno Bongo Djembe Jamu, na tancovačce s kapelou FOR EVERGREEN nebo do soutěží Okem dobrodruha (videofilm) a Na konci sil... (fotografie). Hlavním cílem organizátorů zůstává udržet charakter akce s atmosférou přátelského setkání lidí společného zájmu o cestování, přírodu a outdoorové sporty.


Gymnázium Blansko jubilující

Ilustrační foto k článku: Gymnázium Blansko jubilující

Během prázdninových měsíců si obyvatelé Blanska jistě všimli výrazných stavebních úprav budovy blanenského gymnázia. Škola dostala zbrusu novou barvu omítky, obklady, vyměněna byla všechna okna v původní budově i stará okna v budově bývalé Obchodní akademie. To vše dostala tato významná blanenská vzdělávací instituce jako dárek ke svému 55. výročí založení.


Videa z akcí minulého měsíce

Dny zdraví, 40. výročí ZŠ Dvorská, Běh Terryho Foxe, In-line slalom a mnoho dalších zářijových akcí bylo natočeno pro Blanenský videožurnál. Ode dneška na měsíc jsou tato videa k dispozici na našich stránkách i pro vás, uživatele Internetu.


Knihovna se představuje: oddělení pro dospělé

Ilustrační foto k článku: Knihovna se představuje: oddělení pro dospělé

V měsíci září jsme přinesli informace o čítárně a studovně v městské knihovně. Jako druhé v pořadí chceme představit oddělení pro dospělé čtenáře, které poskytuje služby návštěvníkům starším 15 let.Čtenářem se může stát každý občan, který předloží OP a vyplní přihlášku, na níž svým podpisem potvrdí, že se zavazuje dodržovat knihovní řád. Každým rokem přibudou do fondu nové knihy za zhruba 150 000 Kč.


Evropská noc pro netopýry – zájem byl obrovský

Ilustrační foto k článku: Evropská noc pro netopýry – zájem byl obrovský

Již poosmé se setkali milovníci přírody a především netopýrů na Evropské noci pro netopýry v Moravském krasu. Ačkoliv bylo naplánováno hned několik samostatných vstupů do jeskyní, největší zájem byl hned o ten první. Zúčastnilo se ho 160 zájemců.


„Otevíráme novou učebnu, ...“

Ilustrační foto k článku: „Otevíráme novou učebnu, ...“

„... je to Notebook-Klasse.“ Těmito slovy nás, učitele z Blanska, mimo jiné uvítala ředitelka Realschule v Mürzzuschlagu Christine Thaller. Její školu jsme přijeli navštívit v rámci dlouholeté partnerské spolupráce ve dnech 27. a 28. 9. 2004.


Výtvarná dílna pro charitu

V sobotu 11. září se uskutečnila v prostorách Katolického domu v Blansku Výtvarná dílna. I když dopoledne svítilo sluníčko, přišlo asi 30 nadšených dětí, které svojí šikovností a nápaditostí přispěly ke vzniku mnoha pěkných výrobků.