Archiv článků
   za měsíc leden 2006

Kategorie: zprávy z MěÚ  

 


Rozpočet pro rok 2006 počítá opět s mnoha investicemi

Z mnoha žádostí o příspěvek nebo investice není jednoduché vybrat ty nejdůležitější a děje se tak v několika kolech. O přípravě rozpočtu a především o plánovaných investicích si povídáme se starostkou města Blanska PhDr. Jaroslavou Královou.


Rok 2005 v číslech

Několik statistik z odborů městského úřadu.


Rekonstrukce koupaliště zatím podle plánu

Ilustrační foto k článku: Rekonstrukce koupaliště zatím podle plánu

Na první pohled se může zdát, že se od začátku rekonstrukce na koupališti mnoho nezměnilo. To je však jen zdání. „Již bylo mnoho uděláno a práce běží podle plánu,“ říká Ing. Snopek a upřesňuje: „V současné době se realizují spodní stavby – základy bazénové konstrukce a provozně-sociální budovy. Ta spodní stavba je náročnější v tom, že se nachází v silně nezpevněném podloží, kde je vysoko spodní voda.“


Regenerace sídliště Písečná – 1. etapa

Ilustrační foto k článku: Regenerace sídliště Písečná – 1. etapa

Malý průvodce první etapou regenerace sídliště Písečná. Na konci článku je odkaz na kompletní prezentaci ve formátu PDF, jak byla představena v kině.



Zvýšení životního minima od 1. 1. 2006

Nařízením vlády č. 505/2005 Sb. došlo s účinností od 1. 1. 2006 k valorizaci částek životního minima. Nová právní úprava se projeví automaticky v oblasti dávek státní sociální podpory. Projeví se i v úrovni dávek sociální péče a ostatních dávek, odvozovaných od výše životního minima. Je také možné, že některým domácnostem po zvýšení životního minima nárok na dávky nově vznikne.



Nový správní řád – díl druhý

Po poněkud obecnějším úvodu se nyní již podívejme na některé konkrétní změny a významnější novinky, které přinášejí ustanovení nového správního řádu.


Městský úřad Blansko využívá svobodný software

Ilustrační foto k článku: Městský úřad Blansko využívá svobodný software

Na Městském úřadu Blansko je v co největší míře využíván svobodný software, tzv. Open Source. Ten přináší variabilitu, výkonnost, možnost výběru a především velké finanční úspory. Od roku 2003, kdy Město přebíralo úředníky z bývalého okresního úřadu, je na všech počítačích používán kancelářský balík OpenOffice.org. O přechodu na tento program, který je dostupný pro všechny uživatele zdarma, jsem si povídal s vedoucím oddělení informatiky Radimem Bláhou.


Zápis dětí do 1. ročníku základního vzdělávání pro školní rok 2006/07

Ředitelé základních škol v Blansku oznamují, že v úterý 31. ledna 2006 od 14 do 17 hodin provedou na všech základních školách v Blansku zápis dětí do 1. ročníku základního vzdělávání pro školní rok 2006/07. Náhradní termín je další den, tj. ve středu 1. února 2006 od 14.30 do 16 hodin.


Rychlí řidiči již „radar“ zaplatili

Každá činnost vyžaduje odpovídající vybavení. Samozřejmě to platí i o kontrolní činnosti. Městská policie v Blansku dostala v polovině roku 2004 LIDAR, tedy mobilní laserový měřič rychlosti, který stále používá. Zajímalo mne, když jsem se setkal s ředitelem Městské policie Blansko Martinem Janíčkem, zda-li už řidiči vynaložené náklady na pořízení přístroje „uhradili“.


Nové parkoviště na ulici Chelčického

Ilustrační foto k článku: Nové parkoviště na ulici Chelčického

Dva měsíce trvala stavba parkoviště se 17 parkovacími místy, v rámci které byla opravena komunikace v délce 55 m a předlážděn přilehlý chodník včetně bezbariérových úprav na ulici Chelčického.


Nový správní řád – úvod

Dne 1. ledna 2006 nabyl účinnosti zcela nový správní řád, který byl ve Sbírce zákonů publikován již v loňském roce pod č. 500/2004 Sb. V našem seriálu vás seznámíme s vybranými novými ustanoveními, změnami a pokusíme se vysvětlit jejich dopad na jednání se správními orgány.


Činnost městské policie v prosinci

Několik případů z činnosti Městské policie Blansko v první polovině prosince 2005.