Archiv článků
   za měsíc duben 2006

Kategorie: kultura  

 


Pozvání na výstavy

Ilustrační foto k článku: Pozvání na výstavy

Pozvání na květnové výstavy do Galerie města Blanska a do Galerie Ve Věži.


Zámek ovládnou strašidla

Slyšte, slyšte! Dne 19. v měsíci květnu, Léta Páně dvoutisícího šestého, koná se na zámku blanenském již tradiční kratochvilný mumraj Muzejní noc řečený, tentokráte pod mnohoslibným názvem Strašidelný zámek.


Velká pocta pro pěvecký sbor Rastislav

Ilustrační foto k článku: Velká pocta pro pěvecký sbor Rastislav

Blanenskému pěveckému sboru Rastislav se dostalo velké cti. Byl přizván hradeckou filharmonií k provedení velkolepého hudebního díla – oratoria F. M. Bartholdyho Eliáš. Okolnosti přispěly k tomu, že na nácvik měl sbor pouhé 3 měsíce! Skladbu zvládl díky velkému nasazení dirigenta i členů sboru. Znamenalo to mnoho přidaných zkoušek, víkendové soustředění i domácí samostudium s nahrávkou díla na CD.


Křehká krása v krajkách

Ilustrační foto k článku: Křehká krása v krajkách

Občas nás upoutá ruční práce, která upozorní na šikovné ruce a dobré nápady jejího tvůrce. Může to být i paličkování, umné splétání nití, přízí, hedvábí a jiných materiálů pomocí malých dřevěných paliček. Jedná se o velmi starou ruční techniku, která se rozšířila z Itálie po celé Evropě.


Městská dechová hudba: Dobré dílo – společná radost

Ilustrační foto k článku: Městská dechová hudba: Dobré dílo – společná radost

Možná se mýlím, ale myslím si, že ke každému pořádnému městu patří i pořádná dechovka. Muzika, která umí zahrát rázně k nedělní dopolední promenádě i k tanci. Také Blansko má svoji Městskou dechovou hudbu, o jejímž trvání se v předcházejícím období dosti spekulovalo, ale zdá se, že dochází k jejímu oživení.


Ulita pozvala na zahájení Bokomaru

Ilustrační foto k článku: Ulita pozvala na zahájení Bokomaru

„Máme to malý, měli jsme to udělat větší,“ zaznělo 1. dubna 2006, v den otevření nových prostor na ul. Boženy Němcové, z úst jednoho člena klubu. Řekl to s úsměvem a s uspokojením nad tím, že na zahajovací koncert skupiny Bokomara přišlo tolik návštěvníků. Nový větší sál s kapacitou cca 70 sedících byl zcela zaplněný.


Fotografie

Kdo umí v pravý okamžik zmáčknout spoušť, většinou zachytí to, co necvičené oko nevidí. Pokud poctivě trénuje, dosáhne takového mistrovství, že svá díla může předložit ostatním. Chce to trpělivost, píli a chuť stále začínat a zkoušet. Mgr. Vladimír Jančík právě k takovým poctivým fotografům patří. Tento koníček se pro něho stal celoživotním potěšením, zájmem a posláním.


Odpoledne s pohádkou v Katolickém domě

Ilustrační foto k článku: Odpoledne s pohádkou v Katolickém domě

V neděli 26. března uvedl Divadelní soubor Vlastimil v Katolickém domě v Blansku pohádkový příběh Vlastimila Nováka a Stanislava Oubrama pro malé i velké diváky s názvem „Loupežnické koření“.