Archiv článků
   za měsíc květen 2006

Kategorie: ostatní  

 


Modelářský víkend

Ilustrační foto k článku: Modelářský víkend

O víkendu 13. – 14. května patřila dráha u ASK RC modelům aut na elektrický pohon a nádrž Palava lodním modelářům. Lodní modeláři v Blansku každoročně touto dobou pořádají tři soutěže – Seriál EX, Oblastní postupovou soutěž žáků a Moravský pohár.


Hledáme dva zástupce Blanska pro Mezinárodní tábor mládeže

International Youth Camp se letos koná v Polsku v Mysłowicích od 5. do 22. 8. 2006. Hledáme dva zástupce za Blansko – nejlépe dívku a chlapce ve věku 18 – 23 let z Blanska plynule mluvící anglicky.


Městský klub se přes prázdniny zcela promění

Ilustrační foto k článku: Městský klub se přes prázdniny zcela promění

Jednou z větších letošních investičních akcí je rekonstrukce Městského klubu. Částečných úprav doznala vstupní část budovy již loni, kdy byly staré železné dvojité dveře nahrazeny automatickými posuvnými dveřmi s termoizolačním sklem. Vstupní hala se prosvětlila a je prostornější. V šatně se objevily nové otočné věšáky, ve všech podlažích byly instalovány podhledové stropy a nové osvětlení. Budova sice získala důstojný vstup i haly vypadají lépe, ale to základní – prostory, kde se konají plesy, koncerty či divadelní představení a diváci v nich stráví nejvíce času, zůstaly nedotčeny. Nejen to se má letos změnit.


Stojí kostel sv. Martina na románské rotundě?

Ilustrační foto k článku: Stojí kostel sv. Martina na románské rotundě?

Na tuto otázku možná zanedlouho dostane odpověď farář J. Kaňa. „Před asi půl rokem se se mnou zkontaktoval jeden student Katedry kulturní antropologie PřF MU v Brně, který se zajímá o osobnost a působení biskupa Jindřicha Zdíka. A právě od něj jsem se dozvěděl, že tento biskup prý v polovině 12. století světil rotundu na Řípu, pak tu znojemskou a nato i náš nově postavený blanenský kostel, jehož stavbu inicioval,“ vysvětluje na úvod farář Kaňa.


Cena za kulturu bude mít podobu tzv. blanenské Venuše

Ilustrační foto k článku: Cena za kulturu bude mít podobu tzv. blanenské Venuše

Dívka s amforou (tzv. Venuše) z blanenských železáren slouží jako předloha pro výrobu nových Cen města Blanska za kulturu, které jsou v Blansku udělovány jedenkrát za tři roky. Ty původní již byly všechny rozdány.


Občané se staví proti první větrné elektrárně na území města

Ilustrační foto k článku: Občané se staví proti první větrné elektrárně na území města

Na správním území Stavebního úřadu v Blansku stojí doposud jen jedna větrná elektrárna, a to v Doubravici. Dvě velké větrné elektrárny stojí u Protivanova a stavba malé větrné elektrárny pokrývající svým výkonem spotřebu rodinného domu se připravuje na Klepačově. A o té se v poslední době nejvíce diskutuje.


Dlouhá denní cesta do noci…

Ilustrační foto k článku: Dlouhá denní cesta do noci…

(Památce Vladuny Polanské-Kubastové a Hynka Kubasty, hereckých manželů)
Zpráva jako blesk z čistého nebe! Přesněji řečeno z „Blesku“, který jsem ve čtvrtek 4. května koupil zcela náhodně! Asi proto, že na titulu byla Jitka Čvančarová, herečka Městského divadla v Brně, známá však však především z nekonečného seriálu o ordinaci v růžové zahradě. Co asi o ní píší, chtěl jsem vědět. Otočil jsem pak však pár stran a úsměv zmizel. Herečtí manželé Vladuna Polanská-Kubastová a Hynek Kubasta zemřeli!



Studentský majáles podruhé

Ilustrační foto k článku: Studentský majáles podruhé

Loni se do blanenských ulic vrátila po mnoha letech tradiční jarní studentská slavnost majáles. Zástupci blanenských středních a základních škol potvrdili zájem uspořádat ji letos znovu. Organizace se ujalo Gymnázium Blansko, a tak ve čtvrtek 1. června od 12.00 hodin opět projde ulicemi města průvod studentů v převlecích omezených jen jejich fantazií a smyslem pro humor.


Získejte peníze z EU

Ilustrační foto k článku: Získejte peníze z EU

Obchodní a hospodářská komora Brno, Informační místo pro podnikatele Blansko pořádá ve čtvrtek 25. května od 9.00 hodin v malé zasedací místnosti Městského úřadu Blansko na nám. Republiky 1 seminář pro všechny podnikatele, kteří chtějí získat finanční prostředky pro svou firmu.


30 let MKD – cvičení žen a jóga

O cvičení žen začal být zájem v roce 1994 a první cvičitelkou se stala Boženka Smahová. Vzhledem k prostorovým podmínkám klubovny je počet cvičenek omezen na 20 – 25. V září 1997 převzala vedení kroužku Vojtěška Štrajtová, která jej vedla až do června 2003, kdy ze zdravotních důvodů činnost ukončila. Od té doby vede kroužek Alena Gilková.


Studenti gymnázia na cestách po Via Emilia

Ilustrační foto k článku: Studenti gymnázia na cestách po Via Emilia

Toskánská renesance, po stopách Leonardových a Michelangelových a nakonec ono okřídlené „Všechny cesty vedou do Říma“. To jsou témata, která platila také pro cestu Gymnázia Blansko do Itálie. Uskutečnila se v rámci mezinárodního programu Socrates, projektu Comenius „ART TRAVEL“ koncem března a začátkem dubna 2006.


Kočárková projížďka městem

Síť mateřských center v ČR se u příležitosti Dne matek (14. květen) a Mezinárodního roku rodiny (15. květen) rozhodla uspořádat kampaň, kterou chce na problémy běžného života maminek s kočárky upozornit prostřednictvím akcí mateřských center v jednotlivých městech.


Projevy vandalismu jsou ve městě pravidelným jevem

Ilustrační foto k článku: Projevy vandalismu jsou ve městě pravidelným jevem

Posledním poměrně vážným vandalským činem bylo ničení laviček na náměstí Republiky. Nevychovanec, který v opilosti zkoušel svoji sílu při devastaci společného majetku, je znám. Trest jej určitě nemine, což je v pořádku. Jak je to s projevem vandalismu v našem městě?


30 let MKD – kroužky ručních prací

Ilustrační foto k článku: 30 let MKD – kroužky ručních prací

DOVEDNÉ RUCE založilo osm členek MKD 2. března 1992 a pod vedením paní Františky Štraitové se dohodly na náplni činnosti. Zájemkyně o ruční práce postupně přicházely i odcházely a v současné době má kroužek 24 členek. Mezi ty dlouholeté a velice zručné patří Ludmila Fatrová, Stanislava Růžičková, Františka Štraitová a Jiřina Vintrová.



Případ „Skácená lípa“ je snad již ukončen

Je jistě dobré, že občané sledují dění kolem sebe. Méně dobré už je, že se některé případy stále a stále vracejí, i když byly vysvětleny. Třeba případ „Skácená lípa pod Sanatorkou“, tedy na pozemku p. č. 818/2. Svoje vyjádření již ve Zpravodaji města Blanska podal odbor životního prostředí, přesto se neustále objevují „zaručené“ informace.


„Čarodějnice“ propršely

Ilustrační foto k článku: „Čarodějnice“ propršely

Úplně zrušeno bylo kvůli deštivému počasí připravované pálení čarodějnic na Palavě. I přes toto nepříznivé počasí se některé z nich na soutěž MISS ČARODĚJNICE těšily tolik, že přiletěly i v tomto nečasu.