Archiv článků
   za měsíc prosinec 2006

Kategorie: ostatní  

 


Vodné a stočné podraží

Vodné a stočné v Blansku bylo v roce 2006 na úrovni 55,55 Kč/m3, nyní vzroste o 4,9 % na cca 58,20 Kč/m3 včetně DPH.



Pro Betlémské světlo do prostor radnice

Světlo z Betléma přivezené do Blanska rozzáří opět prostory blanenské radnice 22. prosince v odpoledních hodinách. Odtud si budou moci světlo odnést do vlastních domovů blanenští občané.


Vánoční cvičení pro zdraví v Nemocnici Blansko

Rehabilitační oddělení Nemocnice Blansko a Rada Zdravého města Blansko pořádají ve dnech 27. a 28. prosince 2006 rekondiční program pro upevnění vašeho zdraví do nového roku.


O změny na Písečné se zajímalo jen jedno bytové družstvo

Pondělní projednávání druhé etapy Regenerace sídliště Písečná vyvolalo u lidí žijících v této části města ještě menší zájem než projednávání předchozí. Do kina dorazili jen zástupci bytového družstva Jasan a dva jednotlivci.



Vosí hnízdo obřích rozměrů

Ilustrační foto k článku: Vosí hnízdo obřích rozměrů

Objevit vosí hnízdo pod střechou není nic mimořádného, ale přece jen obyvatelé domu na Čelakovského 1 koncem léta, když přišli na půdu, užasli. Stavba, kterou stačily vosy od jara postavit mezi trámy a usadit na prádelní šňůry, asi nemá obdoby.


Návrat do vlastního domu z exilu po 38 letech

Ilustrační foto k článku: Návrat do vlastního domu z exilu po 38 letech

Lidské osudy bývají někdy takové, že by se mohly stát i vhodným námětem pro literáta-romanopisce. Je opravdu velice nesnadné vystihnout některá období jen v krátkém článku. Zvláště, když se jedná o blanenského rodáka Josefa Musila, přáteli zvaného „Švýcar“, jednadevadesátiletého „technického nestora“, znamenitého odborníka v odvětví přesné mechaniky a kovoobrábění.


V Lažánkách se poprvé rozsvítí vánoční strom

Zřejmě poprvé v historii Lažánek se tam letos rozsvítí vánoční strom. Celá akce úzce souvisí s přestavbou staršího domku na „kapličku“, jejím otevřením a pořízením nového zvonu. Impuls pro všechny změny dal blanenský farář P. J. Kaňa. A právě s ním si o celé akci povídám.


Kurz plavání rodičů s malými dětmi

Nejde o nácvik plaveckých pohybů, ale o vytvoření si vztahu k vodě, jakožto přirozenému prostředí. Děti si uvědomí vztah vody a jiné možnosti pohybu ve vodě – rozvíjí je to lépe fyzicky i psychicky.


Listiny z památníku na Olešné se vrátily na původní místo

Ilustrační foto k článku: Listiny z památníku na Olešné se vrátily na původní místo

O nálezu historických listin v rozbité lahvi v památníku obětem 1. světové války na Olešné jsme vás již informovali. Teď se kopie restaurovaných listin vrátila zpět do památníku (originály jsou uloženy v blanenském muzeu) a byl k ní přidán nový list s aktuálními informacemi o městské části Olešné v roce 2006.


Mikuláš naděloval dětem už dopoledne

Ilustrační foto k článku: Mikuláš naděloval dětem už dopoledne

Den zdraví s Mikulášem se stal již tradiční akcí pořádanou Klubem Ratolest, který provozuje Oblastní charita Blansko při Centru pro matku a dítě na ul. Sladkovského 2b. Pomáhá především ženám na mateřské dovolené.


Vánoční strom splněných přání

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých v Blansku ve spolupráci s pedagogickým sborem Speciální školy pro žáky s více vadami v Blansku opět zajišťuje strom splněných přání. Po celou adventní dobu bude zdobit prostředí restaurace PUNKVA na Rožmitálově ulici.


Taroky jsou královská karetní hra

Ilustrační foto k článku: Taroky jsou královská karetní hra

Každoročně se v restauraci Punkva schází karbaníci, aby poměřili své síly ve hře zvané Tarok. V sobotu 25. listopadu se zde konal tradiční tarokový turnaj O pohár starostky města Blanska.


Novodobí poutníci na Královské cestě

Ilustrační foto k článku: Novodobí poutníci na Královské cestě

Blanenští gymnazisté se svými učiteli provázeli své španělské kamarády a kolegy v rámci programu EU Socrates naší krásnou zemí – velmocí UNESCO. Mezinárodní projekt Comenius „Art Travel“, který koordinuje Česká republika, je o spolupráci škol v oblasti umění. Jde o vazby, vlivy a souvislosti center evropské kultury, jež umožní základní orientaci vnímavých studentů, na prahu dospělosti, v evropském umění.


Nová motorka od Blaty – na jaře na silnici i do terénu

Ilustrační foto k článku: Nová motorka od Blaty – na jaře na silnici i do terénu

Firma „Blata“ překvapila motocyklový svět na výstavě v Kolíně nad Rýnem a zvedla laťku u objemu 125 ccm. Před mnoha a mnoha lety, tehdy, když byl Pavel Blata někde na počátku výroby miniaturních motocyklů, s nimiž vyrazil na velkou cestu do světa, tak už tehdy jsme se v debatě dostali v motocyklům „dospělým“, zejména pro mladé kluky, jímž trh žádné velké varianty nenabízí. Tenkrát Pavel Blata prohlásil, že by se chtěl právě o tuto mládež výrobou vlastního velkého motocyklu postarat.


Výrobky zájmových kroužků a sdružení zaplnily sál

Ilustrační foto k článku: Výrobky zájmových kroužků a sdružení zaplnily sál

Každoroční víkendová předvánoční výstava v Katolickém domě představila návštěvníkům předměty vyrobené v mnoha kroužcích, zájmových sdruženích i spolcích, které v Blansku působí. Své výtvory zde předvádělo dvanáct vystavujících.


Festival cestovatelů a outdoorových nadšenců

Ilustrační foto k článku: Festival cestovatelů a outdoorových nadšenců

O prodlouženém listopadovém víkendu se Blansko opět stalo místem setkání cestovatelů, dobrodruhů a milovníků extrémních sportů. Konal se zde v pořadí osmý festival Rajbas Outdoor Kotlík. Tentokrát prodloužený o jeden den.