Archiv článků
   za měsíc září 2008

Kategorie: kultura  

 


Toulky Blanenskem

Ilustrační foto k článku: Toulky Blanenskem

Sakrální stavby patří mezi to nejcennější, co dokázala mysl a ruka člověka vytvořit. Provázejí lidstvo již od počátku jeho existence. Po jejich stopách se vypravilo v sobotu 13. září čtyřicet osm účastníků zájezdu, který pořádala Městská knihovna Blansko. Nad jiné povolaným průvodcem byl blanenský farář Jiří Kaňa.


Do zámeckého parku se vrátily litinové sochy

Ilustrační foto k článku: Do zámeckého parku se vrátily litinové sochy

Do parku se vrátily tři litinové sochy. Jednak Venuše Medicejská, socha Fauna s flétnou a Dívky s amforou, které se lidově v Blansku říká blanenská Venuše.


Model moravské vesničky jako stálá výstava

Ilustrační foto k článku: Model moravské vesničky jako stálá výstava

Blansko má novou atrakci. Cca 12 metrů dlouhý model moravské vesničky vystavuje od léta v prostorách bývalého učiliště ČKD pan Miroslav Mužík.


Brzy zahajují taneční kurzy

Kulturní středisko města Blanska připravilo na tuto sezonu hned několik tanečních kurzů. Kromě tradičních základních kurzů tance a společenské výchovy pro studenty středních škol jsou to country taneční, taneční pro dospělé a pro pokročilé dospělé.


Dny evropského dědictví otevřou zdarma návštěvníkům blanenské památky

Ilustrační foto k článku: Dny evropského dědictví otevřou zdarma návštěvníkům blanenské památky

Dny evropského dědictví jsou významnou celoevropskou kulturně poznávací, společenskou a výchovnou akcí. Dny evropského dědictví (EHD 2008) proběhnou v České republice 13. až 21. září. V Blansku a okolí se hlavní akce připravují na víkend 13.–14. září. Letošní národní téma Dnů evropského dědictví zní Památky v krajině a krajina jako památka.



Ušijte si vlastní historický kostým a vyhrajte!

Ilustrační foto k článku: Ušijte si vlastní historický kostým a vyhrajte!

Město Blansko a Muzeum Blansko vyhlašují u příležitosti připravovaného druhého ročníku Blanenského vítání svatého Martina pro žáky blanenských škol, ale i pro všechny ostatní, malé i velké, kteří se zajímají o historii a rádi cestují v čase, soutěž o nejlepší historický kostým.