Archiv článků
   za měsíc březen 2009

Kategorie: kultura  

 


Blanenský fotograf Vladimír Miloš Bláha vystavuje v knihovně

Ilustrační foto k článku: Blanenský fotograf Vladimír Miloš Bláha vystavuje v knihovně

Po dlouhé pomlce se blanenské veřejnosti ve výstavní síni představí souborem fotografií „Děravý cyklus a Jana“ Vladimír Miloš Bláha. Celoživotní fotograf, zakladatel fotoskupiny „Návraty“, je zcela oddán své lásce – fotografii.


Sborník Muzea Blansko 2008

Ilustrační foto k článku: Sborník Muzea Blansko 2008

Muzeum Blansko vydalo nový díl své ročenky – Sborník Muzea Blansko 2008. Články sborníku, který muzeum vydává v nepřetržité řadě od roku 1969, se na 208 stranách věnují nejrůznějším dějinným aspektům nejen Blanska, ale i celého blanenského okresu.


Velikonoční prodejní výstava s ukázkami řemesel

Velikonoční prodejní výstavu s ukázkami lidových řemesel připravilo Kulturní středisko města Blanska v sále S2 Dělnického domu. Otevřena je po–pá: 10–17 h a so–ne: 14–17 h.


Televize Blansko v síti UPC

Od 16. března došlo v kabelové televizní síti UPC k záměně pozic programů TV Blansko a TV Barrandov. Od tohoto data vysílá TV Blansko na kanálu E8 (dříve S7). Nemůžete-li tedy TV Blansko najít, je nutné ji znovu naladit. Program TV Blansko je stále součástí základní nabídky programů UPC.


Amatérská školní filmová tvorba se představí v Blansku

Jak jsme již informovali ve třetím čísle zpravodaje, uskuteční se v Blansku celostátní soutěž neprofesionální filmové tvorby ZLATÉ SLUNCE. V zemských kolech, z nichž jedno se bude konat 27. března 2009 v Blansku, soutěží školní filmy. Mladí umělci se ale v blanenském kině se svou tvorbou představí již ve čtvrtek 26. března. Program festivalu:


Za Petrem Halamkou

Ilustrační foto k článku: Za Petrem Halamkou

(*18. 10. 1939 +4. 3. 2009) To smutné ráno si bude pamatovat snad celý život mnoho muzikantů z Blanenského regionu. Ale nejen oni. Nechce se tomu věřit, byl to šok. Jako blesk z čistého nebe se 4. března 2009 šířila éterem smutná zpráva: „Do muzikantského nebe odešel bez slůvka rozloučení bývalý ředitel a zakladatel mládežnického orchestru LŠU Letovice, učitel hudby, umělecký vedoucí Dechového orchestru města Blanska, ale hlavně dobrý člověk a kamarád, pan Petr Halamka.


Vyhodnotili práce žáků o Egyptě

Ilustrační foto k článku: Vyhodnotili práce žáků o Egyptě

Ve čtvrtek 26. února se sešla porota, aby vyhodnotila soutěž o nejlépe zpracovaný projekt na téma „Egypt v souvislostech“ a vybrala tak 28 soutěžících. Ti za odměnu pojedou na výstavu „Tutanchamon – jeho hrob a poklady“, která probíhá v brněnské Titanic Hall.


Dětské karnevaly v obrazech

Ilustrační foto k článku: Dětské karnevaly v obrazech

Dva dětské karnevaly se v krátké době po sobě konaly v Blansku. Jeden pořádala Kolpingova rodina v Katolickém domě, druhý Centrum pro matku a dítě v Dělnickém domě.


Masopust v Těchově a na Obůrce

Ilustrační foto k článku: Masopust v Těchově a na Obůrce

Ostatky, Fašank, Masopust, název tradice je různý, dle kraje, v kterém se slaví. Účel tradice je ale vždy stejný, a to rozloučit se s dlouhou a neoblíbenou zimou a zahájit období příprav na Velikonoce, svátky jara, které trvá šest týdnů. Lidé by se měli po tuto dobu vyhýbat sytému jídlu, silnému pití a společenskému veselí, proto se také pochová v předvečer „Popeleční středy“ basa, aby skutečně nemohla hrát a obveselovat.