Archiv článků
   za měsíc září 2009

Kategorie: kultura  

 



Na svatého Václava projížděl Blanskem svatý Martin

Ilustrační foto k článku: Na svatého Václava projížděl Blanskem svatý Martin

Ne snad, že by si slovutný patron blanenského kostela a celého města spletl datum svého svátku v kalendáři. Důvodem této vzácné návštěvy byla totiž jeho účast na natáčení dokumentárně – propagačního filmu o Blansku.


Drahan Blansko se představil na festivalu v Portugalsku

Ilustrační foto k článku: Drahan Blansko se představil na festivalu v Portugalsku

Folklorní soubor Drahan Blansko oslavil své letošní 35. narozeniny na Světovém folklorním festivalu DANCAS DO MUNDO WORLD DANCES v Portugalsku. Na tento festival byl nominován uměleckou a koncertní agenturou AYFAS.


Malujte hravě a snadno

Ilustrační foto k článku: Malujte hravě a snadno

Zábavné odpoledne pod širým nebem, které pro zájemce všech věkových kategorií připravila Městská knihovna Blansko. Hlavním hostem akce, která se uskuteční v pátek 25. září, bude ilustrátor Adolf Dudek.


Za krásou skleněného šperku

Ilustrační foto k článku: Za krásou skleněného šperku

Kapička štěstí, Manta, Madagaskar, Slzy lásky..... to jsou názvy šperků Marie a Ladislava Olivových z Hrubé Horky u Železného Brodu, kde tato sklářská rodina založila svůj atelier. K vidění jsou nyní v Galerii Ve Věži.


Návštěva papeže Benedikta XVI. v Brně

Historicky první návštěva papeže v Brně se uskuteční v neděli 27. 9. Na letišti v Brně-Tuřanech bude papež sloužit bohoslužbu v 10.00 hod.


Výstavu kresleného humoru provází soutěž o nejlepší kreslený vtip

Ilustrační foto k článku: Výstavu kresleného humoru provází soutěž o nejlepší kreslený vtip

Ve středu 9. září byla v Galerii města Blanska zahájena výstava kresleného humoru Satyrykon. Koná se ve spolupráci s kulturním zařízením polského partnerského města Legnice. Současně probíhá také soutěž vyhlášená blanenskou galerií o nejlepší kreslený vtip.


Víkend ve znamení památek a historie

O víkendu budou v rámci Dnů evropského dědictví (EHD) zdarma zpřístupněny významné památky. Týká se to i několika v Blansku. Například v Muzeu Blansko začínají už v pátek oslavou 50. výročí a vernisáží výstavy.


Rozloučení s prázdninami na Obůrce

Ilustrační foto k článku: Rozloučení s prázdninami na Obůrce

Veselé rozloučení s prázdninami se konalo v neděli 30. 8. v areálu „Verandy na Obůrce“. Ženy se domluvily a za pomoci studentů uspořádaly pro děti a jejich rodiče karneval.


Senioři z Břeclavi na tanečku v Blansku

Ilustrační foto k článku: Senioři z Břeclavi na tanečku v Blansku

S břeclavskými seniory se ti blanenští přátelí již mnoho roků. V polovině srpna navštívili jeskyně v Rudce a Kunštátsko a na pozvání zavítali i do Klubu důchodců v Blansku.


Kroniky města Blanska jsou k dispozici v elektronické podobě

Ilustrační foto k článku: Kroniky města Blanska jsou k dispozici v elektronické podobě

Kroniky města Blanska uložené v okresním archivu se dočkaly digitální podoby. Nyní jsou k dispozici na DVD discích v Muzeu Blansko a jeho vedení zvažuje další kroky, jak je využít a zpřístupnit více veřejnosti.


Prodej vyřazených knih

Prodej knih z fondu Městské knihovny Blansko se již tradičně uskuteční ve středu 9. září a ve středu 16. září 2009 vždy od 9 do 14 hodin. Svoji knihu si můžete přijít vybrat před budovu knihovny. Jednotná cena 5 Kč za knihu. V případě nepříznivého počasí se akce nekoná.


Taneční kurzy pro studenty i dospělé – přihlášky

Kulturní středisko města Blanska připravilo na tuto sezonu základní kurzy tance a společenské výchovy pro studenty středních škol, ale na své si přijdou také dospělí, kteří mají možnost přihlásit se do tanečních kurzů určených jim na míru. Přihlášky ke stažení.