Archiv článků
   za měsíc únor 2012

Kategorie: ostatní  

 


Insolvence a oddlužení III.

V předcházející kapitole jsme si pověděli základní informace o úpadku a oddlužení (neboli osobním bankrotu) řízeném soudem, kdy jsme v závěru došli až do stadia podání insolvenčního návrhu k soudu.


Světový den modliteb 2012

Ekumenické setkání se bude konat 2. března 2012 v 17:30 hodin v Husově sboru – dřevěném kostelíku Církve československé husitské na ul. Rodkovského v Blansku. Na programu se účastní i zástupci dalších křesťanských církví.


Rok 2011: vybodováno 109 řidičů

Ilustrační foto k článku: Rok 2011: vybodováno 109 řidičů

Řidičský průkaz patří na Blanensku k „základnímu vzdělání“: z 56 000 obyvatel ve správním obvodu vlastní řidičský průkaz 34 000 osob, tedy více než polovina. 109 řidičů však letos za volant nezasedne – na svém kontě nasbírali 12 bodů a museli povinně odevzdat řidičský průkaz.


Insolvence a oddlužení II.

V minulém pojednání jsme se zabývali obecně problematikou zadlužení a v závěru se dostali až k finální možnosti řešení dluhů dané insolvenčním zákonem, tedy k jednomu ze způsobů řešení úpadku, a to k institutu oddlužení, aneb jak bývá někdy nazýván k osobnímu bankrotu. Než se budeme zabývat pojmem oddlužení, je důležité vysvětlit, co je to úpadek, jak a kdy poznáme, že se v něm nacházíme.



Dějepis odstartoval soutěže MŠMT 2011/2012

Dům dětí a mládeže Blansko i v letošním roce obdržel pověření od JMKÚ k organizaci a koordinaci okresních kol předmětových soutěží MŠMT pořádaných v okrese Blansko. Důvěra odboru školství JMKÚ je pro nás, zaměstnance DDM Blansko, velkým závazkem.


Finanční arbitr poradí při sporech s bankou

Bankomat nevydal požadovanou sumu, ovšem z účtu byla stržena? Zneužil někdo vaši platební kartu? Úvěrová společnost požaduje nepřiměřeně vysoký poplatek za předčasné splacení úvěru? S tím, jak se rozšiřuje paleta finančních služeb a produktů, se do těchto a podobných situací dostává stále více občanů.


Pozvánka na Blanenskou dvěstěpadesátku

Ilustrační foto k článku: Pozvánka na Blanenskou dvěstěpadesátku

Zveme všechny příznivce nejen vodních sportů na XVI. ročník záchranářského závodu Blanenská dvěstěpadesátka. Vodní záchranáři se sjedou z celé České republiky, aby změřili své síly v co nejkratším čase v následujících disciplínách – hod záchrannou podkovou na cíl, plavání v hadrech, plavání se základní potápěčskou výstrojí, tažení barelu aj.


Výluka na trati Brno – Adamov (25.02.–26.02.)

Ve dnech 25. a 26. února 2012 proběhne výluka traťové koleje od 8:30 do 16:30 hodin v úseku Brno – Adamov na trati 260 Brno – Česká Třebová. Dopravce České dráhy, a.s., proto v době výluky nahradí vybrané vlaky náhradní autobusovou dopravou, která bude organizována podle výlukového jízdního řádu.


Tepelné hospodářství v roce 2012

Ilustrační foto k článku: Tepelné hospodářství v roce 2012

Co přinese rok 2012 odběratelům tepla ze soustavy centrálního zásobování teplem (CZT) v Blansku? Některé změny už nastaly, další budou realizovány v průběhu roku.


Děti trávily prázdniny pohybem

Ilustrační foto k článku: Děti trávily prázdniny pohybem

Oblastní charita Blansko, Centrum „PRO“ Blansko, uspořádala první Jarní příměstský tábor pro děti ve věku od 6 do 12 let z Blanska a širokého okolí.


Dobročinnost s otazníkem

Zažil to snad každý: jdete po ulici a kdesi ve směru své chůze zaregistrujete hlouček osob s košíky či kasičkami. Vybírají. Na něco – cokoliv, nejčastěji však na děti. Děti v dětských domovech, na onkologii, na vozíku, děti mentálně postižené. Rázem máte dilema – věřit a darovat požadovaný obnos, nebo nevěřit a odmítnout? Prosby o pomoc dětem se odmítají těžko, ale pochybnosti, že jeden přispěl na lehké živobytí případným podvodníkům, taky nejsou zrovna příjemné


Popeleční středa v dřevěném kostelíku

Ilustrační foto k článku: Popeleční středa v dřevěném kostelíku

Upřímné pozvání pro všechny bez rozdílu na Popeleční středu. Po evangeliu se žehná popel a přítomným se jím dělá na čele znamení kříže. Popel symbolizuje obrácení ke Kristu. Má nám připomínat, že jsme prach a v prach se obrátíme, jak zní staré svědectví při udělování popelce.


První masopustní neděle v dřevěném kostelíku

Ilustrační foto k článku: První masopustní neděle v dřevěném kostelíku

V letošním liturgickém roce připadá masopust na polovinu měsíce února. V naší blanenské farnosti s ním souvisí nejen domácí pečení koblihů. Srdečně zveme všechny věřící, hledající i nevěřící do dřevěného kostelíka.


Insolvence a osobní bankrot

Články věnované tématu insolvence a osobního bankrotu jsou v poslední době na předních stránkách novin k vidění stále častěji. A není divu: situace do nedávné doby téměř neznámá se týká stále většího počtu osob. Češi vloni vyhlásili rekordních 11 451 osobních bankrotů, což oproti předchozímu roku představuje 89% nárůst. Jen za prosinec přitom takto musela řešit své dluhy více než tisícovka lidí.


Práší se vám na klasiky? Darujte je knihovně.

Doporučená (mimočítanková, povinná, kurikulární…) četba byla vždy součástí převážně středoškolského studia (včetně maturitních zkoušek) a studenti si v naší knihovně tuto literaturu ve velké míře půjčovali a nadále půjčují. V souvislosti s novou podobou státních maturit počet zájemců několikanásobně vzrostl.


Dukla už zná nového nájemce

Rada města problematiku hotelu Dukla řešila již dvakrát. Poprvé na radě 17.01.2012 řešila pronájem hotelu a o 14 dní později pak problematiku centra města ve vazbě na hotel Dukla, kde stanovila, jak se bude pokračovat dál.



Návštěva blanenských strážníků a policistů v Polsku

Ilustrační foto k článku: Návštěva blanenských strážníků a policistů v Polsku

V rámci česko-polského partnerství mezi Blanskem a polskou Legnicí se na pozvání polských kolegů zúčastnili ve dnech 19. – 21. ledna strážníci Městské policie Blansko a policisté Územního odboru Policie ČR Blansko turnaje v sálové kopané o pohár velitele Policie ve Zlotoryji.


Knihovna zapůjčí tématické kufříky

Ilustrační foto k článku: Knihovna zapůjčí tématické kufříky

Největší zásluhu na tom, že se z dětí stanou čtenáři, mají rodiče. Dětské oddělení Městské knihovny Blansko nabízí novou službu těm rodičům, kteří nechtějí nejmenším jen předčítat, ale hledají náměty pro společnou zábavu s poučením.



Zastávka u Metry? Řešení se hledá

Ilustrační foto k článku: Zastávka u Metry? Řešení se hledá

Nádraží u Metry bylo tradičním uzlem, kde se křížily linky pouliční dopravy a integrovaného dopravního systému. Od prvního února to už neplatí. Firma Metra, která dřívější podnikové nádraží pronajímala ČAD, má s prostorem autobusového nádraží jiné plány. Od 1. 2. 2012 tak zastávka přestala být součástí jízdního řádu.


Hledáme partnery pro zajímavé evropské projekty

Naše dlouholeté partnerské město Scandiano v Itálii se na nás obrátilo se žádostí o pomoc při vyhledání vhodných partnerů pro několik různých projektů financovaných Evropskou unií, v rámci programu Grundtvig (Program celoživotního učení).


Charita děkuje za Tříkrálovou

Letošní Tříkrálová sbírka 2012 proběhla v termínu 1. - 14. ledna 2012. Konečný výtěžek za Oblastní charitu Blansko je 1 400 018 Kč (rozpečetěno všech 339 pokladniček).


Nemocnice Blansko získala akreditaci kvality

Ilustrační foto k článku: Nemocnice Blansko získala akreditaci kvality

27. ledna 2012 proběhlo v Nemocnici Blansko slavnostní předání certifikátu akreditace kvality dle standardů Spojené akreditační komise České republiky. Za přítomnosti zástupců města a kraje ředitelka nemocnice MUDr. Vladimíra Danihelková, MBA symbolicky převzala certifikát z rukou zástupce Spojené akreditační komise ČR MUDr. Františka Vlčka, Ph. D.


In memoriam Jarmily Staňkové-Roučkové

V tisku ze dne 13. ledna bylo uveřejněno oznámení o úmrtí paní Jarmily Staňkové. Její život se naplnil na začátku nového roku 2012, a to ve věku 89 let. K poslednímu rozloučení se zesnulou došlo 15. ledna 2012 v kostele Saleziánů Dona Bosca v Brně-Žabovřeskách.