Archiv článků
   za měsíc duben 2012

Kategorie: kultura  

 


Václav Wallinger – koncertní mistr KOMB

Ilustrační foto k článku: Václav Wallinger – koncertní mistr KOMB

Komorní orchestr města Blanska se po zimní koncertní sezóně rozloučil se svým dlouholetým koncertním mistrem, panem Václavem Wallingerem (1937). Ten se také ze zdravotních důvodů rozhodl spolupráci s blanenským orchestrem ukončit. Housle však na hřebík rozhodně nevěší a dál pokračuje v brněnském Helfertově orchestrálním sdružení.


Žáci Soukromé ZUŠ Blansko úspěšní v soutěžích

Ilustrační foto k článku: Žáci Soukromé ZUŠ Blansko úspěšní v soutěžích

Žáci Soukromé ZUŠ Blansko včetně jejich Folklorních souborů Drahan a Drahánek Blansko se zúčastnili soutěží vyhlášených jednak Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy České republiky a dále Horáckým folklorním sdružením.


Galerie města Blanska získala peníze z grantu

Galerie města Blanska obdržela dotaci z Ministerstva kultury ČR na celoroční výstavní činnost pro rok 2012 ve výši 300.000 Kč. Je to zatím nejvyšší částka, kterou za posledních 5 let, kdy se snaží dotaci získat, obdržela. Poprvé dotaci na podporu výstavní činnosti získala v roce 2008.


Již tento čtvrtek 26.04. se v Blansku objeví tygr, MODRÝ TYGR!

Je to tak, již tento čtvrtek v Blansku odstartuje filmový festival ZLATÉ SLUNCE BLANSKO 2012. Festival neprofesionální filmové tvorby se bude v blanenském kině konat 26. a 27. 4. 2012. Hlavní částí pro filmové diváky určitě bude čtvrteční večer!


Zámek letos prokoukne

Ilustrační foto k článku: Zámek letos prokoukne

Již více než 17 milionů korun bylo investováno do oprav a úprav Zámku Blansko za posledních 10 let. Letos poprvé dostane i dotaci od Jihomoravského kraje ve výši 900 tis. Kč.


Pálení čarodějnic a soutěž pro děti

Blíží se konec dubna a s ním také tradiční Pálení čarodějnic v Rekreační oblasti Palava. I letos je připravena soutěž o nej čarodějnici a čaroděje.


Kino nabízí filmové lahůdky z 3D světa

Dvě ochutnávky 3D světa nabízí tento měsíc Kino Blansko. Na hollywoodské trháky ve 3D jste jistě všichni již zvyklí. Ale co zkusit například záznam koncertu? Vydejte se s 3D brýlemi na koncert U2 nebo do říše hmyzu či mezi pravěká monstra.



Blanenská umělecká litina v Plzni

Ilustrační foto k článku: Blanenská umělecká litina v Plzni

Muzeum Blansko se podílí zapůjčením několika předmětů ze sbírky blanenské umělecké litiny na výstavě Západočeské galerie v Plzni pod názvem Člověk a stroj.


Poslední malíř v Galerii města Blanska

Ilustrační foto k článku: Poslední malíř v Galerii města Blanska

Milovníky umění, kteří se rozhodnou navštívit nejnovější výstavu v Galerii města Blanska, přivítá netradičně zatemněný sál.


Koncert duchovní hudby: Stabat Mater

Ilustrační foto k článku: Koncert duchovní hudby: Stabat Mater

V neděli 25. března 2012 uspořádal SPS Rastislav v katedrále Sv. Petra a Pavla v Brně první ze tří galakoncertů konaných ke 150. výročí založení obrozeneckého spolku Rastislav. V podvečer krásného jarního dne se brněnská katedrála rozezněla tóny Dvořákova Stabat Mater.