Archiv článků
   za měsíc únor 2016

Kategorie: zprávy z MěÚ  

 


S vysprávkou výtluků Blanenští začnou v půlce března

V současné době probíhá výběrové řízení, lhůta pro podání nabídek je 08.03.2016. Nejdříve v polovině měsíce března tak započnou práce, na které město uvolní 2 mil. korun bez DPH. Hotovo musí být nejpozději 31. května. Vzhledem k proměnlivému počasí je třeba počítat s tím, že k tvorbě výtluků bude docházet i nadále. Přesné stanovení jednotlivých lokalit oprav tak proběhne až v březnu. K drobným vysprávkám došlo i v průběhu zimy na ul. Erbenově.


Kdo zajistí správnou kontrolu technického stavu a provozu kotlů na pevná paliva

Provozovatel spalovacího stacionárního zdroje na pevná paliva, o tepelném příkonu od 10 do 300 kW včetně, je povinen provádět jednou za dva kalendářní roky prostřednictvím odborně způsobilé osoby kontrolu technického stavu a provozu zdroje a předkládat na vyžádání obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností doklad o provedení této kontroly.


Miroslav Peterka představuje odbor hospodářské správy

Ilustrační foto k článku: Miroslav Peterka představuje odbor hospodářské správy

Na základě připomínek z Otázek a odpovědí na blanenském webu se vrátíme v rámci mini seriálu k průběžnému představení jednotlivých odborů Městského úřadu Blansko. Mnohé z nich jsou občanům velmi dobře známé, s jinými se setkávají méně. Náplň odboru hospodářské správy popsal jeho vedoucí Miroslav Peterka.


Výkon státní správy na úseku ochrany zemědělského půdního fondu za rok 2015

V rámci územního obvodu obce s rozšířenou působností Blansko bylo za rok 2015 vydáno 103 souhlasů k trvalému odnětí zemědělské půdy ze zemědělského půdního fondu o celkové výměře 4,6836 hektarů a dva souhlasy k dočasnému odnětí zemědělské půdy ze zemědělského půdního fondu o celkové výměře 0,3598 hektarů.


Město Blansko má nového odborného lesního hospodáře

Nový odborný lesní hospodář zajišťuje pro město nejen povinnosti vyplývající z jeho funkce, ale zabezpečuje i veškeré provozní činnosti v těchto lesích. Případný kontakt na nového hospodáře je možné získat na odboru KOM u pana Radomíra Plška (tel.: 516 775 126; e-mail: plsek@blansko.cz).


Upozornění pro zájemce o koupi pozemku v lokalitě Březinky, Blansko

Ilustrační foto k článku: Upozornění pro zájemce o koupi pozemku v lokalitě Březinky, Blansko

Vzhledem k množícím se dotazům a skutečnosti, že pozemky v této lokalitě začaly nabízet osoby – majitelé pozemků, kteří se nepodíleli na rozvoji dopravní a technické infrastruktury v této lokalitě, a tím zatížily své pozemky nevypořádanými finančními závazky, považujeme za nutné informovat potencionální zájemce o tyto skutečnosti.


Stále více dětí plní povinnou školní docházku mimo spádovou oblast

Ilustrační foto k článku: Stále více dětí plní povinnou školní docházku mimo spádovou oblast

Ve dnech 2. a 3. února 2016 na všech blanenských základních školách proběhl zápis žáků do 1. ročníku základního vzdělávání pro školní rok 2016–2017. Zapsáno bylo celkem 271 dětí. O výsledcích zápisu si povídám s místostarostou Jiřím Crhou.


Největší počet přestupků eviduje Městská policie Blansko v oblasti dopravy

Od 1. ledna do 31. prosince 2015 zaznamenala Městská policie Blansko celkem 2 606 událostí. Z toho počtu bylo 1 821 přestupků, 28 trestných činů, či podezření z jejich spáchání. 1 390 přestupků bylo řešeno na místě v blokovém řízení, 114 přestupků bylo oznámeno k dořešení příslušným správním orgánům a 317 jich pak bylo řešeno formou domluvy. Celková výše pokut uložených strážníky tak dosáhla celkové částky 589.400 Kč.


Na silnicích na Blanensku výrazně přibylo nehod i smrtelných zranění

Celkem bylo v roce 2015 na teritoriu územního odboru Blansko zpracováno 852 dopravních nehod, při nichž deset osob přišlo o život, což je stoprocentní nárůst oproti loňsku. Mezi jejich nejčastější příčiny patřil především způsob jízdy, rychlost nebo nedání přednosti.


Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy se připojuje k Národnímu týdnu manželství

V únoru probíhá již desátý ročník Národního týdne manželství, jehož cílem je posílit význam manželství a propagovat programy a iniciativy zaměřené na rozvoj vztahových dovedností. Letošní, jubilejní ročník, který začal 8. února, nese motto „Manželství je více než kus papíru“.



Radek Gajdošík představuje odbor vnitřních věcí

Ilustrační foto k článku: Radek Gajdošík představuje odbor vnitřních věcí

Na základě připomínek z Otázek a odpovědí na blanenském webu se vrátíme v rámci mini seriálu k průběžnému představení jednotlivých odborů Městského úřadu Blansko. Mnohé z nich jsou občanům velmi dobře známé, s jinými se setkávají méně. Náplň odboru vnitřních věcí popsal jeho vedoucí Radek Gajdošík.



Upozornění pro zákonné zástupce dětí, které půjdou k zápisu do 1. ročníků

Odbor školství, kultury, mládeže a tělovýchovy upozorňuje zákonné rodiče dětí, které by měly od 01.09.2016 nastoupit k plnění povinné školní docházky do 1. ročníku, že v současné době je možno v Blansku plnit základní vzdělání od 1. ročníku pouze v šesti veřejných základních školách.


Blansko zprovoznilo investiční mapu a soutěží s ní ve Zlatém erbu

V tzv. investiční mapě jsou vyznačeny největší investice a rekonstrukce v daném kalendářním roce. Mapa bude průběžně aktualizována na základě provedených úprav v rozpočtu. V podstatě jde o body v mapě města, které představují investiční akce většího rozsahu.