Archiv článků
   za měsíc leden 2017

Kategorie: zprávy z MěÚ  

 


Podmínky nájmu bezbariérových bytů v Blansku

Město Blansko je vlastníkem třinácti bezbariérových bytů upravených pro bydlení osob se zdravotním postižením. Žadatelům o bezbariérový byt a následně nájemcům těchto bytů je poskytována ze strany sociálních pracovníků oddělení sociální pomoci podpora a pomoc při řešení jejich nepříznivé sociální situace.



Změny v systému parkování se prozatím nedotknou dvou parkovišť ve městě

Ilustrační foto k článku: Změny v systému parkování se prozatím nedotknou dvou parkovišť ve městě

Se změnou systému parkování v Blansku, které bylo avizováno od 1. února, souvisí i úprava dopravního značení. Označení parkoviště pod nemocnicí a u pošty na Hybešově ulici však nebude možné do tohoto termínu provést. O důvodech tohoto zdržení promluvil vedoucí odboru komunální údržby Petr Rizner.


Termíny zápisu dětí do prvního ročníku základního vzdělávání pro školní rok 2017/18

Ředitelé základních škol v Blansku oznamují, že v úterý 11. dubna 2017 od 14:00 do 17:00 hodin provedou na všech základních školách v Blansku zápis dětí do 1. ročníku základního vzdělávání pro školní rok 2017/18. Náhradní termín je další den, tj. ve středu dne 12. dubna 2017 od 14:30 do 16:00 hodin.


Kdy a kde lze podávat žádosti o přijetí dětí k předškolnímu vzdělávání od školního roku 2017/2018

Ředitelé blanenských mateřských škol stanovili po dohodě se zřizovatelem termín a dobu pro podání žádostí o přijetí dětí k předškolnímu vzdělávání od školního roku 2017/18 na úterý 2. května 2017 v době od 09:00 do 16:00 hodin. Od letošního roku je nutné dodržovat spádové obvody jednotlivých mateřských škol.



Na Blanensku letos končí platnost řidičského průkazu více než osmi tisícům řidičů

Před deseti lety vydali úředníci na úseku řidičských průkazů historicky nejvyšší počet oprávnění k řízení motorového vozidla. Podle vyjádření mluvčího ministerstva dopravy tak v Blansku letos vyprší jejich platnost zhruba čtyřem a půl tisícům řidičů. Ti by neměli s návštěvou úřadu vyčkávat, aby se vyhnuli zbytečným frontám.



Na jaře Blanenští pořídí do středu města nové lavičky

Ilustrační foto k článku: Na jaře Blanenští pořídí do středu města nové lavičky

Zub času, déšť, chladné počasí nebo i vandalové. To všechno se podepsalo na některých blanenských lavičkách. Jejich nákladná údržba se městu nevyplácí. Blanenští radní se proto rozhodli pro jejich výměnu. Na jaře tohoto roku se to bude týkat necelé osmdesátky laviček ve středu města.


Do Blanska přijede Legiovlak

Milovníci historie i fandové železniční techniky se mohou těšit na ojedinělý zážitek. V rámci oslav 100. výročí bitvy u Zborova, které si připomeneme v červenci letošního roku, do Blanska zavítá na své propagační jízdě replika historického Legiovlaku, v jakém před sto lety českoslovenští legionáři absolvovali svou slavnou sibiřskou anabázi.


Na městský byt čeká třicet žadatelů

Odbor komunální údržby, oddělení bytového a nebytového hospodářství v roce 2016 přidělil žadatelům z pořadí žadatelů o pronájem bytu celkem jedenáct bytů. V současné době máme na přidělení z pořadníku pouze byty v domě Údolní 23, 9. května 24 a A. Dvořáka 4a, Blansko. V platném pořadníku o pronájem bytu o velikosti 1+1 je od 1. ledna 2017 třicet žadatelů. Žádost o pronájem bytu je platná jeden rok od podání žádosti.


Vydání obecně závazné vyhlášky vymezující školské obvody pro mateřské školy je pro obce nyní povinné

Odbor ŠKOL upozorňuje obce v rámci ORP Blansko, že v souladu s § 178 a § 179 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů vyvstala obcím od 1. ledna 2017 nová povinnost, a to vymezit obecně závaznou vyhláškou obce školské obvody pro mateřské školy.


Děti malovaly pro BESIP

Ilustrační foto k článku: Děti malovaly pro BESIP

Na základě spolupráce s pedagogickými pracovníky škol z Lipovce a Jedovnic se koncem roku 2016 podařilo zrealizovat výstavu výtvarných děl dětí na téma doprava a dopravní nehody. Soubor výkresů je vystaven v budově MěÚ Blansko na nám. Republiky 1 v prvním patře ve vestibulu a v prostorách čekárny úseku přestupků v dopravě.




Pozvánka na vyhlášení výsledků ankety Nejlepší sportovec města Blanska roku 2016

Sportovní komise Rady Města Blanska srdečně zve všechny příznivce sportu na slavnostní vyhlášení ankety Nejlepší sportovec města Blanska roku 2016, které se uskuteční v sobotu 28. ledna 2017 v době od 20:00 do 21:00 hodin v rámci 2. ročníku Sportovního plesu v hlavním sále Dělnického domu.


Blanenští se letos zaměří na opravu chodníků. V rozpočtu na to mají jedenáct milionů korun

Ilustrační foto k článku: Blanenští se letos zaměří na opravu chodníků. V rozpočtu na to mají jedenáct milionů korun

Vzhledem k prováděným úpravám prostranství po hotelu Dukla na náměstí Republiky a celkovému stavu chodníků ve středu města se blanenští radní letos zaměří na jejich opravu. Starou, mnohdy nestabilní dlažbu tak nahradí kvalitní zámková dlažba. Z městského rozpočtu za tímto účelem uvolní celkem 11,1 milionu korun.



Nařízení Státní veterinární správy

Státní veterinární správa nařídila dne 10.01.2017 mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy – aviární influenzy (ptačí chřipky) na území České republiky. Opatření se týkají zejména chovatelů drůbeže a ostatního ptactva. Zakázáno je dále pořádání tzv. svodů drůbeže a ostatního ptactva.


Aktuální informace k nákaze ptačí chřipkou

Podle informací k datu 09.01.2017 14:00 hodin není zatím výskyt ptačí chřipky v rámci územního obvodu ORP Blansko zaznamenán. Je však potřeba věnovat zvýšenou pozornost dodržování zásad biologické bezpečnosti a preventivních opatření v chovech drůbeže.


Analýza návštěvnosti webu blansko.cz přináší zajímavé údaje

Ilustrační foto k článku: Analýza návštěvnosti webu blansko.cz přináší zajímavé údaje

Denně zavítá na web v průměru zhruba 1 900 návštěvníků. Za rok to činí celkem 723 298 návštěv. Pokles nastává zpravidla o víkendech (asi na 1 000 návštěvníků) nebo i na konci roku a o letních prázdninách.


Teplou židli nabízí bezdomovcům Charita Blansko

V případě velkých mrazů (pokud noční teploty klesnou pod –10 stupňů) otvírá Oblastní charita Blansko mužům i ženám bez přístřeší prostory Krizové pomoci na Komenského ulici 19 (naproti kostelu sv. Martina na starém Blansku). Noc mohou přečkat v teple na židli, bezplatně, a to v době od 20:00 do 7:00 hodin. Příjem bude probíhat od 20:00 do 22:00 hodin.


Chátrající ubytovna na sportovním ostrově projde rekonstrukcí

Ilustrační foto k článku: Chátrající ubytovna na sportovním ostrově projde rekonstrukcí

Samostatně stojící objekt bývalé ubytovny ASK Blansko na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka projde celkovou rekonstrukcí. Její přestavbou tak město získá zázemí pro činnost sportovních klubů, správu areálu sportovního ostrova, pro Českou unii sportu a v neposlední řadě i pro širokou veřejnost.


Blanenští vybudují ve směru na Skalní mlýn cyklostezku

Město připravuje projektovou dokumentaci pro výstavbu komunikace pro pěší a cyklisty podél ulice Gellhornovy. Stezka s asfaltovým povrchem, označená svislým dopravním značením, povede od objektu ředitelství ČKD po rozcestí na Jedovnice a Skalní mlýn. Její délka se odhaduje na 2,5 km.


Střípky ze zastupitelstva

Komentovaná usnesení z 11. zasedání zastupitelstva města ze dne 13.12.2016.



Úředníkům na radnici se dnes nedovoláte

Aktualizováno 03.01.2017 ve 12:05. Telefony jsou funkční. Z důvody závady na telefonní ústředně se nelze dovolat na linky v budově radnice (nám. Svobody 3). Během dnešního dne (úterý 03.01.2017) by měla být porucha odstraněna.