Archiv článků
   za měsíc duben 2017

Kategorie: kultura  

 


Ztráta ohniska může osvobodit divákovo oko v Galerii města Blanska

Ilustrační foto k článku: Ztráta ohniska může osvobodit divákovo oko v Galerii města Blanska

Ztráta ohniska osvobodí oko! je název aktuální výstavy libereckého rodáka Davida Hanvalda, která je instalována v Galerii města Blanska. Vernisáž výstavy bytostného malíře, který se ve své tvorbě odvolává směrem k modernistické tradici malby a typografie, proběhla v sobotu 29. dubna. K vidění je do 26. května.


Putování vesmírem s Malým princem nabízí Galerie města Blanska

Na měsíc květen připravila Galerie města Blanska program, který osloví jak dospělé, tak dětské diváky. Vernisáž výstavy Alice Dostálkové „Planetami malého prince“ proběhne v úterý 2. května v 17:00 hodin. Výstava malíře Davida Hanvalda v hlavním výstavním prostoru galerie se otevře již 29. dubna.


Poslední květnová sobota bude patřit dětem

Blanenský jarmarkDen dětí dozná letos změn. Do zámeckého parku pozve Kulturní středisko města Blanska nejen děti, ale i hravé dospělé 27. května. Festival zábavy, jehož vyvrcholením bude večerní vystoupení Yvetty Blanarovičové a Josefa Vojtka, tentokrát odstartuje v jednu hodinu odpoledne.


Čarodějnice se slétnou na Palavě. Poslední dubnovou neděli

Ilustrační foto k článku: Čarodějnice se slétnou na Palavě. Poslední dubnovou neděli

Tradiční Pálení čarodějnic připravilo Kulturní středisko města Blanska na neděli 30. dubna. Rekreační oblast Palava je každoročně příhodným místem pro setkání všech čarodějů a čarodějnic z Blanska i blízkého okolí. Čarodějný program bude letos opravdu nabitý. Začíná už ve tři hodiny odpoledne.


Na zámku ožily lidové velikonoční tradice

Ilustrační foto k článku: Na zámku ožily lidové velikonoční tradice

Tradiční řemesla, která neodmyslitelně patří k svátkům jara, ožila na blanenském zámku ve středu 12. dubna. Pro návštěvníky muzea byly v tento den připraveny i speciální velikonoční prohlídky.


Pozvánka na velikonoční výstavu v Nemocnici Blansko

Ilustrační foto k článku: Pozvánka na velikonoční výstavu v Nemocnici Blansko

S probouzející se přírodou souvisí vítání jara, které se stalo ústředním námětem velikonoční výstavy instalované ve vestibulu u zadního vchodu do Nemocnice Blansko. Zajímavá výstava, kterou je možno zhlédnout do čtvrtka 13. dubna v čase od 8 do 15 hodin, nabízí celou škálu nejrůznějších velikonočních dekorací a inspirativních nápadů.


Přidejte se k velikonočnímu klapání v Blansku

Ilustrační foto k článku: Přidejte se k velikonočnímu klapání v Blansku

Připomeňme si smysl velikonočního klapání. Od mše svaté na Zelený čtvrtek po slavnost vzkříšení o velké noci na Bílou sobotu umlkají z úcty ke Kristovu utrpení kostelní zvony. Chceme opět pozvat kluky i muže. Letos půjdeme nově třemi trasami po městě, bez návratu ke kostelu.


Z redakční pošty: Svět o umění krásnější

Ilustrační foto k článku: Z redakční pošty: Svět o umění krásnější

Svého ducha utužujeme nejenom sportovními činnostmi. Um a schopnosti mladých sportovců lze poměřovat například počtem branek nebo získaných medailí, dlužno však říci, že již i umělecké obory se prezentují výsledky práce šikovných nadšenců, kteří se netají soutěživým duchem. Školní rok se právě přehoupl do své druhé poloviny a v tomto čase už je vidět za pedagogy i jejich žáky kus snad dobře odvedené práce.


O realizaci podnikatelského snu rodiny Ježků vypovídá výstava v Muzeu Blanenska

Ilustrační foto k článku: O realizaci podnikatelského snu rodiny Ježků vypovídá výstava v Muzeu Blanenska

První návštěvníky slavnostního zahájení výstavy, které proběhlo ve čtvrtek 6. dubna na blanenském zámku, vítal na nádvoří pluh vyrobený v Ježkově továrně. Rodinu, která v Blansku vybudovala továrnu slavného jména a jejíž obrat se za první republiky pohyboval v desítkách milionů korun, představil její potomek Zeno Čižmář.


Velký, Velká, Velké...: Pěvecký sbor Rastislav Blansko v Německu

Ilustrační foto k článku: Velký, Velká, Velké...: Pěvecký sbor Rastislav Blansko v Německu

Dovolte hned vysvětlit nadpis – velký výjezd (počtem účastníků, délkou cesty, důležitostí), s Mozartovou Velkou mší c-moll a velké ohlasy. Ve čtvrtek 30. března se čtyřicet členů sboru Rastislav vydalo do necelých 800 kilometrů vzdáleného německého města Wiesbadenu, a to i díky dotacím z Česko-německého fondu budoucnosti a Města Blansko.


Filmová představení pro seniory se setkala s pozitivním ohlasem

Na základě zvýšené poptávky po samostatných promítáních, určených výhradně pro seniory, zahrnulo Kino Blansko od února tohoto roku do svého programu jedno představení měsíčně, za které diváci seniorského věku zaplatí pouze poloviční vstupné. Zájem o promítání předčil všechna očekávání.


Děti se vydaly hledat ztracenou Fifinku

Ilustrační foto k článku: Děti se vydaly hledat ztracenou Fifinku

K celorepublikové akci Noc s Andersenem se Městská knihovna Blansko připojuje každoročně. Tématem pro letošní rok byl zvolen legendární Čtyřlístek. 31. března se v oddělení pro děti a mládež sešlo patnáct dětí ve věku 8–11 let. Připraveny pro ně byly hry a soutěže.