Archiv článků
   za měsíc září 2019

Kategorie: ostatní  

 


Koláč pro hospic: pomoc, která chutná sladce

Tradiční osvětová akce a sbírka Koláč pro hospic se blíží. Ve středu 9. října se na pěti místech okresu dozvíte vše, co vás zajímá o hospicové péči na Blanensku. Od 9 hodin do 16 hodin budou zaměstnanci Mobilního hospice sv. Martina a další pracovníci blanenské charity ve stáncích v Rožmitálově ulici v Blansku, na Masarykově náměstí v Boskovicích, na Masarykově náměstí v Letovicích a ve vestibulu nemocnic v Blansku a v Boskovicích.


Domov Olga v Blansku slaví pětadvacet let

Ilustrační foto k článku: Domov Olga v Blansku slaví pětadvacet let

Čtvrtstoletí činnosti oslavil koncem září blanenský denní stacionář pro mentálně postižené Domov Olga. Ten podle zakladatelky Jany Kratochvílové vznikl s cílem zlepšit život našich spoluobčanů, kteří mají lehký až středně těžký stupeň mentálního postižení a jsou z blanenského regionu.



Rekonstrukce kina se blíží ke svému konci

Ilustrační foto k článku: Rekonstrukce kina se blíží ke svému konci

Blanenské kino v současné době prochází dlouhodobou rekonstrukcí, během které se kromě vstupního portálu a schodiště vymění také již padesátiletá elektroinstalace.


Na Klepačově budují téměř tři sta metrů nového chodníku

Ilustrační foto k článku: Na Klepačově budují téměř tři sta metrů nového chodníku

V blanenské místní části Klepačov v Dlouhé ulici budují stavbaři nový chodník, který je vedený od zastávky autobusu až po kapličku. V polovině listopadu by tak už lidé měli chodit po téměř 300 metrech vydlážděné cesty.


Vítězi soutěže Lepší jednou zažít, než třikrát číst jsou hasiči z Těchova

Ilustrační foto k článku: Vítězi soutěže Lepší jednou zažít, než třikrát číst jsou hasiči z Těchova

Dobrovolní hasiči z blanenské místní části Těchov vyhráli letošní ročník atraktivního soutěžního cvičení Lepší jednou zažít, než třikrát číst, které opět pořádali jejich kolegové z Obůrky. Ti skončili druzí a pomyslný bronz si odvážejí dobrovolní hasiči z Klepačova. Kromě borců z blanenského okrsku přijeli tentokrát soutěžit i hasiči z Velatic na Brněnsku.


Blansko bude v říjnu hostit sjezd rybářských sdružení

V sobotu 5. října 2019 se uskuteční v Dělnickém domě v Blansku sjezd rybářských spolků z Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého kraje a kraje Vysočina. Od roku 1990 jde teprve o 9. sjezd rybářů, kteří nejsou produkčními rybáři, ale starají se o řeky, nádrže, přehrady, rybníky, kde jsou státem vyhlášeny rybářské revíry, podle zákona o rybářství, ale taktéž tyto nádrže tvoří mj. i významný krajinotvorný prvek v přírodě.



Světový den shybu v Blansku: rekordních víc než 69 tisíc shybů a skoro 50 tisíc korun pro nemocnou Terezku

Ilustrační foto k článku: Světový den shybu v Blansku: rekordních víc než 69 tisíc shybů a skoro 50 tisíc korun pro nemocnou Terezku

Už třetí ročník charitativního Světového dne shybu se odehrál první zářijovou sobotu v Blansku. Deštivé počasí zahnalo účastníky do haly na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka, kde nakonec sedm hodin shybovalo více než sto borců. Ti vytvořili rekord, když zvládli přes devětašedesát tisíc shybů a na pomoc tělesně postižené Terezce se na akci vybralo téměř 50 tisíc korun.


Slovo starosty

Vážení občané, dovolte mi, abych se krátce zmínil o tolik diskutované záležitosti možnosti zastavění části náměstí Republiky, o kterém se v posledních dnech rozproudila velká veřejná diskuse. A jak už to tak bývá, zazněla v ní řada nepřesností, fám a dezinformací. Pokusím se tedy ve stručnosti popsat skutečný stav věcí, který je mimochodem stejný a veřejně známý již od roku 2002.


Veterináři v Blansku už nyní nabízejí povinné označení psů čipy

Ilustrační foto k článku: Veterináři v Blansku už nyní nabízejí povinné označení psů čipy

Zákon o povinném označení psů čipem sice začne platit až za čtyři měsíce, ale všichni veterináři v Blansku již nyní nabízejí označení psů mikročipy. Podle odborníků totiž není dobré nechávat označení čtyřnohého miláčka na poslední chvíli. Mikročip ve velikosti rýžového zrna se aplikuje na levou stranu krku psa, kde ho pak bude mít celý život.


Do prvních tříd letos nastoupilo dvě stě dvanáct prvňáčků

Ilustrační foto k článku: Do prvních tříd letos nastoupilo dvě stě dvanáct prvňáčků

Noví kamarádi a spolužáci, spousta nových poznatků a informací, ale také změna prostředí a nové povinnosti školáků. Tohle všechno čekalo blanenské prvňáčky, kteří v pondělí 2. září poprvé usedli do školních lavic ve třídách. Tam je přivítali nejen jejich učitelé, ale také představitelé města.