Archiv článků
   za měsíc duben 2020

Kategorie: tiskové zprávy  

 


Pomáháme Blansku: Lidem chybí základní potraviny

Ilustrační foto k článku: Pomáháme Blansku: Lidem chybí základní potraviny

V rámci projektu Pomáháme Blansku vyhlašuje město ve spolupráci s Oblastní charitou Blansko sběr potravin. Začíná už zítra, ve čtvrtek 30. dubna. Trvanlivé potraviny bude možné odevzdat od 7 do 17 hodin na Farmářských trzích na náměstí Republiky. V dalších dnech bude sběrné místo v Informační kanceláři Blanka na Rožmitálově ulici. Sběr potravin má nahradit výpadek celonárodní potravinové sbírky, která neproběhla kvůli karanténním opatřením.


Blansko otevírá všechna dětská hřiště a sportoviště. Vláda rozvolnila další omezení

Ilustrační foto k článku: Blansko otevírá všechna dětská hřiště a sportoviště. Vláda rozvolnila další omezení

Blansko dnes zpřístupnilo všechna dětská hřiště ve městě. Reagovalo tak na další uvolnění vládních opatření. Podle nich se lidé mohou od 24. dubna na veřejnosti pohybovat ve skupinkách do deseti osob. Přístupný je už od začátku týdne i areál na Sportovním ostrově, zítra se otevřou také sportoviště u základních škol. Fungovat pro veřejnost začnou v sobotu i tenisové kurty.


Objevte živé poklady Blanenska. Město spolu s ochranáři vyhlašuje fotosoutěž

Tisíce lidí po celém světě vyrazí o víkendu zkoumat přírodu. Od pátku 24. dubna do pondělí 27. dubna totiž ve více než dvou stech zemích světa běží takzvaná City Nature Challenge. Cílem soutěže je zjistit, jaká zvířata a rostliny obývají zákoutí městských parků, trávníky v ulicích i volnou přírodu v okolí měst. Zapojit se mohou i lidé z Blanska. Město spolu s přírodovědci vyhlašuje fotosoutěž Živé poklady Blanenska. Chystá také výstavu.


Nové popelnice na bioodpad město v místních částech rozdá 2. května

Ilustrační foto k článku: Nové popelnice na bioodpad město v místních částech rozdá 2. května

Další část nových kontejnerů na bioodpad dodá město zdarma obyvatelům místních částí příští týden v sobotu. Původně měli celkem tisíc plastových kontejnerů pracovníci města ve spolupráci s dobrovolnými hasiči a občanskými aktivitami rozdat obyvatelům Lažánek, Olešné, Hořic, Horní a Dolní Lhoty, Obůrky, Češkovic, Klepačova a Těchova už v březnu. Druhý termín ale město muselo odložit kvůli nouzovému stavu, který vláda vyhlásila.


Začíná rekonstrukce Dělnického domu. Akce se tam vrátí v září

Ilustrační foto k článku: Začíná rekonstrukce Dělnického domu. Akce se tam vrátí v září

Další rekonstrukce v těchto dnech začíná v hlavním kulturním stánku města – Dělnickém domě. Opravy za více než šest milionů korun, které mají zlepšit odvlhčení, potrvají až do konce srpna. Díky vyhlášení nouzového stavu začaly o šest týdnů dříve, v září se tak do opravených prostor mohou vrátit kulturní akce.


Autobusových spojů přibude. Za jízdu MHD se bude opět platit

Ilustrační foto k článku: Autobusových spojů přibude. Za jízdu MHD se bude opět platit

Počet autobusových linek v Blansku se zvýší. Autobusy budou opět jezdit i o víkendu nebo ve večerních hodinách, zvýší se také frekvence spojů. Nové jízdní řády budou platit od soboty 25. dubna. Dopravci začnou jezdit podle prázdninového režimu. Už od pondělí 20. dubna se bude také v celé IDS do autobusů možné nastupovat předními dveřmi. V MHD se začne opět vybírat jízdné.


Město vyčlenilo 2,5 milionu na ochranné pomůcky. Pomáhají už stovky jednotlivců a desítky firem. Podívejte se, kdo se zapojil

Ilustrační foto k článku: Město vyčlenilo 2,5 milionu na ochranné pomůcky. Pomáhají už stovky jednotlivců a desítky firem. Podívejte se, kdo se zapojil

Dva a půl milionu korun na nákup roušek, respirátorů a dalších ochranných pomůcek vyčlenilo vedení města. Uvolnění peněz z rozpočtu na řešení mimořádné situace z důvodu šíření koronaviru COVID-19 schválili radní. Další pomoc v uplynulém měsíci nabídly už zhruba dvě desítky firem i několik set jednotlivců. I díky nim teď město rozdává roušky zdarma všem, seniorům je dodává přímo do schránek. Dobrovolníci jich ušili už přes 15 tisíc.


Děti pomáhají seniorům. Obrázkové město hladí na duši

Ilustrační foto k článku: Děti pomáhají seniorům. Obrázkové město hladí na duši

Neměli by vůbec vycházet ven. Řada seniorů omezení kvůli koronaviru beze zbytku dodržuje, v nedobrovolné izolaci tak žijí jen v Blansku minimálně stovky z nich už téměř měsíc. Povzbudit se je snaží projekt Obrázkové město, do kterého se zapojily desítky dětí. Jejich obrázky dostávají klienti pečovatelské služby a další senioři jako pozdrav i povzbuzení.


Zámecký rybníček už se po opravě napouští. Úprav se dočká i jeho okolí

Ilustrační foto k článku: Zámecký rybníček už se po opravě napouští. Úprav se dočká i jeho okolí

Rybníček v zámeckém parku byl bez vody už od podzimu. Kvůli opravě a celkové revitalizaci, která mu vrátila podobu z 19. století. Nyní je hotovo a rybníček se opět napouští. Úprav se dočká i jeho okolí, arboristé už v parku pokáceli trojici vzrostlých stromů, které byly podle posudku nebezpečné. Jejich dřevo ale neskončí jako palivo, do parku by se mohlo vrátit jako materiál pro sochy, knihobudku či nové lavičky. Přibudou i květiny a cestičky.


Největší rekonstrukce školy ve městě: ZŠ TGM přijde o nevzhledný přístavek v průčelí

Ilustrační foto k článku: Největší rekonstrukce školy ve městě: ZŠ TGM přijde o nevzhledný přístavek v průčelí

Je to největší investice do rekonstrukce budovy základní školy, kterou Blansko zažilo. Základní škola Tomáše Garrigue Masaryka na Rodkovského ulici díky ní získá přístavbu nové školní kuchyně a jídelny. Město nyní vyhlásilo zadávací řízení na zhotovitele více než dvouletého projektu za 80 milionů korun.


Domy s pečovatelskou službou prošly plošnou dezinfekcí

Ilustrační foto k článku: Domy s pečovatelskou službou prošly plošnou dezinfekcí

Domy s pečovatelskou službou 9. května i Pod Javory se dnes dočkaly plošné dezinfekce. Společné prostory vydezinfikovala po dohodě s městem zdarma firma Kaiser také v Azylovém domě na Sladkovského ulici, v Noclehárně pro muže na Starém Blansku i v Nízkoprahovém denním centru pro lidi bez domova na Sadové ulici.


Nebezpečné stromy v zámeckém parku půjdou k zemi

Ilustrační foto k článku: Nebezpečné stromy v zámeckém parku půjdou k zemi

Tři stromy, které jsou podle znaleckého posudku nebezpečné, začnou v pondělí kácet odborníci v parku u blanenského zámku. Jejich odstranění doporučil dendrolog. Město zvažuje, že stromy v budoucnu připomenou sochy nebo knihobudka vyrobená z jejich kmene.


Rodiče nebudou platit školkovné za dobu uzavření mateřinek

Ilustrační foto k článku: Rodiče nebudou platit školkovné za dobu uzavření mateřinek

Rodiče dětí, které navštěvují mateřské školy v Blansku, nebudou platit za dobu, kdy školky zůstanou uzavřené, takzvané školkovné. Za březen se proto částka sníží o polovinu, za duben se nebude platit vůbec. O dalších měsících bude rozhodnuto podle toho, kdy se provoz mateřských škol obnoví.


Společně PRO Blansko: Lidé už mohou navrhovat projekty k participativnímu rozpočtu

Ilustrační foto k článku: Společně PRO Blansko: Lidé už mohou navrhovat projekty k participativnímu rozpočtu

Menší projekty, které by mohly být zaplacené z městského rozpočtu, mohou nyní začít navrhovat zájemci z řad široké veřejnosti. Blanenští zastupitelé v březnu schválili další ročník participativního rozpočtu, Rada města Blanska teď odsouhlasila podrobná pravidla. Do druhého ročníku participativního rozpočtu „Společně PRO Blansko“ může návrh podat každý občan starší 18 let.