Archiv článků
   za měsíc květen 2020

Kategorie: zprávy z MěÚ  

 


Prodejci často porušují zákaz podomního prodeje. Hrozí jim pokuty

Ilustrační foto k článku: Prodejci často porušují zákaz podomního prodeje. Hrozí jim pokuty

V poslední době se v Blansku opět množí případy, kdy podomní prodejci především energií obcházejí byty a pod různými zástěrkami se snaží zejména starší občany přinutit k podpisu smluv o změně dodavatele energií. Postih ve správním řízení nyní hrozí například prodejcům, kteří takto v březnu nabízeli energetické poradenství. Podomní prodej je v Blansku už od roku 2013 zakázaný nařízením Rady města Blansko.



Projekt na přestavbu bývalé hasičky bude o milion levnější

Ilustrační foto k článku: Projekt na přestavbu bývalé hasičky bude o milion levnější

Blansko už ví, kdo zpracuje projekt na přestavbu budovy bývalé hasičky v předzámčí. Město vybralo v opakovaném výběrovém řízení firmu D2C Projekt group. Porazila dalších deset uchazečů. Původně se ke zpracování projektu přihlásily pouze dvě firmy a cena byla o milion vyšší. Nyní projekt na čtyřicetimilionovou přestavbu přijde na 860 tisíc korun.


Cesta v Lovětíně je už vydlážděná a nově ji také lemuje zábradlí

Ilustrační foto k článku: Cesta v Lovětíně je už vydlážděná a nově ji také lemuje zábradlí

V Lovětíně skončila rekonstrukce stezky pro pěší. Původně nezpevněný úsek cesty vedoucí od nemocnice do ulice Horní Palava dostal nové dláždění. Jako poslední část stavby řemeslníci na konci minulého týdne kolem stezky upevnili kovové zábradlí. Hojně využívaná spojnice se tak stala schůdnější a bezpečnější.



Většina mateřských škol v Blansku bude mít o prázdninách otevřeno déle než jiné roky

Ilustrační foto k článku: Většina mateřských škol v Blansku bude mít o prázdninách otevřeno déle než jiné roky

Mateřské školy v Blansku zveřejnily termíny svého prázdninového provozu. Osm mateřinek bude mít v červenci a srpnu otevřeno pět týdnů, dvě školy, ZŠ a MŠ Dvorská 26 a MŠ Těchov, budou otevřené tři týdny. Mateřské školy kvůli omezení šíření koronaviru nebudou o prázdninách přijímat k docházce děti z jiných zařízení.


Školy se připravují na návrat dětí, město je vybaví ochrannými pomůckami za 400 tisíc korun

Ilustrační foto k článku: Školy se připravují na návrat dětí, město je vybaví ochrannými pomůckami za 400 tisíc korun

Dezinfekce, stojany s bezdotykovými dávkovači i jednorázové roušky či bezdotykové teploměry teď město rozváží do jednotlivých základních a mateřských škol v Blansku. Zařízení se připravují na návrat dětí, ty nastoupí v pondělí 25. května. Zatímco v mateřinkách se do třídy vrátí většina dětí pracujících rodičů, do školních lavic nastoupí jen žáci 1. stupně. Doplní tak deváťáky, kteří kvůli přípravě na přijímací řízení nastoupili už minulý týden.


Mateřské školy obnoví provoz 25. května. Některé jen částečně

Ilustrační foto k článku: Mateřské školy obnoví provoz 25. května. Některé jen částečně

Od pondělí 25. května se mohou vrátit do tříd děti navštěvující blanenské mateřské školy. Tři školky se otevřou pro všechny zapsané děti – ZŠ a MŠ Dvorská 26, dolnolhotské pracoviště ZŠ a MŠ Salmova a také mateřská škola na Těchově. Ostatní čtyři mateřinky obnoví provoz jen částečně, z kapacitních důvodů totiž nabídnou hlídání dětí pouze pracujícím rodičům. Školkovné se od půlky března neplatí, znovu vybírat se začne až od června.



Město Blansko omladilo webové stránky

Ilustrační foto k článku: Město Blansko omladilo webové stránky

Jednodušší, vzdušnější, přehlednější a čitelnější. Tak lze charakterizovat nový web města Blanska, který funguje od neděle 10. května.


Město převzalo parkoviště a most u Salmova mlýna

Ilustrační foto k článku: Město převzalo parkoviště a most u Salmova mlýna

Parkoviště u Salmova mlýna už opustili dělníci i stavební technika. Vedení města plochu ve středu převzalo od zhotovitele. Stavba ale ještě není zkolaudovaná. Po domluvě s firmou ji ale lidé mohou užívat v rámci takzvaného režimu „Procházíte a projíždíte stavbou“, na ploše tak bude možné odstavit vozidla a vstupovat na ni.


Podchod pod tratí zbuduje Správa železnic. Město hledá zhotovitele studie

Ilustrační foto k článku: Podchod pod tratí zbuduje Správa železnic. Město hledá zhotovitele studie

Přípravy na přemostění přes železniční koridor a vybudování spojnice mezi dvěma částmi Blanska, které trať rozděluje, pokračují. Vedení města se nyní dohodlo na dalším postupu se zástupci Správy železnic (SŽ). Ta by měla vypsat výběrové řízení a bezbariérový podchod pod tratí sama vybudovat.


Děti ze školky v Dvorské ulici mají nové dopravní hřiště, opravovalo se i na Těchově

Ilustrační foto k článku: Děti ze školky v Dvorské ulici mají nové dopravní hřiště, opravovalo se i na Těchově

Děti do nich kvůli mimořádným opatřením vlády zatím nechodí, i tak je ale v některých školách ve městě rušno. Část mateřských škol totiž karanténu využila k rekonstrukcím. Mateřinka v Těchově má například nový plot, školka Dvorská 96 zase proměnila část zahrady na malé dopravní hřiště pro děti. Oba projekty si vybraly samy ředitelky mateřských škol.