Archiv článků
   za měsíc listopad 2020

Kategorie: kultura  

 


Děti namalovaly, jak bude vypadat Blansko za tisíc let. Z nejlepších prací porota sestavila kalendář

Ilustrační foto k článku: Děti namalovaly, jak bude vypadat Blansko za tisíc let. Z nejlepších prací porota sestavila kalendář

Létající dopravní prostředky ale také celá sídliště vznášející se na létajících ostrůvcích. I tak vidí děti Blansko za tisíc let. Porota už zná vítěze letošního ročníku výtvarné soutěže na na téma Blansko v roce 3020 aneb jaké to asi bude? Výstava prací, která byla připravená v kině Blansko, se kvůli koronavirovým omezením konat nebude. Z nejzdařilejších výtvarných děl porota sestavila kalendář na rok 2021.


Na náměstí Republiky už svítí vánoční strom. Advent zahájili on-line

Ilustrační foto k článku: Na náměstí Republiky už svítí vánoční strom. Advent zahájili on-line

Vánoční strom na náměstí Republiky se v sobotu v podvečer slavnostně rozsvítil. Světýlka připomínající blížící se Vánoce už zdobí také celé centrum města. Tradiční celodenní jarmark se letos kvůli koronavirovým opatřením konat nemohl, nahradilo ho proto rozsvícení přenášené on-line přes facebookové stránky města i kulturního střediska.


Výstava představí dvacet let historie partnerství s polskou Legnicí

Ilustrační foto k článku: Výstava představí dvacet let historie partnerství s polskou Legnicí

Již dvacátým rokem probíhají mezi Blanskem a Legnicí pravidelné návštěvy sportovců, umělců i oficiálních delegací. Z původně oficiálních vztahů se v mnoha případech staly vztahy přátelské, ze sportovních soupeřů se stali kamarádi a polští sportovci i oficiální představitelé Legnice se stali pravidelnými účastníky významných blanenských akcí. Podívejte se na videopozvánku na výstavu.


Muzeum Blanenska vydává knihu o pravěku Blanenska a také tradiční sborník

Ilustrační foto k článku: Muzeum Blanenska vydává knihu o pravěku Blanenska a také tradiční sborník

Ani v době uzavření muzea se v zámku čas nezastavil. Některé kulturní akce, včetně dlouho připravované muzejní noci s blanenskými osobnostmi, jsme museli odložit, ale přesto doufáme, že se situace bude zlepšovat, a ještě se do konce roku setkáme. Před Vánocemi se pak můžete těšit na dvě zbrusu nové knihy z muzejní dílny a třeba někomu udělat radost pod stromečkem.


Blansko a jeho proměny – park na náměstí Svobody

Ilustrační foto k článku: Blansko a jeho proměny – park na náměstí Svobody

V průběhu 20. století se dnešní náměstí Svobody v Blansku velmi změnilo. Základní dispozice byla stejná jako dnes – plocha nepravidelného obdélníku, mírně se svažující k severu, s podélným parkem uprostřed. Pomineme-li výstavbu domů a obchodů, která se radikálně změnila, stranou nemůže zůstat park před radnicí. Park a radnice s věží byly – stejně jako dnes – ozdobami náměstí.


Knihovna slaví Den poezie. Namalujte a napište nám básně, vyzývají knihovníci

Ilustrační foto k článku: Knihovna slaví Den poezie. Namalujte a napište nám básně, vyzývají knihovníci

Do celonárodního Dne poezie se i letos spolu s desítkami knihoven po celé republice, zapojuje Městská knihovna Blansko. Den poezie si knihovny běžně připomínají festivalem akcí a autorských čtení konaných na počest narození Karla Hynka Máchy. Blanenská knihovna si jej letos připomene zcela novou formou. Vyzvala veřejnost k tvorbě inspirované básněmi na regionální téma. Ze zaslaných děl pak pracovníci knihovny chtějí udělat výstavu v ulicích města.


Svatý Martin do Blanska přijel i letos. Blanenské pozdravil v on-line přenosu

Ilustrační foto k článku: Svatý Martin do Blanska přijel i letos. Blanenské pozdravil v on-line přenosu

Bez tradičního průvodu i celodenního programu v centru města se letos musí obejít oslavy patrona města. Hlavní protagonista, svatý Martin, nakonec ale do Blanska dorazil i přes covidová omezení. Na svém bělouši přijel před kostel sv. Martina. Místní spolu s farářem a starostou pozdravil při on-line vysílání po nedělní svatomartinské mši.



Nedělní mše z kostela bude v přímém přenosu, podobně jako v roce 1940

Ilustrační foto k článku: Nedělní mše z kostela bude v přímém přenosu, podobně jako v roce 1940

Kostel svatého Martina si připomíná významné výročí. Letos je to 880 let, co byl svatostánek na Starém Blansku postaven. Ještě na začátku roku se plánovaly velké oslavy. Protiepidemická opatření ale připomínky jubilea od základů změnila. Chybět budou větší setkání lidí, bez věřících se budou muset obejít také bohoslužby.


U sochy Anděla smrti uctili Památku zesnulých

Ilustrační foto k článku: U sochy Anděla smrti uctili Památku zesnulých

Památku zesnulých si v Blansku letos připomněli jinak, než bývá zvykem. Věnec k litinové soše Anděla smrti na blanenském hřbitově položila pouze čtveřice zástupců těch, kteří si běžně tento svátek připomínají. Pietní vzpomínka se kvůli vládním patřením souvisejícím s bojem proti koronaviru konala bez účasti širší veřejnosti, hudebního doprovodu a dalších oficialit. Zúčastnil se jí starosta města Jiří Crha v doprovodu dvojice farářů a zástupkyně Komise pro občanské záležitosti.