Archiv článků
   za měsíc duben 2022

Kategorie: kultura  

 


Blansko má od soboty na náměstí svůj společný skleník

Ilustrační foto k článku: Blansko má od soboty na náměstí svůj společný skleník

Skleník jako umělecký objekt v sobotu slavnostně otevřela Galerie města Blanska uprostřed Wanklova náměstí. Až do září bude v rámci projektu SITU fungovat jako místo setkávání, workshopů, přednášek a veřejných aktivit.


SITU? Galerie vás zve do centra města

Ilustrační foto k článku: SITU? Galerie vás zve do centra města

Nová umělecká instalace doplní Wanklovo náměstí v centru Blanska. Galerie města Blanska zde totiž 23. dubna odstartuje nový projekt s názvem SITU zaměřený na práci s veřejným prostorem města. Umělecká instalace postavená přímo na dlážděném náměstí bude mít podobu menšího skleníku, v němž si zájemci svépomocí budou moci vypěstovat sazeničky různých rostlin. Skleněný objekt, který na náměstí vydrží až do poloviny září, se stane také místem setkávání a nejrůznějších akcí, jako budou autorská čtení, workshopy, vernisáže a umělecké intervence.


Rastislav slaví 160. výročí. Pěvecký sbor vystoupí na zámku i v kostele svatého Martina

Ilustrační foto k článku: Rastislav slaví 160. výročí. Pěvecký sbor vystoupí na zámku i v kostele svatého Martina

Až je to neuvěřitelné, že uplynulo deset let od velkolepého programu pěveckého sboru Rastislav Blansko, který zval na komorní i velké koncerty během celého roku. Letos si Rastislav výročí založení spolku sice nebude připomínat obsáhle jako tenkrát, ale i tak je nač se těšit. Krásné je, že se oslavy tematicky protnou s programem Muzea Blanenska.


Zámek zve na velikonoční tradice, církve na bohoslužby

Ilustrační foto k článku: Zámek zve na velikonoční tradice, církve na bohoslužby

Připomenout si velikonoční tradice můžete letos už ve středu 13. dubna v Muzeu Blanenska. S výjimkou dvou posledních let se tam každoročně konají velikonoční prohlídky, při nichž návštěvníky čekají jednotlivá zastavení s ukázkami lidových řemesel. Velikonoční svátky si budou připomínat také jednotlivé církve, zájemci se mohou vypravit také například na velikonoční výlet do skanzenu.


Galerie hostí výstavy Terezy Damcové a Erika Bindera

Ilustrační foto k článku: Galerie hostí výstavy Terezy Damcové a Erika Bindera

Vernisáže v Galerii města Blanska proběhly v potemnělé atmosféře výstavy Terezy Damcové ale v dobré náladě s příslibem příchodu jara v instalaci Erika Bindera. Autorka se také představila jako performerka. Svou výstavu uvedla hrou na baskytaru, která je její novou láskou. Hudební produkci dále zajistila, paní Galtunga Bold spolu s manželem. Na tradiční mongolské nástroje zahráli lidové skladby, které Erik Binder občasně doprovázel hrou na píšťalu.