Archiv článků
   za měsíc prosinec 2022

Kategorie: kultura  

 


Muzeum připomene 100 let blanenské sokolovny

Ilustrační foto k článku: Muzeum připomene 100 let blanenské sokolovny

V roce 2023 uplyne právě 100 let od slavnostního otevření tehdejšího společenského a zájmového centra v Blansku, blanenské sokolovny. Spolek Tělocvičné jednoty Sokol byl v Blansku oficiálně založen výnosem místodržitelství v Brně. Podnět k založení jednoty dali dělníci, kteří přišli z Čech do Blanska do továrny K&R Ježek a dočkali se 20. září 1892.


OBRAZEM: Nádvoří zámku oživil betlém

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Nádvoří zámku oživil betlém

Nádvoří blanenského zámku oživil betlém. Blanenská farnost připravila společně s Muzeem Blanenska a Soukromou základní uměleckou školou zastavení u živého betléma, které se konalo v neděli 25. prosince od 14:30 hodin. Událost si nenechaly ujít desítky lidí,


V závěru adventu do Blanska zavítá hudba i Betlémské světlo

Ilustrační foto k článku: V závěru adventu do Blanska zavítá hudba i Betlémské světlo

Adventní čas se pomalinku chýlí ke konci a před námi jsou poslední předvánoční dny. Než nastane Štědrý den, můžete se svátečně naladit poslechem vánočních koled, zahřát horkým punčem a dokoupit drobnosti na slavnostní stůl nebo pod stromeček. Jako každý rok, i letos prosvítí domovy světlo z Betléma a symbolicky se přijdou poklonit Ježíškovi v jesličkách lidé na Boží hod vánoční na nádvoří zámku.


Začíná fotosoutěž Ptáci v zimě, fotit lze až do 20. března

Ilustrační foto k článku: Začíná fotosoutěž Ptáci v zimě, fotit lze až do 20. března

Město Blansko vyhlašuje fotosoutěž na téma Ptáci v zimě. Vyfotografujte přímo v Blansku nebo v jeho místních částech volně žijící opeřence. Zachytit můžete zvířecí návštěvníky veřejného prostranství ve městě, ptáky ve volné přírodě ale také například na vlastní zahradě či na krmítku.


Skleník na náměstí i festival akcí. Galerie zhodnotí projekt SITU

Ilustrační foto k článku: Skleník na náměstí i festival akcí. Galerie zhodnotí projekt SITU

Na jaře tohoto roku se uskutečnil projet SITU pod záštitou Galerie města Blanska. Nyní je čas na zhodnocení půlročního festivalu. Přijďte si poslechnout názory přizvaných odborníků/nic a diskutovat o svém městě. Panelová diskuze k projektu SITU se uskuteční ve středu 14. prosince od 18:00 hodin v blanenském kině.


OBRAZEM: Víkend provázel adventní jarmark, výtvarné dílny i vánoční písně

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Víkend provázel adventní jarmark, výtvarné dílny i vánoční písně

Uplynulý víkend se opět nesl v předvánočním duchu. Během soboty mohli návštěvníci Muzea Blanenska nakoupit na prvním Vánočním minijarmarku, v Katolickém domě děti vyráběly vánoční dekorace, u stromku na náměstí zpívali žáci Základní umělecké školy Blansko a ZUŠ F. B. Ševčíka Jedovnice a v Městské knihovně Blansko v neděli probíhal výtvarný workshop Kapky na kameni.


Adventní víkend v Blansku nabídne minijarmark, koncerty i divadlo pro děti

Ilustrační foto k článku: Adventní víkend v Blansku nabídne minijarmark, koncerty i divadlo pro děti

Nadcházející třetí adventní víkend v Blansku opět nabídne pestrý sváteční program, který osloví děti i dospělé. Zámek v sobotu hostí Vánoční minijarmark a tradiční odpolední divadelní představení pro děti. Živo bude také na náměstí Republiky, kde návštěvníky čeká kulturní program u vánočního stromku, a další adventní koncerty se odehrají v dřevěném kostelíku.


OBRAZEM: O víkendu se v Blansku sešli andělé i čerti

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: O víkendu se v Blansku sešli andělé i čerti

Druhý adventní víkend nabídl několik akcí s mikulášskou tematikou. Andělskou sobotu s celodenním programem vystřídala Čertovská neděle a pohádková show na náměstí.


Druhý adventní víkend nabídne andělský průvod i čertovskou pohádku

Ilustrační foto k článku: Druhý adventní víkend nabídne andělský průvod i čertovskou pohádku

Před námi je druhý adventní víkend, který přinese program na sobotu i neděli. Od sobotního rána čeká na děti knižní promítání s výtvarnou dílnou, po obědě potom loutková pohádka. Odpolední program u vánočního stromku na náměstí Republiky završí andělský průvod. Svatý Mikuláš na závěr rozsvítí druhou adventní svíci. V neděli se na pódiu změní andělská atmosféra na ryze čertovskou a uvidíme pohádkový příběh od Čertů z Lipůvky.


V Divadle Kolárka bude adventní kabaretní večer plný tajemství

Ilustrační foto k článku: V Divadle Kolárka bude adventní kabaretní večer plný tajemství

Divadlo Kolárka zve na již druhý Kabaretní komponovaný večer, který se uskuteční v neděli 4. prosince od 17:00 hodin. V prvním březnovém Kabaretním večeru jsme divákům představili umělce a tvůrce z Blanska, Brna a jeho okolí. Také tentokrát budete moci shlédnout taneční, pěvecká, hudební, akrobatická nebo divadelní vystoupení. To vše doplní výstava obrazů a vtipné moderátorskými vstupy.