Archiv článků
   v roce 2024

Kategorie: zprávy z MěÚ  

 


Město hledá firmu na opravu běžecké dráhy i zázemí pro fotbalisty

Přinášíme vybrané informace z 36. schůze Rady města Blanska, která se konala v úterý 23. dubna 2024. Radní na svém druhém dubnovém zasedání projednali zhruba tři desítky bodů. Schválili například vypsání výběrových řízení na projekty města nebo výběr nového jednatele Technických služeb Blansko, projednali také rozpočtová opatření a další témata.


Blansko slavnostně přivítalo nové občánky

Obřadní síň blanenské radnice se o víkendu opět zaplnila kojenci a batolaty a jejich rodiči. Tradiční ceremonie v budově na náměstí Svobody, při kterém zástupci města slavnostně vítají nové občánky do života, se zúčastnily více než dvě desítky dětí. Jejich jména už jsou zapsaná do kroniky občanů města Blanska.


Městské základní školy v novém školním roce otevřou dvanáct prvních tříd

Ilustrační foto k článku: Městské základní školy v novém školním roce otevřou dvanáct prvních tříd

Do lavic v prvních třídách ve čtveřici základních škol zřizovaných městem Blanskem by mělo v příštím školním roce usednout 242 dětí, což je zhruba stejný počet jako ve školním roce 2023/2024. Nezmění se ani počet prvních tříd. Městské základní školy jich otevřou dvanáct. Vyplývá to z výsledků letošních zápisů, které se konaly na začátku dubna. Zápisy do mateřských škol jsou připraveny na 6. května.


Město zavádí nový systém parkování

Ilustrační foto k článku: Město zavádí nový systém parkování

Blansko mění systém placeného parkování. Ve městě přibudou místa, kde bude stání vozidel zpoplatněno, nový bude také ceník parkovného. Současně ale bude zvýhodněno krátkodobé parkování v centru města, první půlhodina bude zdarma. Nový systém schválila dopravní komise, nařízení o placeném stání silničních motorových vozidel na místních komunikacích ve vymezených oblastech města Blansko pak schválila rada města. Změny posvětil také stavební úřad. Změny v parkování začnou platit 1. května 2024. Práce na změně dopravního značení firma zahájí od pátku 19. dubna.


Dělnický dům dostane novou vzduchotechniku, elektroinstalaci a dokončí se odvlhčení

Ilustrační foto k článku: Dělnický dům dostane novou vzduchotechniku, elektroinstalaci a dokončí se odvlhčení

Dělnický dům letos čekají další úpravy a rekonstrukce. Budova dostane novou vzduchotechniku,  pokračovat bude výměna elektroinstalace a strukturované kabeláže a dokončí se odvlhčení objektu. Práce na odvlhčení započnou na konci dubna, ostatní práce pak v červnu, a vše skončí v srpnu. Náklady se dohromady předpokládají ve výši necelých 17 milionů korun bez DPH.


Radní schválili výběrová řízení i vypsání dotací na zahraniční styky

Ilustrační foto k článku: Radní schválili výběrová řízení i vypsání dotací na zahraniční styky

Přinášíme vybrané informace z 35. schůze Rady města Blanska, která se konala v úterý 9. dubna 2024. Radní na svém prvním dubnovém zasedání projednali na čtyři desítky bodů. Schválili podmínky pro výběr zhotovitele hned několika investičních akcí města – například v souvislosti s budováním nových učeben na ZŠ Salmova, opravou silnice v Dvorské ulici, novým osvětlením zimního stadionu nebo čištění kanalizace. Rada schválila také vypsání dotací v oblasti zahraničních vztahů nebo pořadí žadatelů o pronájem bytu.


Město připravuje projekt na přestavbu budovy ve Sladkovského ulici

Ilustrační foto k článku: Město připravuje projekt na přestavbu budovy ve Sladkovského ulici

Nové zázemí pro dětské skupiny by mělo vzniknout v budově někdejší mateřské školy ve Sladkovského ulici. V objektu, který dočasně slouží jako nouzové ubytování pro ženy a děti uprchlé před válkou na Ukrajině, se plánuje přestavba. Město nyní připravuje žádost o dotaci, pokud uspěje, stavební práce by mohly začít ještě letos.



V Blansku pokračují opravy chodníků

Ilustrační foto k článku: V Blansku pokračují opravy chodníků

Nezvykle brzy letos v Blansku začaly práce na opravách chodníků. Teplé počasí umožnilo zahájit opravy chodníku okolo bytového domu v ulici Dvorská 38 už v únoru. Momentálně se opravuje chodník v Chelčického ulici a v plánu jsou další.


Blansko a Scandiano si letos připomínají 60 let partnerství

Ilustrační foto k článku: Blansko a Scandiano si letos připomínají 60 let partnerství

Zástupci Blanska na konci března navštívili partnerské město Scandiano v Itálii. Členy blanenské delegace byli místostarosta Ivo Stejskal, vedoucí oddělení kultury, sportu a cestovního ruchu Marcela Horáková a pracovník odboru hospodářské správy David Jakubec. Partnerství mezi Blanskem a Scandianem trvá od roku 1964. V letošním roce si tak obě města připomínají 60. výročí vzájemné spolupráce.


Město obnovuje tradici oceňování významných blanenských osobností

Ilustrační foto k článku: Město obnovuje tradici oceňování významných blanenských osobností

Město zavádí nový systém oceňování blanenských osobností. K dosud udílené Ceně města Blanska, která navazovala na Cenu města Blanska za kulturu, přibudou další ocenění. Nově bude město vyhlašovat také ocenění nazvané Blanenská osobnost, a to hned v pěti kategoriích. Do výběru nominovaných se spolu s veřejností zapojí také komise rady města nebo samotní radní.


Město ocenilo učitele mateřských i základních škol

Ilustrační foto k článku: Město ocenilo učitele mateřských i základních škol

Zkušené pedagogy, kteří za sebou mají roky práce s dětmi a zapojují se do celé řady mimoškolních aktivit a projektů, přivítalo v souvislosti se Dnem učitelů, který připadá na 28. března, vedení města. Pedagožky, které si nejvíce zaslouží ocenění své práce, nominovali sami ředitelé jednotlivých škol.


V budově městského úřadu začíná částečná rekonstrukce. Za provozu

Ilustrační foto k článku: V budově městského úřadu začíná částečná rekonstrukce. Za provozu

Stavební ruch a s ním související částečné změny v rozmístění kanceláří přinese připravovaná rekonstrukce budovy městského úřadu na náměstí Republiky. Kvůli rekonstrukci dvou nejvyšších pater severního křídla budovy se dočasně přestěhuje odbor školství a stavební úřad. Drobné stavební zásahy se budou provádět i v nižších patrech, úřad ale bude fungovat jen s nepatrnými omezeními souvisejícími se stěhováním.


Výběr zhotovitele na nový krytý bazén je stále v procesu

Ilustrační foto k článku: Výběr zhotovitele na nový krytý bazén je stále v procesu

Přípravy na výstavbu nového krytého bazénu jsou stále v běhu. Město aktuálně stále hledá zhotovitele, který by současnou budovu krytých lázní odstranil a na jejím místě vybudoval budovu nového krytého bazénu. Zadávací řízení s využitím metody Design and Build je nyní v běhu. Demolice i stavební práce by měly začít v letošním roce. Předpoklad zahájení zkušebního provozu je konec roku 2025.


Radní schválili dotaci na doplnění cyklostezky nebo akční plán na rok 2024

Ilustrační foto k článku: Radní schválili dotaci na doplnění cyklostezky nebo akční plán na rok 2024

Přinášíme vybrané informace z 34. schůze Rady města Blanska, která se konala v úterý 19. března 2024. Radní na svém druhém březnovém zasedání projednali více než tři desítky bodů. Schválili například Akční plán města na rok 2024, smlouvy týkající se blanenské cyklostezky nebo složení komisí pro výběrová řízení na ředitele základních a mateřských škol.


Výsadba stromů ve městě začala dříve

Ilustrační foto k článku: Výsadba stromů ve městě začala dříve

V ulicích Blanska i v místních částech začala jarní výsadba dřevin. Stromy a keře přibyly na veřejných prostranstvích napříč celým městem. V rámci takzvané náhradní výsadby bylo vysazeno na šest desítek převážně listnatých stromů. Počítá se také s další výsadbou keřů a obnovou dřevin vysázených v rámci investičních akcí.


Opravy kanalizačních šachet změní dopravu v centru města

Ilustrační foto k článku: Opravy kanalizačních šachet změní dopravu v centru města

Dopravu v centru Blanska omezí opravy kanalizačních šachet. Specializovaná firma zahájila přípravné práce v pondělí 11. března na náměstí Republiky. Změny v provozu nastanou v následujících týdnech v části Smetanovy a Bezručovy ulice a na náměstí Svobody. Dopravní omezení s rekonstrukcí spojená začnou v pondělí 18. března, částečně se dotknou i MHD. Hotovo by mělo být nejpozději v pátek 19. dubna.


Na veřejném setkání představili plán na zjednosměrnění ulic

Ilustrační foto k článku: Na veřejném setkání představili plán na zjednosměrnění ulic

Klidnější a bezpečnější dopravu v okolí bytových domů by mělo přinést plánované zjednosměrnění ulic v lokalitě Staré bytovky. Kde přesně by se už v průběhu letošního roku měly obousměrné komunikace změnit na jednosměrky, přiblížili zástupci dopravní komise i vedení města na veřejném setkání s občany.


Radní schválili programové dotace pro sport i kulturu na rok 2024

Ilustrační foto k článku: Radní schválili programové dotace pro sport i kulturu na rok 2024

Přinášíme vybrané informace z 33. schůze Rady města Blanska, která se konala v úterý 5. března 2024. Radní na svém prvním březnovém setkání projednali téměř šest desítek bodů, schválili například programové dotace v oblasti kultury i sportu na letošní rok nebo výběr zhotovitele hned několika projektů, které město připravuje.


Policie bilancuje rok 2023. Přibylo trestných činů a ubylo přestupků

Ilustrační foto k článku: Policie bilancuje rok 2023. Přibylo trestných činů a ubylo přestupků

Mírný nárůst kriminality, například co do počtu trestných činů spáchaných na území města Blanska, zaznamenali v roce 2023 policisté Policie ČR, Územního odboru Blansko. Podle Zprávy o bezpečnostní situaci v teritoriu Územního odboru Blansko loni policisté jen v Blansku zaznamenali celkem 271 trestných činů, o 14 více než roce 2022, v celém územním odboru 951 oproti loňským 917 případům. „I přesto lze konstatovat, že se v roce 2023 na území Blanska nezhoršila bezpečností situace,“ míní ředitel územního odboru Zdeněk Grénar. „Minulý rok také došlo k výraznému poklesu přestupků,“ doplňuje.



Nový defibrilátor na Sportovním ostrově pomůže zachránit životy

Ilustrační foto k článku: Nový defibrilátor na Sportovním ostrově pomůže zachránit životy

Včasná první pomoc při zástavě srdce a s ní spojená vyšší šance na záchranu života je nyní dostupná v Blansku na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka. Díky novému defibrilátoru umístěnému na budově sportovní haly v Mlýnské ulici poblíž vstupu na atletický a fotbalový stadion. Radní jeho pořízení schválili už loni na podzim, na koupi automatizovaného externího defibrilátoru (AED) i speciálního boxu, v němž je umístěn, vyčlenili 100 tisíc korun.


Radní projednali připravované projekty i nový jednací řád

Ilustrační foto k článku: Radní projednali připravované projekty i nový jednací řád

Přinášíme vybrané informace z 32. schůze Rady města Blanska, která se konala v úterý 20. února 2024. Radní na svém druhém únorovém setkání projednali tři desítky bodů, schválili například prázdninový provoz blanenských mateřských škol nebo smlouvy se Svazkem vodovodů a kanalizací související s připravovanými rekonstrukcemi vodovodu a na ně navazující opravou komunikace či vybudování nového chodníku.


Zřiďte si přístup do Portálu občana města Blanska

Ilustrační foto k článku: Zřiďte si přístup do Portálu občana města Blanska

Jednodušší a rychlejší komunikaci s městským úřadem a vyřízení nejrůznějších záležitostí nabízí Portál občana města Blanska. Zájemci v něm najdou například řadu formulářů v elektronické podobě. Jednoduše si v něm ověří také to, jestli mají zaplacený poplatek za odpad či poplatek ze psů. Přihlášení do portálu je jednoduché a bezpečné, stačí mít zřízenou Identitu občana. Nově díky ní bude možné také pokládat dotazy v sekci Otázky a odpovědi.



Boj s černými skládkami stojí statisíce

Ilustrační foto k článku: Boj s černými skládkami stojí statisíce

Řádově několik stovek tisíc korun musí město každý rok investovat do vyklízení míst, na kterých vznikají černé skládky. Lokalit, kde se lidé snaží jednoduše a bezplatně zbavit nepotřebných věcí, každoročně přibývá. Jen letos město na odstranění černých skládek ve svém rozpočtu vyčlenilo částku 280 000 Kč.


Město vyhlašuje program kastrace koček

Ilustrační foto k článku: Město vyhlašuje program kastrace koček

Podpořit chovatele koček chovaných v domácnostech a omezit nárůst opuštěných a toulavých zvířat na území města má nový program, který bude od února fungovat v Blansku. Občané s trvalým pobytem ve městě budou moci žádat o finanční příspěvek na kastraci koček, která vlastní nebo o ně pečují.



Městský úřad změnil strukturu

Ilustrační foto k článku: Městský úřad změnil strukturu

Na Městském úřadu Blansko se od 1. ledna změnila organizační struktura. Smyslem změn je zefektivnění výkonu stávajících agend, úřad bude nově zajišťovat také některé agendy, které dosud částečně poskytovaly externí subjekty. Rozsah služeb poskytovaných občanům se nijak nemění, v některých případech se změní pouze název a struktura odboru nebo oddělení, na které se budou obracet. S novou strukturou se nyní zájemci už mohou seznámit na webu města.


Radní schválili pokračování lékařské služby první pomoci nebo program kastrace koček

Ilustrační foto k článku: Radní schválili pokračování lékařské služby první pomoci nebo program kastrace koček

Přinášíme vybrané informace z 30. schůze Rady města Blanska, která se konala v úterý 23. ledna 2024. Radní na svém druhém letošním setkání projednali tři desítky bodů, odsouhlasili například pokračování v zajištění lékařské pohotovostní služby v blanenské nemocnici, podklady související s další revitalizací rekreační oblasti Palava nebo vypsání programu určeného na kastraci koček.


Práce na odvlhčení sportovní haly Mlýnská skončí v únoru

Ilustrační foto k článku: Práce na odvlhčení sportovní haly Mlýnská skončí v únoru

Na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka finišují práce na odvlhčení sportovní haly Mlýnská. Téměř hotové jsou venkovní úpravy objektu a velká část vnitřních. Stavební práce by měly skončit během února. V jarních měsících pak přijdou na řadu ještě terénní úpravy v bezprostředním okolí haly.


Radní schválili členy výběrové komise pro stavbu krytého bazénu

Ilustrační foto k článku: Radní schválili členy výběrové komise pro stavbu krytého bazénu

Přinášíme vybrané informace z 29. schůze Rady města Blanska, která se konala v úterý 9. ledna 2024. Radní na svém prvním letošním setkání projednali necelou dvacítku bodů, kromě běžných podkladů k nájmům a pronájmům nemovitostí ve vlastnictví města nebo zápisů z jednání komisí a výborů se členové rady zabývali také materiály souvisejícími s přípravou stavby nového krytého bazénu nebo další etapou revitalizace rekreační oblasti Palava.


Podívejte se na přehled nejvýznamnějších investičních akcí roku 2023

Ilustrační foto k článku: Podívejte se na přehled nejvýznamnějších investičních akcí roku 2023

Zhruba pětinu rozpočtu vyčlenilo město Blansko minulý rok na investice. Na realizaci desítek projektů putovalo v roce 2023 více než 120 milionů korun. Nabízíme malé ohlédnutí za loňským rokem a výběr nejvýznamnějších projektů, které město loni realizovalo.