Archiv článků
   za měsíc březen 2012

Kategorie: historie  

 



Podnikání v zemědělství a činnost obecního živnostenského úřadu

Obecní živnostenský úřad Blansko zajišťuje výkon státní správy v rozsahu obecního úřadu obce s rozšířenou působností podle platného zemědělského zákona, která se týká zejména evidence zemědělského podnikatele, vydávaní osvědčení o zápisu do evidence zemědělského podnikatele, o změnách v evidenci a o vyřazování z evidence a dalších povinností.


Doktor Wolfstein v Lažánkách

Ilustrační foto k článku: Doktor Wolfstein v Lažánkách

Josef Čech ve svých Dějinách města Blanska (1905) a po něm Josef Pilnáček v Pamětech města Blanska a okolních hradů (1927) uvádějí, že při epidemii cholery v roce 1831 léčil nemocné v Lažánkách Dr. Walkenstein, který prý o tomto léčení napsal italsky psaný spis.


Století Ježkova mostu

Ilustrační foto k článku: Století Ježkova mostu

V letošním roce oslaví významná blanenská památka hned dvě kulatá výročí.


V knihovně vás zbaví strachu z počítače

Ilustrační foto k článku: V knihovně vás zbaví strachu z počítače

Již několik let se v Městské knihovně Blansko realizuje projekt „NEBOJTE SE PC“. Vznikl v době, kdy mezi námi bylo více těch, kteří osobní počítač ovládat neuměli, a menšina takových, kteří se PC „nebáli“. Někteří z těchto poučenějších se stávali rádci a pomocníky pro jedince v oblasti výpočetní techniky naprosto neznalé.


Dobrovolní hasiči okrsku Blansko hodnotili uplynulý rok

Ilustrační foto k článku: Dobrovolní hasiči okrsku Blansko hodnotili uplynulý rok

V neděli 5. února se sjeli do Těchova zástupci šesti sborů ze sedmi registrovaných na území města Blanska a zástupci sboru Spešov, který zůstal součástí okrsku blanenských hasičů z dob, kdy byl ještě městskou částí Blanska.