Píše se jinde
zprávy z Blanska a Moravského krasu

19.05.
Střelba nedaleko Blanenska. Strážníky z našeho okresu přilákaly střelecké závody

(Blanenský deník)
Do zneškodňování ozbrojeného útočníka a záchrany rukojmí se v Drahanech na Prostějovsku zapojili městští policisté z Blanska, Boskovic, Brna, Adamova, ale i dalších měst v ČR. Naštěstí se ale nejednalo o skutečný zásah, šlo o předstíranou situaci v rámci patnáctého ročníku střeleckých závodů O pohár starosty města Blanska.


18.05.
Sestřih utkání proti Třinci

(FK Blansko)
Adam Přikryl - Nejdůležitější momenty z utkání proti Třinci můžete už nyní zhlédnout v sestřihu na našem YouTube kanálu.


17.05.
Autovraky v ulicích Blanska. Strážnici situaci řeší, nejde to ale vždy rychle

(Blanenský deník)
Celkem 29 vozidel bez platné technické prohlídky (více než 6 měsíců) a 8 autovraků. Taková je bilance zjištěných nepojízdných aut v Blansku v roce 2023. Většinu jich ale po výzvě strážníků odstranili přímo jejich majitelé nebo provozovatelé. Podobné počty zůstávají zhruba stejné také v předcházejích letech. 


17.05.
Úsekové měření v Lažánkách funguje. Provoz se zklidnil, pochvalují si místní

(Blanenský deník)
/FOTO, VIDEO/ První na Blanensku. Jak to vypadá zhruba po měsíci ostrého provozu úsekového měření v blanenské části Lažánky? Provoz na průtahu obcí, silnici druhé třídy číslo 379, se podle místních výrazně zklidnil. Novinku si vesměs pochvalují, i když se ozývají i kritické hlasy.


17.05.
Hlasujte pro nejlepšího hráče dnešního utkání!

(FK Blansko)
Adam Přikryl - Vyberte nejlepšího hráče dnešního utkání proti Třinci! Hlasovat můžete pouze jednou a po přihlášení pomocí svého Google účtu. Tento krok znamená férovost v hlasování, neboť může každý skutečně hlasovat pouze jednou. Děkujeme za pochopení.


16.05.
🎬Premiéra filmu „Kouzelný lektvar“ 🎬

(ZŠ Erbenova)
🎬 Zveme Vás na premiéru filmu „Kouzelný lektvar“ 🎬 Datum: 1. června 2024Čas: 18:00Místo: YouTube – Online premiéra O filmu: Film „Kouzelný lektvar“ natočili talentovaní žáci naší školy ve spolupráci s učiteli v rámci filmového a DIGI kroužku. Bláznivá crazy komedie sleduje chlapce, který má potíže ve škole a objeví kouzelný lektvar, který mu má […]


16.05.
Absolventský večírek žáků 9. ročníku

(ZŠ Erbenova)
Pozvánka na akci FUTURUM o.p.s. ve spolupráci se ZŠ Blansko, Erbenova 13 Vás srdečně zvou na Absolventský večírek žáků 9. ročníku Kdy: pátek 1. června 2024, od 17:00 do 22:00 hodinKde: Dělnický dům Blansko Předtančení provedou žáci devátého ročníku Cena vstupenky s místenkou: 150,- Kč Předprodej vstupenek: Výtěžek akce bude věnován na podporu aktivit pro […]


16.05.
Škola v přírodě – 16. 5. 2024

(ZŠ Erbenova)


16.05.
Škola v přírodě – 15. 5. 2024

(ZŠ Erbenova)


16.05.
INFORMACE k prázdninovému provozu MŠ přijímání žádostí na náhradní prázdninový pobyt Rada města Blanska odsouhlasila harmonogram provozu mateřských…

(MŠ Údolní 8)
INFORMACE k prázdninovému provozu MŠ přijímání žádostí na náhradní prázdninový pobyt Rada města Blanska odsouhlasila harmonogram provozu mateřských škol v červenci a srpnu 2024 V týdnu od 3. června do 7. června 2024 v době od 8:00 do 16:00 hodin si může zákonný zástupce dítěte v kanceláři ředitelky MŠ osobně podat žádost na náhradní prázdninový pobyt od 1. července do […]


16.05.
V pátek na fotbal! Na Údolní dorazí Třinec

(FK Blansko)
Adam Přikryl - V rámci 28. kola Moravskoslezské fotbalové ligy poměří fotbalisté Blanska síly s 5. celkem tabulky - FK Třinec. Hosté drží šňůru dvou výher v řadě, když si poradili s Bohunicemi 1:0 a naposledy rozstříleli Hranice 5:2. Zároveň se mohou pišnit statistikou nejvíce vstřelených branek, kterých už vstřelili celkem 54. O první místo se však dělí s Karvinou B. Ofenzivní síla třineckých se promítá do povedené sezóny, která je náplastí za minulý ročník, kdy Třinec spadl z Fortuna Národní Ligy. Celkově v sezóně nasbíral 13 vítězství, 7 remíz a 8 porážek. V minulém klání na půdě soupeře se Blansku vůbec nedařilo a na podzim podlehlo 1:3. To se navíc v posledním kole utkalo s dominantním lídrem soutěže z Ostravy a odjelo z Bazal s porážkou 0:3. Je tedy co napravovat, leč to nebude proti Třinci vůbec jednoduché. Poslední datovaná výhra proti tomuto soupeři je ještě z dob působení ve FNL, kdy Blansko doma zvítězilo 2:0 v roce 2021. Přijďte v pátek na Údolní a podpořte naše hráče v boji o další body! Utkání startuje v 17 hodin.


15.05.
Čtenářům na Těchově slouží nová knihovna. Je v prvním patře kulturního domu

(Blanenský deník)
/FOTO/ Čtenáři na Těchově mohou mít radost. Blanenská knihovna opět otevřela po odmlce v obci s téměř pětisty obyvateli svou pobočku. Lidé ji najdou v prvním patře kulturního domu. Otevřeno bude mít každé úterý od 18 do 19 hodin. 


15.05.
11.07.2024, 19:30 :: LETNÍ OPEN STAGE – WENDY'S

(Kultura Blansko – program)
WENDY'S, parta ostřílených muzikantů soustředěna okolo zpěvačky Wendy. Repertoár tvoří covery převážně zahraničních hitu, které se snaží zabalit do nových aranží tak, aby písně posluchače bavilo nejen poslouchat, ale aby je dokázaly rozhýbat. Během koncertu se zanoříme do 50. let 20. století a vyplujeme až na počátku 21. století. 


15.05.
13.07.2024, 19:30 :: LETNÍ OPEN STAGE – THE BEATERS

(Kultura Blansko – program)
Po rozpadu zábavové kapely Demonium, ve které působili Honza Třetina, Patrik Műller, Honza Stejskal a Monika Žilková, se Honza Třetina rozhodl, že by rád založil kapelu novou, ovšem s úplně jiným konceptem. Chtěl kapelu, která bude hrát staré rockové a metalové skladby i současné moderní skladby z rockové a metalové scény. Proto si dal tu práci, obvolal několik svých kamarádů a poskládal celou současnou sestavu kapely The Beaters. Kapela se poprvé sešla někdy v létě roku 2016. První skladba zahraná touto sestavou na zkušebně byla Deep Purple – Smoke on the water. Od té doby přidáváme do našeho repertoáru další a další skladby, mnohdy i na vaše četná přání a žádosti. Koncem roku 2019 se k nám přidala Monika Žilková coby zpěvačka. Začátkem roku 2022 dochází k výměně na postu kytaristy. Odchozího Patrika Müllera nahrazuje a do sestavy hladce zapadá kytarista Jirka Hajn. V březnu 2023 sestavu doplňuje zpěvačka Karolína Doskočilová a dočasně tak nahrazuje Monču, která se rozhodla odcestovat do zahraničí.


15.05.
25.07.2024, 19:30 :: LETNÍ OPEN STAGE – HD ACOUSTIC

(Kultura Blansko – program)


15.05.
27.07.2024, 19:30 :: LETNÍ OPEN STAGE – ALDABRA

(Kultura Blansko – program)
Kapela Aldabra vznikla 25. října 2017 kolem 18:00 hod. v brněnské restauraci Bogota, kde se sešlo na pivu pět muzikantů, kteří se rozhodli, že spojí svůj hudební um a zkušenosti z předešlých projektů a společně vytvoří kapelu, která bude přinášet radost jim i jejich posluchačům.


15.05.
08.08.2024, 19:30 :: LETNÍ OPEN STAGE – MARTIN ŠTĚPÁNEK

(Kultura Blansko – program)
Zpěvák, klavírista, kytarista, skladatel a textař. Se svojí doprovodnou kapelou aktivně vystupuje na nejrůznějších festivalech a koncertech, kde představuje vlastní skladby. Jeho neotřelý hudební styl se nejvíce blíží pop-rockové kategorii.


15.05.
10.08.2024, 19:30 :: LETNÍ OPEN STAGE – INFERNET

(Kultura Blansko – program)
Infernet,  je šestičlenná pop-rocková skupina z Blanska. Hraje vlastní písničky od pohodových ploužáků přes rychlejší taneční písně až po rockové pecky u kterých se nikdo nenudí. Jejich písně si můžete poslechnout na Youtube, Spotify, Apple Music ..., ale sóla bubenice, saxofonistky a dalších uslyšíš jen živě :-)


15.05.
22.08.2024, 19:30 :: LETNÍ OPEN STAGE – SILVERBAND

(Kultura Blansko – program)


15.05.
24.08.2024, 19:30 :: LETNÍ OPEN STAGE – PRASKLÝ BACHOR

(Kultura Blansko – program)
PRASKLÝ BACHOR,   je původem blanenská rocková legenda. Vznikla jako nadšenecká parta s chutí hrát vlastní písničky už v roce 1983.Sestava kapely se proměňovala stejně jako nástroje až do roku 1987.Od té doby hraje Prasklý Bachor v sestavě Aleš Šamonil- basa, Radim Pokorný – bicí, zpěv, Laďa Štégner – kytara a tvůrce šlágrů a půčovinek Pavel Kašpar – kytara, zpěv, samply.Kapela aktivně hrála do roku 1991, kdy po eponymním projektu s tanečníky “ONE”narukovala k armádě, do nejrůznějších manželství, porodnic a pelíšků, aby se v roce 2017 vrátila zpět na pódia.Bachory milují publikum. Hrají výhradně vlastní popové skladby s lehce existenciálními texty.V roce 2021 vydali album “Strhnout věnec”, pokřtěné Bufeťákem Zdeňkem Junákem.


15.05.
Erik Mihola úspěšně dokončil studium UEFA A licence!

(FK Blansko)
Zdeněk Veselý - Trenér blanenských dorostenců a asistenta trenéra A-týmu Erik Mihola minulý týden složil zkoušku a úspěšně tak završil déle než rok trvající kurz UEFA A licence! Vedle Jiřího Vorlického a Jaromíra Pitáka se tak stává dalším blanenským trenérem s tímto dosaženým vzděláním. Gratulujeme! Při této příležitosti jsme pro vás připravili rozhovor, ve kterém se Erik vrací k samotnému kurzu a mimo jiné i zmiňuje, jak se od léta změní jeho působení v klubu. Padly i otázky na jeho budoucí cíle. Celý rozhovor čtěte níže.


14.05.
Škola v přírodě

(ZŠ Erbenova)


14.05.
5. A v Praze

(ZŠ Erbenova)
Chlapci a děvčata se vydali na vlastivědnou exkurzi do Prahy. Při pěší prohlídce obdivovali Prašnou bránu a Obecní dům, Staroměstské náměstí s orlojem, prošli židovské město a z Karlova mostu viděli Národní divadlo i Pražský hrad. Na Václavském náměstí je zaujaly památníčky Jana Palacha i Jana Zajíce. Den zakončili v Národním muzeu, prohlédli si nádherně opravenou historickou budovu […]


14.05.
OBRAZEM: Blansko na Bazalech trápilo Baník, domácí však rozhodli po změně stran

(Blanenský deník – sport)
První půle jim dodala naději. Po změně stran jim ji však třetiligový lídr opět sebral. Blanenští fotbalisté ve 27. kole zajížděli na slavné Bazaly, kde hraje své domácí zápasy rezerva ostravského Baníku. Přestože hosté drželi s favoritem krok až do 53. minuty, nakonec nedokázali zastavit mladíky, kteří míří do druhé nejvyšší soutěže. Baník zvítězil 3:0.


14.05.
Řidiči v Blansku si neví rady s parkovacími automaty. Pomáhá nové video

(Blanenský deník)
/VIDEO/ Nový ceník i zpoplatněná místa. Blansko se začátkem května změnilo parkovací systém. Někteří řidiči si ale nejsou jistí, jak správně poplatek za parkování zadat do automatu. 


14.05.
Férová snídaně v trávě. Do zámeckého parku v Blansku dorazily desítky lidí

(Blanenský deník)
/FOTO/ Více než sto čtyřicet míst po celé republice a bezmála osm tisíc návštěvníků. Férovou snídani si dopřáli v sobotu dopoledne také návštěvníci blanenského zámeckého parku. Tam dorazilo s dekami a košíky plných dobrot z fairtradových nebo lokálních surovin několik desítek lidí.


14.05.
Světový den bez tabáku

(Nemocnice Blansko)
Chcete přestat kouřit, ale nevíte, jak na to? Navštivte naši plicní ambulanci. Skvělou příležitostí je k tomu Světový den bez tabáku, který se připomíná 31. května.


14.05.
01.09.2024, 10:00 :: DECHOVÁ HUDBA LIPOVANKA

(Kultura Blansko – program)
Promenádní koncerty 2024 jsou součástí Blanenského Kulturního Léta. V případě nepříznivého počasí se koncert nekoná.


14.05.
18.08.2024, 10:00 :: DECHOVÁ HUDBA BIVOJANKA

(Kultura Blansko – program)
Promenádní koncerty 2024 jsou součástí Blanenského Kulturního Léta. V případě nepříznivého počasí se koncert nekoná.


14.05.
04.08.2024, 10:00 :: DECHOVÁ HUDBA LYSICE

(Kultura Blansko – program)
Promenádní koncerty 2024 jsou součástí Blanenského Kulturního Léta. V případě nepříznivého počasí se koncert nekoná.


14.05.
21.07.2024, 10:00 :: DECHOVÁ HUDBA BLANSKO

(Kultura Blansko – program)
Promenádní koncerty 2024 jsou součástí Blanenského Kulturního Léta. V případě nepříznivého počasí se koncert nekoná.


14.05.
07.07.2024, 10:00 :: DECHOVÁ HUDBA BOSKOVĚNKA

(Kultura Blansko – program)
Promenádní koncerty 2024 jsou součástí Blanenského Kulturního Léta. V případě nepříznivého počasí se koncert nekoná.


14.05.
„Píši, tedy jsem“

(ZŠ T. G. M.)
V jubilejním 20. ročníku rájecké literární soutěže „Píši, tedy jsem“ jsme měli letos pouze jedno zastoupení. Naše žákyně Aneta Pastorková uspěla se svými básněmi a zvítězila ve své věkové kategorii. Práce hodnotila odborná porota, v jejímž čele působila spisovatelka Lenka … Pokračování Příspěvek „Píši, tedy jsem“ pochází z Základní škola Tomáše Garrigua Masaryka Blansko


14.05.
31. května 2024  Oslava Dne dětí

(MŠ Údolní 8)
V pátek dne 31. května dopoledne s dětmi navštívíme SENIOR centrum v Blansku. Těšíme se na zábavné dopoledne, jsme pozváni na oslavu „Dne dětí“.


14.05.
29. května 2024  Návštěva ZŠ Blansko, Erbenova

(MŠ Údolní 8)
Ve středu dne 29. května 2024 půjdeme s předškoláky ze třídy U koťátka a U sluníčka na návštěvu do Základní školy na Erbenově ulici v Blansku.


14.05.
28. května 2024  Fotografování

(MŠ Údolní 8)
V úterý dne 28. května dopoledne se budeme s dětmi fotografovat. Skupinová fotografie tříd. Bližší informace najdete na nástěnce v šatnách dětí. Vybíráme 50,- Kč.


14.05.
21. května 2024  Návštěva ZŠ Blansko, Erbenova

(MŠ Údolní 8)
V úterý dne 21. května 2024 půjdeme s předškoláky ze třídy U berušky a U motýlka na návštěvu do Základní školy na Erbenově ulici v Blansku.


14.05.
P+R místa u nádraží v Blansku zpoplatnili, bič na zneužívání se místním nelíbí

(iDnes Brno a okolí)
Většina jihomoravských měst se snaží motivovat řidiče, aby svá auta nechali u nádraží a dál pokračovali vlakem. V Blansku naopak na odstavných plochách nově vybírají od parkujících řidičů peníze.


13.05.
23.05.2024, 16:00 :: Závěrečné představení žáků tanečního oboru

(Kultura Blansko – program)


13.05.
18.05.2024, 17:00 :: ◢ Yinpan Wang: On my way home

(Kultura Blansko – program)
Zveme vás na zahájení výstavy Yinpan Wang: On my way home. Čínská vizuální umělkyně, designérka a scénografka Yinpan Wang (1996) vyniká mimořádnou citlivostí ke kombinování a zpracování často nesourodých druhů materiálů pomocí pracné metody ručního šití. Pracovnu GMB proměňuje v ručně ušitý environment podivuhodných postav a fantaskních objektů vytvořených z nalezených artefaktů a sesbíraných předmětů od obyvatel Blanska. Tematizuje přitom všednost cest skrze rušné čínské městské parky, které zastupují nejen prostor k odpočinku a rozjímání, ale především k setkávání, hraní a nalézání. Celá výstava je taktilní a vhodná i pro dětské diváky, doprovázena pracovním listem ze série galerie NA DOMA. k/ Júlia Bútorová Výstava potrvá do 29. 6. 2024 Akce se koná za finanční podpory MKČR.


13.05.
18.05.2024, 17:00 :: ◢ Jan Zuziak, Rokko Juhász, Sándor Győrffy, Max Lysáček, Max Máslo: Dream Worlds

(Kultura Blansko – program)
Zveme vás na zahájení kolektivní výstavy Dream Worlds. Výstava představuje pětici generačně různých umělců ze středoevropského regiónu, rozkročených mezi několika světy, reálnými i smyšlenými, a mnoha médii. Ve své rozmanité a mnohovrstevnaté tvorbě reflektují a zpochybňují ožehavé koncepty identity, polyfrenie, dystopie, světatvorby, nomádství, (e)migrace, svobody, úniku, jako formativní nástroje ve světě, jež se ocitl na křižovatce paradigmat. U Zuziaka, Győrffyho a Juhásza jde o zcizující časy socialistické reality, z které unikali skrze své koncepty alternativní skutečnosti, eticky i poeticky přijatelnějších protějšků ideologicky vnucované pseudokreativity. Životní zkušenost Maxe Lysáčka a Maxe Másla je naproti tomu vystavena turbulencím svobodné, ale technokratické a postfaktické situace, v níž je stabilní pouze nestabilita.  k/ Júlia Bútorová, Josef Cseres Výstava potrvá do 29. 6.  Akce se koná za finanční podpory MKČR.


13.05.
Škola v přírodě začíná – odpolední výuka, hry a výborná sladká svačinka.

(ZŠ Erbenova)
Odpolední výuka, hry a výborná sladká svačinka.


13.05.
Škola v přírodě začíná.

(ZŠ Erbenova)
Škola v přírodě začíná.


13.05.
VIDA! je zábavní vědecký park, který naše třída 5.B navštívila v úterý 7. 5. 2024.

(ZŠ Erbenova)
Měli jsme zamluvený výukový program “Můj mikrosvět”, ve kterém jsme pozorovali pod mikroskopem různé vzorky a preparáty živé přírody. Lektoři nás naučili ovládat světelný mikroskop, sestavit preparát a vlastnoručně vyrobit “bastloskop” z mobilního telefonu a optické čočky. V expozici jsme díky interaktivním exponátům mohli objevovat, jak funguje svět kolem nás: stiskem tlačítka rozpoutali tornádo, vyzkoušeli […]


13.05.
Sedmáci na Rychtě v Krásensku

(ZŠ Erbenova)
Ve čtvrtek 9. května se vydali žáci 7. A a 7. C na Rychtu do Krásenska hledat, chytat a pozorovat bezobratlé živočichy na louce, v lese, na pasece, v půdě a ve vodě. Objevili, že Život v hlubinách je opravdu pestrý a že v Džungli pod nohama se to živočichy jen hemží.


13.05.
OBRAZEM: Neobvyklá barva. Pole hodinu od Blanska je růžové

(Blanenský deník)
Krása vybarvená dorůžova vykvétá v těchto dnech v polích po celé jižní Moravě. Malebné růžové lány lze obdivovat i nedaleko okresu Blansko. Konkrétně v Židlochovicích na Brněnsku po cestě k rozhledně Výhon. Důvodem je kvetoucí jetel nachový, známý také pod názvem inkarnát.


13.05.
Exkurze Rajhrad

(ZŠ Erbenova)
V pátek 10. května odjely třídy 8. ročníku do Rajhradu, kde navštívily Památník písemnictví na Moravě. Během exkurze žáci poznali dějiny benediktinského kláštera, v němž je památník umístěn, dále absolvovali program Příběh knihy a výstavu věnovanou Alžbětě Johanně Westonii. Získali tak mnohé zajímavé informace, například se dozvěděli, jak byly před vynálezem knihtisku vytvářenyknihy nebo z jakých částí je […]


13.05.
20.10.2024, 15:00 :: Štístko a Poupěnka – Pojď si hrát!

(Kultura Blansko – program)
Ahoj broučkové, máme tady nové představení Pojď si hrát! Opět se setkáte s panem Doremi, Honzíkem a samozřejmě s námi: Štístkem a Poupěnkou. Na začátek si pořádně zaskáčeme s písničkou Skáčeme a také zalétáme s Letí, letí. Konečně splníme přání broučkům, kteří se tak dlouho těšili na Jojojo, nenene. Naučíme vás naši verzi táborového hitu: Když jsi šťastný. Pro Honzíka i broučky je dále připravena úžasná hra, ve které budou hledat ukryté písničky. Zopakujeme si hodiny a hlavně čtvrt, půl, třičtvrtě i celou s Tik ťak. Navštíví nás i Loleta Popleta, která plete páté přes deváté. A také její starší sestra Káča, která si zatancuje na Čert a Káča. Aby toho nebylo málo, Princ Bajaja bude zachraňovat princeznu před zlým drakem. Nevynecháme ani vlka, který si v lese bude leccos dovolovat. Ochranáři ho ale dají do latě písničkou Vlk a lesní patrola. Nezapomeneme ani na zvířata v Africe s Hakuna matata a pak zadupeme bacily s Brontosaurem. Tolik písniček by vystačilo na jeden Bláznivý den. Hlavně, že bude Elo Elo veselo, protože Ňufáček všem představí svoji novou plyšovou kamarádku. Podaří se Honzíkovi a broučkům uhodnout všechny písničky? Nebo se jim o tom bude jenom zdát v písničce Snílkové. To se dozvíte na představení Pojď si hrát! Pojďte si s námi hrát naživo i ve vašem městě. Hrajeme po celé republice a moc se na vás těšíme! Vaši Štístko a Poupěnka


13.05.
You Dream We Run

(ZŠ T. G. M.)
Letos už podesáté proběhne 8. a 9. června v Ráječku největší outdoor charitativní akce s názvem You Dream We Run. A my jako tradičně budeme její součástí! Naše škola vytvoří štafetu, jejímž cílem bude udržet štafetový kolík v pohybu na atletickém ovále po … Pokračování Příspěvek You Dream We Run pochází z Základní škola Tomáše Garrigua Masaryka Blansko


13.05.
Odpoledne s městskou policií – 6. odd. ŠD

(ZŠ T. G. M.)
Příjemné a obohacující odpoledne prožily děti v šestém oddělení školní družiny. Přivítaly mezi sebou zástupce Městské policie Blansko. Dozvěděly se  mnoho podnětného z  činnosti a práce strážníků. Seznámily se s policejní uniformou, výzbrojí a výstrojí. Vyzkoušely si neprůstřelnou vestu, pouta … Pokračování Příspěvek Odpoledne s městskou policií – 6. odd. ŠD pochází z Základní škola Tomáše Garrigua Masaryka Blansko


13.05.
Brigáda na hřišti

(Klepačov)
V sobotu 18.května od 9:00h se koná velká brigáda na klepačovském hřišti. V plánu je provedeni elektrické přípojky do altánu. Položení zemnění a kabelu, včetně následného zasypání a instalace rozváděče. Současně vytvořeni nového a funkční pumptracku. Dále úklid hřiště a jeho okolí. Práce je hodně, svačina pro brigádníky bude zajištěna. Předem děkujeme za pomoc. OA ... Číst dál


13.05.
TOP 3 zprávy z Blanenska. Kerndlová měla nehodu, v Boskovicích se točil film

(Blanenský deník)
/PŘEHLED/ Unikla vám některá ze zpráv minulého týdne na Blanensku? Připravili jsme pro vás přehled toho, co čtenáři Blanenského deníku četli nejčastěji. Tak se podívejte.


13.05.
Výsledky a program mládeže (18. a 19. května)

(FK Blansko)
Adam Přikryl - Přinášíme Vám další porci výsledků mládežnických kategorií včetně programu na následující týden.


12.05.
Den matek

(ZŠ T. G. M.)
12. 5. – DEN MATEK Aby nás měl kdo pohladit a povědět nám pohádku, proto jsou tady maminky. Děti z 1. B vyrobily přání pro své maminky, které maminkám v neděli předají. Vše nejlepší!     Příspěvek Den matek pochází z Základní škola Tomáše Garrigua Masaryka Blansko


12.05.
Školy v Blansku otevřou nové přípravné třídy. Poslouží dětem po mateřské školce

(Blanenský deník)
/KRÁTKÉ ZPRÁVY/ V Blansku se po prázdninách otevřou tři přípravné třídy. Ty budou sloužit dětem, které letos ukončí mateřskou školu a z různých důvodů nemohou nastoupit povinnou školní docházku. Jednu otevře ZŠ a MŠ Blansko, Salmova, další dvě pak ZŠ TGM Blansko, Rodkovského.


12.05.
Blansko nestačilo na rezervu Baníku a odjíždí z Ostravy bodově naprázdno

(FK Blansko)
Zdeněk Veselý - Těžký úkol čekal na blanenské fotbalisty v podobě zápasu s vedoucím celkem soutěže z Ostravy. První poločas příliš mnoho šancí nenabídl, avšak více příležitostí ke skórování měli domácí hráči. Blansko předvádělo dobrou kombinační hru, ale plno nadějných akcí skončilo nepřesnou přihrávkou. Skóre otevřel až po změně stran baníkovský Da Silva a po chybě v rozehrávce a gólu Málka byl v 77. minutě stav 2:0 pro domácí. Za Blansko mohl snížit střídající Novák, ale jeho hlavičku z dobré pozice vytěsnil domácí gólman mimo. Krátce před koncem pečetil vítězství Baníku třetí brankou Kilibarda. Blansko herně rozhodně nepropadlo, ale na téměř jistě postupující rezervu Baníku dnes nenašlo recept.


11.05.
Benfika si poradila s Bohdalicemi a zvítězila 3:0

(FK Blansko)
Zdeněk Veselý - Benfika se v sobotu dopoledne utkala doma na Údolní s mužstvem Bohdalic. Blansko od úvodu drželo míč na svých kopačkách a hledalo cestu k soupeřově brance. Úvodní střelecké pokusy zlikvidoval hostující brankář Heichel, stejně tak jako Studeného povedenou střelu letící do levé šibenice. Obrana Bohdalic byla pevná a první poločas tedy skončil bez branek. Skóre se poprvé měnilo až v 62. minutě, kdy odkop hostujícího obránce šťastně trefil nohu Gimsaye a míč doskákal až do sítě. V 73. minutě se hnal do šance Psota, obhodil si brankáře a při snaze zakončit do odkryté sítě byl sražen k zemi. Rozhodčí neváhal a nařídil penaltu, kterou proměnil Šedivý. Na konečných 3:0 upravil po samostatném úniku Marek Psota a Benfika tedy vybojovala další cenné 3 body do tabulky.


10.05.
Školní zvonění v režii žáků

(ZŠ T. G. M.)
V rámci hodin hudební výchovy měli žáci osmého a devátého ročníku možnost vybrat a zpracovat nové melodie, které zní ze školního rozhlasu na začátcích a koncích vyučovacích hodin. Úspěšní střihači zvukových stop z řad osmáků mohou své výtvory zaslechnout až … Pokračování Příspěvek Školní zvonění v režii žáků pochází z Základní škola Tomáše Garrigua Masaryka Blansko


10.05.
24.09.2024, 19:00 :: POSLEDNÍ ČLOVĚK NA ZEMI

(Kultura Blansko – program)
Protřelý úředník provinčního úřadu (Petr Čtvrtníček) je posledním člověkem na Zemi. Měl za úkol vystěhovat z neobyvatelné planety poslední zbytky lidí. Jeho úspěšnou misi zkomplikoval nečekaný podivný pozemšťan navíc (Leoš Noha), který vypadl z evakuačního pořadníku. Podaří se zkušenému byrokratovi nakonec odeslat i jeho? Jak zařadit do systému někoho, kdo se mu celý život vyhýbal? A nebude v e výsledku lepší přece jen zůstat doma? Neotřelá komedie psaná na míru pro dva nekonvenční herce. Petr Čtvrtníček a Leoš Noha kličkují zákrutami neřešitelných problémů. Jako vždy po svém.


10.05.
12.11.2024, 19:00 :: S TVOJÍ DCEROU NE

(Kultura Blansko – program)
Příběh dvou docela obyčejných manželských párů způsobí nejprve lehkou zápletku. Postupně však doslova gejzír bláznivých situací, a to za přispění dospívající dcery, jejího kluka a ubohého bytaře, který přijde poctivě krást, zamotá se do světa intelektuálů a jen zírá, kam se to připletl. Antonín Procházka je obdařen talentem pro komediální žánr. Text jeho hry mluví divákům z duše. Je to příběh docela obyčejných manželských párů (bankovní úředník s učitelkou a majitel neprosperující umělecké agentury s knihovnicí), snažících se předejít možné manželské krizi.


10.05.
27.11.2024, 19:00 :: PUSŤTE MĚ VEN!

(Kultura Blansko – program)
Herecká legenda Iva Janžurová si jako inscenaci ke svému významnému životnímu jubileu příhodně vybrala výtečnou francouzskou komedii, která nabízí opravdu mimořádnou hereckou příležitost v podobě postavy velké hvězdy pařížského divadla a filmu Joce de Guérande. Ta se doma chystá na odjezd do televizního studia, neboť na programu bude přímý přenos galavečera na její počest. Už je vlastně na odchodu z bytu, téměř všechno připraveno, jen ještě musí spustit novou bezpečnostní roletu na terasu… a z vteřiny na vteřinu může být všechno jinak! Joce má najednou nekonečně prostoru pro mnohem otevřenější a sarkastičtější bilanci, než jakou jí předepisoval scénář pořadu. Před očima jí defilují všechny důležité okamžiky jejího života, a to zdaleka nejen ty zalité sluncem. A pozor, autor připravil pro Joce a hlavně pro diváky této chytré komedie skutečně překvapivý konec!


10.05.
Téměř 200 žáků nezastavil ani déšť, užili si McDonald’s Cup. Kdo míří do kraje?

(Blanenský deník – sport)
Ani nepříznivé počasí jim nezkazilo radost z fotbalového zápasení o poháry a medaile. V pondělí se na trávník do Blanska sjely žákovské naděje a možné budoucí hvězdy, které zápolily v okresním finále McDonald’s Cupu 2024. O postup do kraje soutěžilo téměř dvě stě dětí.


10.05.
25.05.2024, 20:00 :: DJ Boris DISCO ČOCH

(Kultura Blansko – program)
Legendární akce DJ Boris ®️ DISCO ČOCH ve spolupráci s Magic Events poprvé v Lažánkách u Blanska!Koná se v sobotu 25. května 2024 od 20:00 hod. v Kulturním domě Lažánky u Blanska. 💿Po celou noc hity současné i minulé v originálních verzích, které zaručeně znáte a které Vám jinde nezahrají 😉🎶🎵Hudba různých žánrů – DISCO, POP, ROCK, ČESKÉ a SLOVENSKÉ, OSMDESÁTKY, DEVADESÁTKY, OLDIES...Zajištěno bohaté občerstvení včetně točeného piva a míchaných drinkůKvalitní zvuk a světla, laser show.Na Vaši bezpečnost bude dohlížet profesionální security služba.


10.05.
Dvojsetkání – ZŠ TGM Blansko – ZŠ J. A. Komenského Komárno

(ZŠ T. G. M.)
Ve dnech 5. 5. – 7. 5. 2024 se konal na naší škole již 13. ročník tzv. Dvojsetkání. V rámci mezinárodní spolupráce nás opět navštívili žáci a vyučující partnerské Základní školy J. A. Komenského Komárno. V minulých letech akce probíhala jako Trojsetkání, … Pokračování Příspěvek Dvojsetkání – ZŠ TGM Blansko – ZŠ J. A. Komenského Komárno pochází z Základní škola Tomáše Garrigua Masaryka Blansko


10.05.
Benfika vyzve podzimního přemožitele z Bohdalic

(FK Blansko)
Zdeněk Veselý - Benfika se v sobotu v rámci 23. kola utká na domácím hřišti s mužstvem Bohdalic. Bohdalice patří ke zkušeným celkům 1.B třídy a momentálně se nachází na klidném 9. místě se ziskem 26 bodů. Podzimní vzájemné měření sil dopadlo lépe pro bohdalické fotbalisty, kteří zvítězili 4:2. Benfika má tedy co napravovat. Utkání na stadionu v Údolní ulici startuje v 10:00.


09.05.
Změna složení OA

(Klepačov)
Vážení občané Klepačova, z důvodu mého vysokého pracovního angažmá odstupuji z občanské aktivity (OA), jednoduše dlouhodobě nestíhám a nedělám věci v kvalitě, za kterou bych se mohla postavit. Byly to výborné roky, práce pro Klepačov mě bavila, protože výsledky byly vidět, lidé fajn, vždy jsme se domluvili, komunikace s Městem Blanskem také bezvadná – i ... Číst dál


09.05.
Školní kolo v bowlingu

(ZŠ T. G. M.)
Ve čtvrtek 2. května se uskutečnilo školní kolo bowlingového turnaje žáků 6. a 7. tříd. Celkem se turnaje zúčastnilo 28 žáků. Na prvním místě se umístila Klaudie Petres, druhé místo vybojoval Lukáš Petříček a třetí byl Ondřej Slouka. Vítězům gratulujeme … Pokračování Příspěvek Školní kolo v bowlingu pochází z Základní škola Tomáše Garrigua Masaryka Blansko


09.05.
Krajské finále štafetového poháru se Sušilkou!

(RegionPress)
Boskovice * Velký úspěch přineslo okresní kolo štafetového poháru v Blansku. Žáci pracoviště Sušilova navázali na loňské 4. místo, které se jim letos podařilo o jeden stupínek vylepšit. Tím se dokázali kvalifikovat do krajského finále konané v Břeclavi. Štafetový pohár je atletická soutěž, které ...


09.05.
Žáci ze Zelené získali na Mc Donald´s Cupu stříbrné medaile

(RegionPress)
Boskovice * V úterý 7. května se v Blansku konalo okresní finále v Mc Donald´s Cupu žáků 4. - 5. tříd. Z okrskových kol si právo účasti ve finálovém turnaji vybojovalo 6 nejlepších týmů. Jedním z nich bylo i družstvo žáků ZŠ Boskovice, pracoviště nám. 9. května. Navzdory silné konkurenci i ...


09.05.
Výzva pro obyvatele. Blansko hledá nejkrásnější květinovou výzdobu

(Blanenský deník)
/FOTO/ Myslíte si, že je vaše květinová výzdoba oken, balkonů a předzahrádek nejkrasnější? Tím pádem se můžete přihlásit do soutěže, kterou vyhlásilo Město Blansko. Zájemci mohou posílat své fotky od 1. května až do 31. srpna. Během září pak komise vybere deset finalistů v každé ze dvou kategorií, veřejnost pak svým hlasováním určí výherce soutěže. Zapojíte se? Hlasujte v anketě níže. 


08.05.
Výzva pro obyvatele. Blansko hledá nejkrásnější květinovou výzdobu

(Blanenský deník)
/FOTO/ Myslíte si, že je vaše květinová výzdoba oken, balkonů a předzahrádek nejkrasnější? Tím pádem se můžete přihlásit do soutěže, kterou vyhlásilo Město Blansko. Zájemci mohou posílat své fotky od 1. května až do 31. srpna. Během září pak komise vybere deset finalistů v každé ze dvou kategorií, veřejnost pak svým hlasováním určí výherce soutěže. Zapojíte se? Hlasujte v anketě níže. 


07.05.
Velký úspěch studentů z Blanska a Brna. S vesmírným projektem zabodovali v NASA

(Blanenský deník)
/VIDEO/ Pětičlenný tým s výrazným zastoupením studentů z Jihomoravského kraje uspěl ve finále prestižní celosvětové soutěže Conrad Challenge v centru NASA, tedy Národního úřadu pro letectví a vesmír, v americkém Houstonu. S nápadem na restartování nefunkčních družic na oběžné dráze na konci dubna vynikl v konkurenci dvou tisíc týmů a získal ceny za prezentaci projektu od poroty i veřejnosti.


07.05.
PODÍVEJTE SE: Blansko ovládlo krajské finále Štafetového poháru v Břeclavi

(Blanenský deník – sport)
Sportovní areál Lokomotivy Břeclav hostil finále krajského kola Štafetového poháru. Mezi třinácti týmy zazářila Základní škola a Mateřská škola Blansko, Dvorská 26. Ta si vybojovala postup do celostátního finále v Turnově. „Závod je určen pro žáky prvních až pátých tříd základních škol,“ prozradil organizátor Zbyněk Chlumecký.


07.05.
Poznávací zájezd do Vídně

(ZŠ T. G. M.)
V pátek 3. května jsme v rámci výuky německého jazyka absolvovali exkurzi do Vídně, hlavního města Rakouska. Odjížděli jsme v brzkých ranních hodinách, abychom zvládli absolvovat celodenní náročný program. Díky skvělé paní průvodkyni jsme již po cestě autobusem vstřebávali mnoho … Pokračování Příspěvek Poznávací zájezd do Vídně pochází z Základní škola Tomáše Garrigua Masaryka Blansko


06.05.
Ani dlouhé vedení nestačilo. Blansko dostalo ránu v závěru a přišlo o dva body

(Blanenský deník – sport)
Na jaře se vyznačovali tím, že hned několik utkání dokázali strhnout v závěru na svou stranu. V sobotu však blanenští fotbalisté naopak v posledních minutách o dva body přišli. Proti Uherskému Brodu doma dvakrát vedli, ještě v 88. minutě drželi výsledek 2:1. Jenže pak o záchranu bojující hosty rozjásal Matěj Lorenc a oba celky si rozdělily body za remízu 2:2.


06.05.
Fotoohlédnutí za měsícem dubnem

(ZŠ Erbenova)
V dubnu se u nás odehrálo mnoho zajímavých událostí a aktivit pro žáky různých ročníků. Jednou z nich byla přírodopisná exkurze určená pro žáky šestých ročníků, kteří se vydali do ZOO Brno. Cílem této exkurze bylo přiblížit žákům rozmanitost živočichů a jejich prostředí. Pro žáky sedmých ročníků byl připraven preventivní program s názvem „Jak se […]


06.05.
Výsledky a program mládeže (06., 07. a 11. května)

(FK Blansko)
Adam Přikryl - Přinášíme Vám další porci výsledků mládežnických kategorií včetně programu na následující týden. Starší žáci B odehrají svá klání už dnes a zítra!


05.05.
Bylo to náročné, ale jsem zpátky, komentuje Blažík dlouhou absenci

(FK Blansko)
Adam Přikryl - Blanenský obránce Dominik Blažík okomentoval venkovní utkání Blanska, poslední zápas s Uherským Brodem, a také jeho nepříjemné zranění, které jej vyřadilo na déle než rok.


05.05.
Jiří Vorlický o náročném programu, utkání s Brodem nebo B-týmu

(FK Blansko)
Adam Přikryl - Domácí kouč Jiří Vorlický poskytl obsáhlý rozhovor po remízovém utkání s Uherským Brodem. V rozhovoru rozebírá poslední duely na venkovních hřištích, samotné utkání s Brodem, stav marodky, a také spolupráci B-týmu s A-týmem.


05.05.
Blansko sahalo na 3 body, nakonec s Brodem remizovalo

(FK Blansko)
Adam Přikryl - Fotbalisté Blanska přivítali v rámci 26. kola Moravskoslezské fotbalové ligy celek ČSK Uherský Brod. Domácí začali aktivně a už v 5. minutě se dostali do vedení po pohledné akci, kterou do prázdné brány uklidil Tulajdan. Ve zbytku první půle, a vlastně i celého zápasu, byli aktivnější blanenští, žádná další příležitost ale gólem neskončila. Brod srovnal z kraje druhého poločasu gólem Červenky, o 2 minuty později ale opět překlopil skóre zápasu na domácí stranu Tulajdan. Hosté hrozili z ojedinělých šancí, skvělou práci předváděl brankář Brodu Somberg. Na konci utkání byla k vidění velká šance na obou stranách, a zatímco Blansko šanci nedotáhlo ke třetímu gólu, Brod byl úspěšnější a minutu před koncem zápasu srovnal na konečných 2:2. Blansko tak na konec náročného anglického týdne bere bod.


04.05.
Hlasujte pro nejlepšího hráče dnešního utkání!

(FK Blansko)
Adam Přikryl - Vyberte nejlepšího hráče dnešního utkání s Uherským Brodem! Hlasovat můžete pouze jednou a po přihlášení pomocí svého Google účtu. Tento krok znamená férovost v hlasování, neboť může každý skutečně hlasovat pouze jednou. Děkujeme za pochopení.


03.05.
Nové lázně v Blansku? I s demolicí starého bazénu vyjdou na 321 milionů

(Blanenský deník)
/FOTO, VIDEO, VIZUALIZACE/ Největší zakázka města je definitivně potvrzená. Černé na bílém. Zástupci dvacetitisícového Blanska podepsali na čtvrteční mimořádné radě smlouvu na výstavbu krytých lázní se sdružením společností IMOS + STAEG Výstavba bazénu Blansko. Vyjde na 321 milionů korun bez daně.


03.05.
Bazárek na Klepačově

(Klepačov)
V sobotu 25.5.2024 bude probíhat bazárek věcí na Klepačově, máme tedy spoustu času na probrání skříní, šaten, botníku, hraček… Tak se určitě dostavte! Navíc můžete využít možnost neprodané věci darovat pro nadační fond Klokánek! Ke stažení: Pravidla bazárku (formát .DOCX) Seznam prodávaných věcí (formát .XLS)  


03.05.
VIDA Brno

(ZŠ T. G. M.)
Děti z přípravných tříd Motýlci a Sovičky navštívily v pondělí 29. 4. 2024 zábavný vědecký park VIDA v Brně. Pro děti byl nachystaný pestrý program, který se jmenoval „Hejbni kostrou“. Děti se dozvěděly, jak tělo funguje, z čeho se skládá … Pokračování Příspěvek VIDA Brno pochází z Základní škola Tomáše Garrigua Masaryka Blansko


03.05.
Kam vyrazit o víkendu na fotbal? Doma hraje Blansko, Líšeň čeká moravské derby

(Blanenský deník – sport)
Fotbalové jaro už se přehouplo do druhé poloviny a blíží se první květnový víkend, který opět nabídne pořádnou porci kvalitních zápasů. Fanoušci budou mít z čeho vybírat, většina soutěží už totiž začíná směřovat k napínavému finiši. Deník si pro čtenáře připravil přehled všech utkání klubů z regionu od nejvyšších soutěží po okresní přebory. Přestože například v divizi D hrají všechny jihomoravské týmy venku, chystá se hned několik zajímavých duelů. Šlágry hostí Tišnov či Ořechov, v okresech pak zase Přítluky nebo Tasovice.


03.05.
Podruhé na jaře venku. Benfika cestuje do Čebína

(FK Blansko)
Zdeněk Veselý - Benfiku čeká v sobotu teprve druhý výjezd jarní části sezóny, když po čtyřzápasové domácí sérii zajíždí do Čebína. Čebín se v tabulce sice nachází na posledním 14. místě se ziskem 14 bodů, blanenskou juniorku ovšem nečeká vůbec lehký zápas. Čebínští fotbalisté získali na jaře 9 bodů, tedy téměř dvakrát více než za celý podzim, a navíc v 7 odehraných jarních kolech inkasovali pouze 3 branky. Jarní bilance Čebína tedy činí 2 výhry, 3 remízy (vždy 0:0) a 2 prohry (Svratka B, Tuřany). V posledním vystoupení na hřišti Tuřan mužstvo dlouho vedlo a sahalo po bodu, gólem ze druhé nastavené minuty ovšem vyšlo bodově naprázdno. Utkání v Čebíně startuje v 16:30.


02.05.
Nevidomí a jejich čtyřnozí parťáci v akci: Blansko přivítalo soutěž vodicích psů

(Blanenský deník)
V Blansku se konal jubilejní 20. ročník soutěže vodicích psů, kde se nevidomí spolu se svými čtyřnohými pomocníky předvedli v náročných disciplínách. Soutěžící a jejich věrní psi prokázali své dovednosti v orientaci ve městě i poslušnosti, zatímco ostatní lidé jim fandili. 


02.05.
Zvýšená opatrnost pro řidiče. V ulicích Blanska opravují výtluky

(Blanenský deník)
V ulicích Blanska zahájili dělníci koncem dubna opravy výtluků. Práce se jako první rozjely na sídlišti Zborovce a budou pokračovat postupně v celém městě. Řidiči by tak při jízdě v následujících týdnech měli dbát zvýšené opatrnosti a respektovat dopravní značení.


02.05.
Anglický týden zakončíme na Údolní proti Uherskému Brodu

(FK Blansko)
Adam Přikryl - Anglický týden se blíží do finiše. Po včerejším souboji v Uničově nás čeká další soupeř. V rámci 26. kola MSFL změříme síly na Údolní proti Uherskému Brodu. Hosté balancují na hranici pásma sestupu do Divize, kdy aktuálně drží 16. místo tabulky a 25 bodů za 6 výher, 7 remíz a 13 porážek. Včera se představili na půdě Hodonína, kde domácímu celku podlehli 0:2, v posledních 3 utkáních ale 2x udrželi čisté konto po výhrách proti Bohunicím (1:0) a Hranicím (6:0). Poslední vzájemné klání dopadlo na podzim remízově - 2:2. Nejlepším střelcem Brodu je osmigólový Matěj Votava. Blansko včera urvalo důležitou výhru v Uničově, která pro něj byla historickou, v podobě 1:2. Uničov se dostal do vedení, ale brankami Rajčince a Tulajdana jsme utkání otočili. Věřme, že na výhru navážeme i v sobotu. POZOR - UTKÁNÍ NA ÚDOLNÍ STARTUJE JIŽ V 10:30! Přijďte povzbudit domácí hráče v boji o další body!


01.05.
Blansko veze z Uničova historické 3 body!

(FK Blansko)
Zdeněk Veselý - V rámci vloženého středečního kola zajížděli blanenští do Uničova, na jehož hřišti ještě nikdy nebodovali. V prvním poločase si Blansko dokázalo vypracovat dvě slibné šance, domácí však byli aktivnější a ve 37. minutě šli zaslouženě do vedení. Do druhého poločasu provedl kouč Vorlický dvě změny, což se následně vyplatilo. V 61. minutě přišlo vyrovnání z kopačky Rajčince a poté mělo Blansko další dvě stoprocentní příležitosti, které nevyužilo. Hráče to však nakonec mrzet nemuselo, neboť v 71. minutě Sedlák protáhl míč do vápna a před prázdnou branku jej předložil Tulajdanovi, který bez problému skóroval. Blanenští zbytek zápasu důsledně zvládli a nepustili Uničov do žádné větší příležitosti. Vítězství 1:2 znamená, že Blansko veze z Uničova poprvé vítězství a k tomu další cenné body do tabulky!


30.04.
VIDEO: Kritizované parkování u zastávky v Blansku čeká změna, město otočilo

(Blanenský deník)
Obrovskou vlnu nevole zvedlo v uplynulých dnech nově vyznačené šikmé stání u vlakové stanice Blansko město. Je součástí nového systému placeného parkování se třemi zpoplatněnými zónami, který ve dvacetitisícovém městě startuje od května.


30.04.
Prevence na prvním místě. Na vyšetření prsů do Blanska zavítalo přes sto žen

(Blanenský deník)
Blanenská nemocnice uspořádala v sobotu 13. dubna speciální akci nazvanou Mamoden v Nemocnici Blansko s podtitulem Dámská jízda na vlnách prevence. Zdravotníci v rámci předcházení rakovině prsu v tento den vyšetřili celkem 141 žen.


30.04.
Na preventivní vyšetření prsů zavítalo celkem 141 žen

(Nemocnice Blansko)
V sobotu 13. dubna 2024 se na radiodiagnostickém oddělení Nemocnice Blansko opět po roce konal Mamoden s podtitulem Dámská jízda na vlnách prevence.


30.04.
Sváteční středa a souboj s Uničovem. Blansko zakončí trojlístek venkovních klání

(FK Blansko)
Adam Přikryl - Ve středu čeká na fotbalisty Blanska v rámci 33. kola MSFL poslední ze tří utkání, které odehrají v řadě na půdách soupeřů. Po nezdaru v Otrokovích a cenném bodu proti silnému Znojmu tentokrát míří na půdu Uničova. Náš soupeř drží sérii dvou výher, když porazil B-tým Karviné 2:1 a naposledy rozdrtil na domácí půdě Zlínsko 5:0. Uničov se může pyšnit 2. nejlepší domácí formou, když na svém hřišti prohráli a remizovali pouze dvakrát, dalších 9 duelů dotáhl do vítězného konce. I tato skutečnost drží Uničov na 4. místě tabulky se ziskem 44 bodů. Nejlepším střelcem soupeře je se 13 zásahy Tomáš Komenda, hned 6 zásahů mají na kontě záložníci Aleš Krč a Jan Ambrozek. Blanenské tak nečeká snadná práce, ale pomoci by jim mohl ubojovaný bod na půdě Znojma, který zařídil svými skvělými zákroky David Kubica a také Tomáš Chyla, který srovnával stav na 1:1 a byl to pro něj premiérový gól sezóny. Utkání ve sváteční den odstartuje v Uničově od 17 hodin.


29.04.
Nové parkování u vlakové zastávky v Blansku? Nefunkční paskvil, zlobí se řidiči

(Blanenský deník)
/FOTO, VIDEO, BUDEME AKTUALIZOVAT/ Tak tohle se vážně nepovedlo. Motoristé v Blansku jsou rozčarování ze způsobu vyznačení placeného stání. A to je ještě hodně slabé slovo. Konkrétně pod zdí nástupiště železniční stanice Blansko město ve směru na Dolní Lhotu. Místní tvrdí, že tam bude docházet ke kolizím. 


29.04.
Se stavbou lávky u Obchodního centra Poříčí Blansko vyčkává. Snaží se o dotaci

(Blanenský deník)
/FOTO, VIDEO/ Silniční most přes řeku Svitavu a železnici v Blansku získal ocenění Stavba Jihomoravského kraje 2023. V kategorii dopravní a inženýrské stavby. Řada místních ji označuje za stavbu století, protože na ni čekali desítky let. Výrazně ulehčila dopravě v centru a odbourala dlouhé kolony u železničního přejezdu ve stanici Blansko město. Zhruba o kilometr výš proti proudu se souběžně s výstavbou Obchodního centra Poříčí plánovala lávka pro pěší a cyklisty.


29.04.
Blansko veze ze Znojma zlatý bod. Remízu trefil Chyla

(FK Blansko)
Zdeněk Veselý - Blanenští fotbalisté se v rámci 25. kola představili na hřišti kvalitního Znojma. V prvním poločase měli domácí jeden nebezpečný závar, jinak nebyly k vidění žádné větší šance. Ve druhém poločase tomu tak nebylo. Znojemští fotbalisté postupně stupňovali svůj tlak a Blansko držel ve hře skvělý Kubica. V 66. minutě měli domácí k dispozici pokutový kop, ale ani ten nevyužili. Skóre se tak poprvé měnilo až v 87. minutě po brance Pedra. Blansku moc času nezbývalo, ale přesto dokázalo najít odpověď a po výstavní brance Chyly veze ze Znojma bod za remízu 1:1.


28.04.
Den superhrdinů

(ZŠ T. G. M.)
V pátek 19. dubna se uskutečnil další z oblíbených tematických dnů, tentokrát na motivy superhrdinů. A jako superhrdinové si zajisté připadali všichni žáci, kteří letos vykonávali přijímací zkoušky. Někteří z nich proto v tento den přišli v absolventských mikinách. Oblíbené … Pokračování Příspěvek Den superhrdinů pochází z Základní škola Tomáše Garrigua Masaryka Blansko


27.04.
Benfika zápas o čelo tabulky zvládla a zvítězila 3:0

(FK Blansko)
Zdeněk Veselý - Benfika hostila na Údolní během sobotního dopoledne mužstvo Drnovic. I vzhledem k důležitosti zápasu se v prvním poločase hrál opatrný fotbal s minimem šancí. Blanenští mladíci drželi míč na svých kopačkách, hosté spíše vyčkávali na chyby a možnost protiútoků. První velkou šanci zápasu měl na hlavě po standardní situaci hostující Vaškeba, ale domácího brankáře nepřekonal. Zhruba po půl hodině hry rozjeli hosté nebezpečný brejk, ale ani ten gólem neskončil. Největší šanci Blanska měl v prvním poločase Rajčinec, jeho tvrdou střelu však brankář zneškodnil. Do druhého poločasu vyběhla obměněná sestava a Benfika začala mít herně navrch. Skóre otevřel v 55. minutě po skvělé individuální akci Šedivý a o 3 minuty později zvyšoval na 2:0 z přímého kopu Gimsay. Hosté se začali více tlačit k blanenské brance, ale jejich série standardních situací a nebezpečných centrů z boku přesný cíl nenašla. Čtvrt hodiny před koncem zvýšil Gimsay na konečných 3:0. Hosté mohli v závěru skóre korigovat, ale v jasné šanci neuspěli.


26.04.
Blansko investuje do opravy běžecké dráhy. Škola se dočká v létě

(Blanenský deník)
Běžecká dráha v areálu Základní školy Blansko, Erbenova 13 absolvuje opravu. Blanenští radní se tento týden zabývali podmínkami pro výběr zhotovitele.


26.04.
08.05.2024, 16:00 :: Obrázky ze světa

(Kultura Blansko – program)
Výstava obrazů dětí předškolního věku ze spolku Všudybýlek Blansko z.s.


26.04.
Ukliďme les s Kudlibabkou 2024

(Klepačov)
Srdečně zveme na společnou úklidovou procházku klepačovským lesem. V sobotu 27.4.2024 od 9:00 hodin budou v zahradě připraveny ochranné pomůcky a pytle k úklidu, vydat se můžeme různými směry, společně či ve skupinkách. V poledne bude v zahradě školky hořet oheň k opékání vámi preferované dobroty – srdečně zveme ke společenství, pobytí, sdílení. Akci pořádá ... Číst dál


26.04.
Pohár rozhlasu 2024

(ZŠ T. G. M.)
Ve dnech 23. a 24. 4. 2024 proběhlo okresní kolo atletických soutěží družstev Pohár rozhlasu. Po oba dva dny byly podmínky ovlivněny nepřízní počasí. Čepice a rukavice byly nedílnou součástí tepelného komfortu a bonusem byl teplý čaj v termosce. Nejúspěšnějším … Pokračování Příspěvek Pohár rozhlasu 2024 pochází z Základní škola Tomáše Garrigua Masaryka Blansko


26.04.
VIDEO: Stavba Jihomoravského kraje 2023. Vítězem je přemostění v Blansku

(Blanenský deník)
Přemostění v Blansku je vítězem v kategorii Dopravní a inženýrské stavby v soutěži Stavba Jihomoravského kraje 2023. Most nad řekou Svitavou a železniční tratí byl dokončený před rokem. Propojuje centrální část města se Starým Blanskem.


26.04.
Přemostění v Blansku získalo ocenění Stavba Jihomoravského kraje 2023

(Brňan)
Známe vítěze! V rámci slavnostního vyhlášení výsledků soutěže Stavba Jihomoravského kraje 2023, kterou realizuje Svaz podnikatelů ve stavebnictví, získala prvenství dopravní stavba Blansko přemostění (III/37937). "Pro ty, kteří se na stavbě podíleli, bylo přemostění skutečnou výzvou a životní zkušeností.


26.04.
Souboj prvního s druhým. Do Blanska zavítají Drnovice

(FK Blansko)
Zdeněk Veselý - Benfiku čeká již v sobotu další utkání na domácí půdě. Ve 21. kole 1.B třídy se utká s mužstvem Drnovic. Oba týmy dělí v tabulce pouhé 2 body a očekává se tedy napínavý duel. Drnovický tým na jaře ani jednou neprohrál a může se zároveň pyšnit nejlepší obranou soutěže, když v 19 odehraných kolech inkasoval pouze 15 branek. Poslední vzájemné měření sil dopadlo lépe pro blanenské hráče, kteří na podzim zvítězili v Drnovicích 2:1. Utkání se odehraje na stadionu na Údolní a startuje v 10:00.


25.04.
23.05.2024, 18:00 :: 75. výročí ZUŠ Blansko | Komorní koncert

(Kultura Blansko – program)
Přidejte se k nám při oslavách významného milníku Základní umělecké školy Blansko – 75 let obohacování naší komunity krásou umění a kultury. Od svého založení si klademe na srdce poslání podporovat a rozvíjet talentované mladé jedince, aby se stali plnohodnotnými hudebníky, herci, tanečníky a výtvarnými umělci a přispěli k bohatství našeho kulturního života.  Týden oslav otevíráme v pondělí Klavírním koncertem na blanenském zámku, na který navazuje úterní Taneční koncert v Dělnickém domě. Naše oslavy pokračují ve čtvrtek, kdy Vás srdečně zveme přímo k nám do ZUŠ Blansko. Od 15.00 se můžete zaposlouchat do melodií Koncertu hudebních těles na prostranství před školou a v 17.00 si můžete prohlédnout díla našich výtvarníků s na vernisáži výstavy zvané Ve ČTVRTEK ve STŘEDU, společně s představením nového loga školy v novém sloupovém sále. Po vernisáži se přesunutím z jednoho sálu do druhého přenesete ze světa výtvarného umění do světa hudebního. Den zakončíme komorním koncertem v našem koncertním sále, kde se žáci našeho hudebního oboru včetně sólistů představí v intimnějším prostředí, což umožní intenzivnější, přímý kontakt mezi interprety a posluchači. Repertoár nabídne různé hudební žánry, od klasické hudby po současná díla, a doufáme, že bude příjemným zážitkem pro posluchače. Všechny akce,  na které se v rámci těchto oslav můžete těšit a na které Vás tímto zveme, najdete v přiloženém programu. Přijďte slavit s námi! ZUŠ Blansko


25.04.
23.05.2024, 17:00 :: 75. výročí ZUŠ Blansko | Vernisáž výstavy Ve ČTVRTEK ve STŘEDU

(Kultura Blansko – program)
Přidejte se k nám při oslavách významného milníku Základní umělecké školy Blansko – 75 let obohacování naší komunity krásou umění a kultury. Od svého založení si klademe na srdce poslání podporovat a rozvíjet talentované mladé jedince, aby se stali plnohodnotnými hudebníky, herci, tanečníky a výtvarnými umělci a přispěli k bohatství našeho kulturního života.  Týden oslav otevíráme v pondělí Klavírním koncertem na blanenském zámku, na který navazuje úterní Taneční koncert v Dělnickém domě. Naše oslavy pokračují ve čtvrtek, kdy Vás srdečně zveme přímo k nám do ZUŠ Blansko. Od 15.00 se můžete zaposlouchat do melodií Koncertu hudebních těles na prostranství před školou. V 17.00 vás naši talentovaní výtvarníci pozvou na vernisáž výstavy zvané Ve ČTVRTEK ve STŘEDU společně s představením nového loga školy v novém sloupovém sále. Přijďte si prohlédnout jejich tvůrčí díla a společně s námi oslavte tento historický okamžik. Další akce,  na které se v rámci těchto oslav můžete těšit a na které Vás tímto zveme, najdete v přiloženém programu. Přijďte slavit s námi!


25.04.
23.05.2024, 15:00 :: 75. výročí ZUŠ Blansko | Koncert hudebních těles

(Kultura Blansko – program)
Přidejte se k nám při oslavách významného milníku Základní umělecké školy Blansko – 75 let obohacování naší komunity krásou umění a kultury. Od svého založení si klademe na srdce poslání podporovat a rozvíjet talentované mladé jedince, aby se stali plnohodnotnými hudebníky, herci, tanečníky a výtvarnými umělci a přispěli k bohatství našeho kulturního života.  Týden oslav otevíráme v pondělí Klavírním koncertem na blanenském zámku, na který navazuje úterní Taneční koncert v Dělnickém domě. Naše oslavy pokračují ve čtvrtek, kdy Vás srdečně zveme přímo k nám na Koncert hudebních těles ZUŠ Blansko. Přijďte se zaposlouchat do harmonických melodií našich orchestrů a souborů, které Vám rádi předvedou svůj um a zcela jistě svoji vášeň pro hudbu. Všechny akce,  na které se v rámci těchto oslav můžete těšit a na které Vás tímto zveme, najdete v přiloženém programu. Přijďte slavit s námi! ZUŠ Blansko


25.04.
21.05.2024, 17:00 :: 75. výročí ZUŠ Blansko | Taneční koncert

(Kultura Blansko – program)
Přidejte se k nám při oslavách významného milníku Základní umělecké školy Blansko – 75 let obohacování naší komunity krásou umění a kultury. Od svého založení si klademe na srdce poslání podporovat a rozvíjet talentované mladé jedince, aby se stali plnohodnotnými hudebníky, herci, tanečníky a výtvarnými umělci a přispěli k bohatství našeho kulturního života.  Týden oslav otevíráme v pondělí Klavírním koncertem na blanenském zámku. V úterý 21.4.2024 proměníme pódium Dělnického domu v Blansku v taneční scénu, kde se představí taneční obor školy společně se vstupy Uměleckého centra ART-TEP. Připravte se na rozmanitý repertoár tanečních žánrů, který nám předvedou naši tanečníci a tanečnice. Všechny akce,  na které se v rámci těchto oslav můžete těšit a na které Vás tímto zveme, najdete v přiloženém programu. Přijďte slavit s námi! ZUŠ Blansko


25.04.
PODÍVEJTE SE: Turnaj dorostenců v Kosticích ovládl výběr Blanenska

(Blanenský deník – sport)
Kostice hostily finále meziokresní fotbalové soutěže kategorie hráčů do sedmnácti let, tedy mladšího dorostu. Z prvenství se radoval výběr OFS Blansko, který v souboji o první místo porazil OFS Hodonín 2:1. „Kategorie dorostu je na této úrovni velmi ohrožená, proto jsme dělali už třetí meziokresního tohoto turnaje. Dáváme klukům možnost k reprezentaci,“ prozradil organizátor Luděk Zlámal.


25.04.
Úpadek ČKD Blansko Holding? Věřitelé čekají na rozhodnutí soudu

(Blanenský deník)
Doplněný seznam majetku a závazků. Navržený insolvenční správce. Nyní se čeká na soud, zda rozhodne o úpadku akciové společnosti ČKD Blansko Holding a pošle ji do konkursu. Jak už Deník informoval, nástupce tradičního strojírenského podniku s více než tři sta let dlouhou tradicí, je ve velkých finančních problémech. Z insolvenčního rejstříku vyplývá, že má aktuálně nezajištěné závazky ve výši zhruba 300 milionů korun u vyšších desítek věřitelů a je podle zástupců společnosti v platební neschopnosti.


25.04.
Den Země – 6. odd. ŠD

(ZŠ T. G. M.)
V pondělí 22. 4. 2024 jsme se s dětmi z 6. oddělení školní družiny věnovali naší planetě. Nejprve jsme si  povídali o tom, jak je důležité ji chránit a jak každý z nás může přispět k tomu, aby byla krásná … Pokračování Příspěvek Den Země – 6. odd. ŠD pochází z Základní škola Tomáše Garrigua Masaryka Blansko


24.04.
12.05.2024, 17:00 :: CESTUJI ZA KAČKU

(Kultura Blansko – program)
BESEDA S CESTOVATELKOU KATEŘINOU OSTROU! Přijďte nasát cestovní atmosféru a vůni dalekých zemí při poutavém vyprávění Kateřiny Ostré, která cestuje sama po celém světě a ráda se s Vámi podělí o své zážitky a poradí jak cestovat levně a přitom velmi zajímavě.


24.04.
Revoluce v blanenském parkování. Placené stání u nádraží řidiči kritizují

(Blanenský deník)
/FOTO, VIDEO/ Deset korun. Tolik budou platit řidiči od začátku května za celodenní parkování u vlakového nádraží v Blansku. Jak už Deník informoval, radnice nedávno na webu města představila nový koncept placeného stání ve třech zónách na městských pozemcích. Nádraží patří do zóny číslo dvě, která je vymezena pro střednědobé parkování. Podobně jako okolí železniční stanice Blansko město a autobusového nádraží. Tam všude bylo dosud stání zdarma.


24.04.
Na sáňkařském rajónu v Blansku přibyly lavičky. Lidé si užijí výhled na Palavu

(Blanenský deník)
Nové místo k odpočinku obstarají lavičky, které město umístilo v rekreační oblasti Palava. Vyrostly na velkém kopci, který v zimě děti hojně využívají k sáňkování. 


24.04.
Na Den melanomu se nechalo vyšetřit 177 klientů

(Nemocnice Blansko)
V pondělí 8. dubna 2024 uspořádal personál kožního oddělení Nemocnice Blansko tradiční Den melanomu, jehož smyslem bylo upozornit na prevenci nádorů kůže.


23.04.
Úklid Moravského krasu

(ZŠ Erbenova)
V sobotu 13. dubna jsme již tradičně vyrazili na úklid Moravského krasu. Ušli jsme 12,7 km, udělali 17392 kroků a nasbírali několik pytlů odpadků. Odměnou nám byly prohlídky jeskyně Balcarka a Punkevních jeskyní, opekli jsme si špekáčky. Děkuji kolegyním a 16ti žákům naší školy, kteří místo volné soboty statečně prošli a vysbírali celý přidělený úsek.


23.04.
Výsledky a program mládeže (27. a 28. dubna)

(FK Blansko)
Adam Přikryl - Přinášíme Vám další porci výsledků mládežnických kategorií včetně programu na následující týden.


23.04.
Sestřih utkání se Zlínskem

(FK Blansko)
Adam Přikryl - Nejdůležitější momenty z utkání proti Zlínsku můžete už nyní zhlédnout v sestřihu na našem YouTube kanálu.


22.04.
Výlet 8. C – Praha

(ZŠ T. G. M.)
Dne 17. 4. 2024 se třída 8. C vydala na dvoudenní výlet do Prahy za krásami našeho hlavního města. A co jsme tedy vše zažili? Z vlakového nádraží jsme vyrazili na Petřínskou rozhlednu. Na vrcholku nás sice šlehal do tváří čerstvý … Pokračování Příspěvek Výlet 8. C – Praha pochází z Základní škola Tomáše Garrigua Masaryka Blansko


22.04.
Školní akademie 2024

(ZŠ T. G. M.)
Ve středu 17. 4. 2024 se v diváky zaplněném Dělnickém domě v Blansku konala tradiční Akademie, tedy vystoupení dětí z 2. – 5. ročníků naší školy. Po úvodním slovu pana ředitele nás celým odpolednem provázeli žáci 9. ročníků společně s … Pokračování Příspěvek Školní akademie 2024 pochází z Základní škola Tomáše Garrigua Masaryka Blansko


21.04.
Stavění máje a pálení čarodějnic – pozvánka

(Lažánky u Blanska)
SDH Lažánky a OA Lažánky Vás srdečně zve na stavení máje a pálení čarodějnic, které se uskuteční v úterý 30.4.2024 v 16 h. u kulturního domu. Více viz. plakát:


21.04.
Benfika rozhodla zápas s Tuřany až v samotném závěru

(FK Blansko)
Zdeněk Veselý - Benfiku čekal v neděli na Mlýnské zápas s Tuřany. Že půjde o velmi náročné utkání naznačil už úvod zápasu. Fyzicky dobře připravení hosté se prezentovali dobrou organizací hry a Blansko se jen ztěžka dostávalo do šancí. Pokud však nějaká šance přišla, Tuřany držel výborný brankář Balák. Ve druhém poločase už se Benfika dostávala do zakončení častěji, ale střelecky se dnes trápila. Utkání rozhodl 5 minut před koncem Studený, který proměnil pokutový kop po faulu na Porče.


20.04.
Nový ceník i zpoplatněná místa. Blansko mění parkovací systém

(Blanenský deník)
/PŘEHLEDNĚ, MAPY/ Změny v parkování oznámilo od prvního května dvacetitisícové Blansko. Ve městě přibydou místa, kde bude stání vozidel zpoplatněno, nový bude také ceník parkovného.


20.04.
Benfika se v neděli utká se svým podzimním přemožitelem

(FK Blansko)
Zdeněk Veselý - Benfiku v neděli čeká v pořadí již třetí utkání na domácí půdě. Blanenská juniorka tentokráte změří síly s mužstvem Tuřan, které se v tabulce nachází na 3. místě s pouhou čtyřbodovou ztrátou na čelo tabulky. Z 5 jarních duelů vytěžily Tuřany 11 bodů, přičemž v minulém kole se po remíze 1:1 rozešly smírně s lídrem soutěže z Drnovic. Poslední vzájemné měření sil dopadlo lépe pro hosty z Tuřan, kteří po gólu v závěru zvítězili nad blanenskou Benfikou v poměru 3:2. Utkání na Mlýnské startuje v 10:00.