Rada jmenovala nového ředitele městské policie

13. září 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 6661×

S účinností od 15. září byl Radou města Blanska jmenován do funkce ředitele Městské policie Blansko dosavadní zástupce ředitele Ing. Martin Lepka.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Kariéru u policie začal již v roce 1992, to ještě u Policie České republiky na okresním ředitelství v Blansku na druhém oddělení kriminální policie. K Městské policii Blansko přešel v roce 2002, kde doposud vykonával funkci zástupce ředitele.

Martin Lepka
Ing. Martin Lepka

Na tiskové konferenci představil svoji koncepci, která má za úkol zlepšit a zefektivnit práci strážníků a posílit také důvěru veřejnosti v tuto instituci. „Svojí koncepcí bych chtěl navázat na současný stav a systém práce, jak u nás probíhá. Vzhledem ke zkušenostem a poznatkům bych nechtěl měnit nastavené mechanizmy v práci strážníků, které se osvědčily v praxi. Proto spíše navrhuji opatření ke zlepšení a zefektivnění práce městské policie,“ řekl v úvodu Ing. Martin Lepka.

Městská policie se podílí na mnoha preventivních programech, proto bude také hlavní zaměření činnosti na prevenci. Kromě výukových programů pro školy, účasti na akcích, registrací jízdních kol a dalších preventivních činností se má zlepšit práce s nejdražším preventivním nástrojem, který městská policie obsluhuje, a to kamerovým systém. V současnosti má osm bodů, které se v budoucnu rozšíří o další dva nebo tři, čímž bude Blansko téměř ideálně pokryto.

Dalším plánem je větší četnost strážníků v terénu s důrazem na osobní a místní znalost strážníků v přiděleném rajónu, navazování kontaktů s občany a komunikace s nimi. Cílem je posílení důvěry občanů ve strážníky. „Při aktuálním personálním stavu 17 strážníků v přímém výkonu služby + ředitel a asistentka bude těžké zajistit, aby se strážníci objevovali všude, ale budeme se o to snažit,“ slibuje Lepka.

V plánu je určitě pokračování v měření rychlosti. Radar se osvědčil hlavně jako prevence – počet zaznamenaných přestupků se snížil na třetinu. Kladné ohlasy přišly především od občanů z Lažánek a Dolní Lhoty, kde díky měření nastalo zklidnění a zpomalení dopravy.

Mezi největší problémy řadí nově jmenovaný ředitel porušování vyhlášek, rušení nočního klidu, vzbuzování veřejného pohoršení, narušování občanského soužití a krádeže v obchodních domech. Vzrostl počet přestupků páchaných bezdomovci a cizinci. U bezdomovců chce zlepšit situaci větší spoluprací s oblastní charitou. U cizinců všechny zadokumentované přestupky obratem zasílá městská policie cizinecké policii, která je následně řeší.

Pokračovat bude i dobrá spolupráce s Policií České republiky. Ať už se jedná o vandalismus, sprejerství, drogy nebo alkohol za volantem. „Z prostředků Města jsme zakoupili mobilní telefony, které slouží jen k dorozumívání mezi městskou a státní policií, aby vše nešlo přes operátory a nedocházelo k velkým zdržením,“ uvedla starostka města Blanska PhDr. Jaroslava Králová. Telefony mají k dispozici vždy právě sloužící jednotky a mohou se tak nyní navzájem dorozumívat mnohem rychleji. Na vyhodnocení si ale musíme počkat, protože je strážníci nemají ještě ani týden.