Historie kolejové dopravy v Dělnickém domě

22. října 2008, kultura, přečteno: 5142×

Od soboty 8. října do 1. listopadu představuje sdružení YORE v sále S2 Dělnického domu historii kolejové dopravy v České republice.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Blanenská výstava je asi pátou v pořadí, jež Kolejová sekce sdružení YORE uspořádala. Převládají na ní fotografie historických lokomotiv, je zde popsána historie železniční dopravy a vystaveny předměty související s prací průvodčích nebo mašinfírů.

vlacky_01

„Nejen pro děti vystavuje Stanice mladých techniků z Brna dvakrát funkční kolejiště velikosti ETS a LGB – rozchod 45 mm. Poprvé to bylo při vernisáži, podruhé o víkendu 24.–26. října,“ zve návštěvníky na pěknou podívanou vedoucí sekce Jiří Šimkůj.

vlacky_03

Leckteré předměty nebo dokumentace napoví, jak byla dráha organizována a vedena před mnoha lety. Mezi nejvzácnější exponáty patří trubka výpravčího, neboť se jich zachovalo v celé republice už jen pár kusů.

Vstup na výstavu je zdarma. Otevřeno je:

Po–Pá 15.00–18.00 h
So–Ne 10.00–18.00 h
ve svátek 28. 10. 10.00–18.00 h

Atraktivní jsou především víkendy, kdy návštěvníky výstavy provází členové sdružení v dobových železničních uniformách. Více o občanském sdružení na www.yore.cz.

vlacky_02

Kulturní středisko města Blanska pořádá k 160. výročí zahájení provozu na železniční trati Brno – Česká Třebová tématickou fotografickou soutěž pro amatérské fotografy.