Optimalizace vodního režimu nádrží Palava I a II

6. prosince 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 5412×

Město Blansko se uchází s projektem o dotaci z Operačního programu Životní prostředí na zlepšení životního prostředí kolem nádrže a potoka Palava.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Projekt, který už by měl v těchto dnech být doručen na státní fond životního prostředí, si klade zajistit ochranu životního prostředí z hlediska dopadu povodňových vln v povodí toku Palava a zvýšit čistotu životního prostředí toku Palava záchytem nevhodných látek a jejich ředěním. Těchto cílů se dosáhne odbahněním, opravou sdružených objektů, hrází a břehového opevnění. Vzhledem k tomu, že nádrž slouží také k rekreaci, je plánováno i doplnění herních prvků.

palavabahno

„V rozpočtu Města Blansko jsou na tuto akci vyčleněny vlastní prostředky ve výši cca 4 mil. Kč z celkových potřebných 9 mil. Kč. Předpokládáme, že se nám podaří získat dotaci ve výši 5 mil. Kč,“ věří starostka Jaroslava Králová.

O přidělení dotace by mělo být rozhodnuto do konce února. V případě úspěchu proběhne realizace v měsících duben a květen 2009. Do září 2009 by měla být přehrada opět napuštěna.