Na festivalu Zlaté slunce se předvedli mladí filmaři

8. dubna 2009, kultura, přečteno: 3798×

Blansko se na dva dny proměnilo na festivalové město. Byly to dva dny promítání, zábavy, ale pro mladé tvůrce také možnosti získat cenné rady od profesionálních filmařů a animátorů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Začínalo se již ve čtvrtek dopoledne, kdy své animované filmy představil s obrovským úspěchem žákům blanenských škol profesionální animátor a člen poroty Jaroslav Nykl. Večer pak předvedli svou tvorbu amatérští filmaři ze Základní školy Erbenovy. „Rádi bychom vám představili všechno, co jsme kdy udělali, ale je toho tolik, že to není časově možné, a tak vám alespoň nabízíme výběr toho nejzajímavějšího a hlavně speciální sestřih, který jinde neuvidíte. Ten ukáže úskalí natáčení, co se kde nepovedlo i jaká při výrobě filmu vládne atmosféra,“ uvedl blok mladých filmových tvůrců z kroužku při ZŠ Erbenově Mgr. Jaroslav Cinkl.

slunce2
Slavnostní zahájení festivalu.

Páteční den již patřil soutěžním snímkům. Dopolednímu prvnímu kolu zajistily dostatečné obecenstvo opět blanenské školy, na odpolední druhé kolo se pak přišli podívat hlavně samotní autoři a jejich rodinní příslušníci.

Odborná porota bedlivě sledovala promítané snímky i reakce diváků na ně a o všem si vedla podrobné zápisky, aby při následné diskuzi s tvůrci mohla díla zhodnotit a s autory podrobně prodiskutovat. „Pro mladé tvůrce je tato část, dá se říct, nejdůležitější z celé soutěže. Aspoň my jsme to tak brali, když jsme jezdili po různých amatérských filmových soutěžích. Z ní si totiž mohou nejvíce odnést, protože se dozví, kde jaké dělají chyby a jak se jim vyhnout,“ je přesvědčený Jan Popelka z blanenského studia Audiovisual. Ani on na festivalu nechyběl, pomáhal technicky zajistit promítání soutěžních snímků.

slunce3
Mladí tvůrci diskutují s porotou.

Předsedou odborné poroty byl známý publicista a filmový teoretik Ing. Emil Pražan. Pomáhali mu filmový tvůrce a pedagog Milan Šebesta, mladý herec, scenárista a režisér Martin Pošta, výtvarník, animátor, držitel nejvyšších ocenění z mezinárodních soutěží UNICA Jaroslav Nykl a metodik pro neprofesionální film NIPOS-ARTAMA Praha a sekretář ČVU Mgr. Miroslav Tuščák.

slunce1
Diskuze s porotci.

Porota se shodla v názoru, že úroveň hraných filmů v kategorii A je na dobré až velmi dobré úrovni. Stejně dobře hodnotí i experimenty v kategorii B. Doporučuje ale věnovat větší pozornost dokumentární tvorbě a reportáži. „Trochu se mně zdá, že filmy jsou plné krve, násilí a smrti,“ neopomněl připomenout touhu autorů šokovat předseda poroty Emil Pražan. Na druhou stranu pozitivně hodnotil některé komedie. A velice kladně hodnotila porota hraný film sklenička autora Matěje Brothánka z Brna.

Celkem soutěžilo 17 filmů od 12 autorů, převážně v kategorii hraných filmů žáků do 15 let. Silné zastoupení v soutěži měl domácí filmový kroužek ze ZŠ Blansko, Erbenova 13, jehož členové si nakonec za své filmy odnesli pět ocenění.

Ze soutěže v Blansku do předvýběru celostátní soutěže postupují všechny snímky oceněné některou z cen a porotou doporučená čestná uznání. Avšak i tvůrci neoceněných snímků budou mít možnost navštívit celostátní soutěž, která se bude konat ve dnech 18. a 19. června 2009 v Ústí nad Orlicí.

Níže jsou uvedené výsledky soutěže v jednotlivých kategoriích. Pokud chybí pořadí, nebyla cena udělena. Diváci kabelové televize v Blansku a na internetu budou moci zhlédnout jeden ze soutěžních snímků, a to druhým místem oceněný snímek Víta Šarouna s názvem Destrukce (filmová báseň inspirovaná prokletými básníky, destrukcí a životem...).

Výsledky soutěže:

Kategorie A - Tvorba žáků do 15 let – Dokumentární film

3. cena Ekologie – tvá volba [A] Tomáš Hanák

Kategorie A - Tvorba žáků do 15 let – Hraný film

1. cena Sklenička Matěj Brothánek
2. cena Dance pool Pavlína Taubingerová
3. cena Šošoň [A] Adam Novotný
3. cena Babička má narozeniny [A] Vladimír Víšek
Čestné uznání Ordinace v černém sadu Eva Křížová
Čestné uznání To je gól! [A] Tomáš Ondra

Kategorie A - Tvorba žáků do 15 let – Animovaný film

2. cena Narozeniny [A] Radoslav Horák

Kategorie B – Tvorba studentů do 19 let – Dokumentární film

Čestné uznání Pstruh se smetanovou omáčkou [A] Tomáš Horáček

Kategorie B – Tvorba studentů do 19 let – Experiment a videoklip

1. cena A Friend in Need´s a Friend Indeed, Hana Sotoňáková
2. cena Destrukce [A] Vít Šaroun